Tovább szárnyal az Nvidia a mesterséges intelligencia miatt

Tovább szárnyal az Nvidia a mesterséges intelligencia miatt
2023. 08. 26., 08:40

Az Nvidia hatalmas növekedése megerősíti, hogy a generatív AI és a nagyméretű nyelvi modellek felé való elmozdulás nem egy múló hype, hanem a jövő valós trendje. A vállalat az egyik legnagyobb gyártója a generatív AI-t működtető chiptechnológiának.

Az idén 30 esztendős Nvidia nagyon erős második negyedéves eredményt jelentett a héten. Összesen 13,5 milliárd dolláros bevételről számoltak be, ami Jensen Huang alapító-vezérigazgató szerint egy „új számítástechnikai korszak” kezdetét vetíti előre. A 2023-24-es pénzügyi év 88 százalékos növekedést mutat az első negyedévhez képest és 101 százalékost a tavalyi második negyedévhez viszonyítva. A nettó jövedelem aránya szintén beszédes: a chipgyártó ebből 422 százalékos emelkedést abszolvált. Ilyen eredmények mellett nem csoda, ha a következő pénzügyi évre már 16 milliárd dolláros bevételt várnak (plusz-mínusz 2 százalék).

A vállalat jövőre akár a mai értéke sokszorosára nőhet, mivel továbbra is felfelé ívelő kereslet mutatkozik a termékei iránt, és már most bebiztosította hozzá a megnövekedett kínálatot.

Az Nvidia számára eddig kiválóan alakul az év, hiszen piacra dobta a komplex AI-munkaterhelésekhez szánt GH200 Grace Hopper Superchipet, valamint az alkalmazások gyorsítására tervezett Nvidia L40S GPU-t a. Az a GH200 Superchip, ami jövőre lesz elérhető, már ugyanazt a GPU-t tartalmazza, mint a H100-as, napjaink legkeresettebb AI chipje, de közben háromszor nagyobb memóriakapacitással fog rendelkezni.

„A negyedév során a nagy felhőszolgáltatók hatalmas NVIDIA H100 AI-infrastruktúrák beindítását jelentették. Megkezdődött a versenyfutás a generatív AI bevezetése érdekében – nyilatkozta Huang. – A vállalatok világszerte átállnak az általános célú számítástechnikáról a gyorsított számítástechnikára és a generatív AI-ra.”

Az Nvidia chipjei AI segítségével továbbfejlesztett grafikával rendelkeznek, így a gamer felhasználók számára teljesen új élményt nyújtanak. A vállalat 2,49 milliárd dolláros bevételt ért el, csak a játékiparban, ami 11 százalékkal magasabb az első negyedéves adatnál, és 22 százalékkal haladja meg az ugyanebben az időszakban mért tavalyi eredményt. Májusban a vállalat csatlakozott az egybillió dollárnál nagyobb értékű amerikai cégek elit ligájához, és a befektetők özönleni kezdtek a chipgyártóhoz, az AI-boom egyik fő haszonélvezőjéhez.

Még az OpenAI is, ami tavaly indította el nagysikerű nyelvi modelljét, a ChatGPT-t, az Nvidia H100 Hopper chipeket használta az AI betanításához és futtatásához.

A kaliforniai cég kemény konkurenciát jelent a nagy tajvani és hongkongi GPU (grafikus processzor) vállalatok számára, még úgy is, hogy az Egyesült Államok tavaly októberben bevezetett új exportszabályai és előírásai részlegesen tiltják például a Kínába irányuló exportot. A Reuters emlékeztet: az amerikai kormányzat arra kérte az Nvidiát, hogy a nemzetbiztonsági kockázatok elkerülése érdekében a két legfejlettebb, mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkákra készült chipet ne adja el az ázsiai óriás felé. Kína ugyanakkor nem akar lemaradni az AI versenyben. A Financial Times beszámolója szerint olyan kínai vállalatok, mint a Baidu, a ByteDance, a Tencent és az Alibaba mintegy 100 ezer darab A800-as processzor és GPU szállítását rendelték meg az Nvidiától, kb. 5 milliárd dollár értékben.

Gábor János

Főoldali kép: Nvidia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS