Tovább szárnyal az Nvidia a mesterséges intelligencia miatt

Tovább szárnyal az Nvidia a mesterséges intelligencia miatt
2023. 08. 26., 08:40

Az Nvidia hatalmas növekedése megerősíti, hogy a generatív AI és a nagyméretű nyelvi modellek felé való elmozdulás nem egy múló hype, hanem a jövő valós trendje. A vállalat az egyik legnagyobb gyártója a generatív AI-t működtető chiptechnológiának.

Az idén 30 esztendős Nvidia nagyon erős második negyedéves eredményt jelentett a héten. Összesen 13,5 milliárd dolláros bevételről számoltak be, ami Jensen Huang alapító-vezérigazgató szerint egy „új számítástechnikai korszak” kezdetét vetíti előre. A 2023-24-es pénzügyi év 88 százalékos növekedést mutat az első negyedévhez képest és 101 százalékost a tavalyi második negyedévhez viszonyítva. A nettó jövedelem aránya szintén beszédes: a chipgyártó ebből 422 százalékos emelkedést abszolvált. Ilyen eredmények mellett nem csoda, ha a következő pénzügyi évre már 16 milliárd dolláros bevételt várnak (plusz-mínusz 2 százalék).

A vállalat jövőre akár a mai értéke sokszorosára nőhet, mivel továbbra is felfelé ívelő kereslet mutatkozik a termékei iránt, és már most bebiztosította hozzá a megnövekedett kínálatot.

Az Nvidia számára eddig kiválóan alakul az év, hiszen piacra dobta a komplex AI-munkaterhelésekhez szánt GH200 Grace Hopper Superchipet, valamint az alkalmazások gyorsítására tervezett Nvidia L40S GPU-t a. Az a GH200 Superchip, ami jövőre lesz elérhető, már ugyanazt a GPU-t tartalmazza, mint a H100-as, napjaink legkeresettebb AI chipje, de közben háromszor nagyobb memóriakapacitással fog rendelkezni.

„A negyedév során a nagy felhőszolgáltatók hatalmas NVIDIA H100 AI-infrastruktúrák beindítását jelentették. Megkezdődött a versenyfutás a generatív AI bevezetése érdekében – nyilatkozta Huang. – A vállalatok világszerte átállnak az általános célú számítástechnikáról a gyorsított számítástechnikára és a generatív AI-ra.”

Az Nvidia chipjei AI segítségével továbbfejlesztett grafikával rendelkeznek, így a gamer felhasználók számára teljesen új élményt nyújtanak. A vállalat 2,49 milliárd dolláros bevételt ért el, csak a játékiparban, ami 11 százalékkal magasabb az első negyedéves adatnál, és 22 százalékkal haladja meg az ugyanebben az időszakban mért tavalyi eredményt. Májusban a vállalat csatlakozott az egybillió dollárnál nagyobb értékű amerikai cégek elit ligájához, és a befektetők özönleni kezdtek a chipgyártóhoz, az AI-boom egyik fő haszonélvezőjéhez.

Még az OpenAI is, ami tavaly indította el nagysikerű nyelvi modelljét, a ChatGPT-t, az Nvidia H100 Hopper chipeket használta az AI betanításához és futtatásához.

A kaliforniai cég kemény konkurenciát jelent a nagy tajvani és hongkongi GPU (grafikus processzor) vállalatok számára, még úgy is, hogy az Egyesült Államok tavaly októberben bevezetett új exportszabályai és előírásai részlegesen tiltják például a Kínába irányuló exportot. A Reuters emlékeztet: az amerikai kormányzat arra kérte az Nvidiát, hogy a nemzetbiztonsági kockázatok elkerülése érdekében a két legfejlettebb, mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkákra készült chipet ne adja el az ázsiai óriás felé. Kína ugyanakkor nem akar lemaradni az AI versenyben. A Financial Times beszámolója szerint olyan kínai vállalatok, mint a Baidu, a ByteDance, a Tencent és az Alibaba mintegy 100 ezer darab A800-as processzor és GPU szállítását rendelték meg az Nvidiától, kb. 5 milliárd dollár értékben.

Gábor János

Főoldali kép: Nvidia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS