Ipari termelés: megvannak a részletes szeptemberi adatok

2022. 11. 14., 10:14

2022 szeptemberében az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,3 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; a statisztikai hivatal a részletes adatokat is közzétette.

Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 33, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 21 százalékkal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal emelkedett, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0  százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 32 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 36, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 29 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 29, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 9,9 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások mérséklődtek. A legnagyobb súlyt (22 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még három alágazatban csökkent a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 16,0, a pékáru, tésztafélék gyártásában 3,8, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban 1,7 százalékkal. A többi alágazatban 1,0 és 33 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.

A villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 47 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 87, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,2 százalékkal nőtt, ugyanakkor a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 10,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához mérten.

Öt hónapja tart a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: szeptemberben a termelés volumene 21 százalékkal kisebb volt, mint 2021 azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,2 százalékkal) és Dél-Alföldön (1,4 százalékkal) csökkent. A többi régióban 0,3 és 23 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 19,7 százalékkal nagyobb volt a 2021. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 9,2, az új exportrendelések 21 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány szeptember végén 21 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 15:41:00
Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A kérdésre dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.