A vállalati digitalizáció nem technológia, hanem nyitottság kérdése

2023. 09. 16., 15:19

Mára már nem kérdés, hogy a digitalizáció vívmányai – így például a mesterséges intelligencia – alapjaiban változtatnak meg munkafolyamatokat a legtöbb területen, így a cégeknek muszáj valahogyan reagálni ezekre. Milyen hatása lesz az MI-nek a munkáltatói és a munkavállalói oldalon, milyen feladatokat válthat ki a közeljövőben? A Profession.hu Backstage podcast legújabb része a digitalizáció és főleg a mesterséges intelligencia hatásait járta körül.

A mesterséges intelligencia egyik legfontosabb funkciója, hogy a felhalmozott, aktívan nem használt, nagy mennyiségű információt képes kezelni és az utasításokra ezeket előhívni. Egy cég esetében ezek lehetnek korábbi dokumentumok, fájlok vagy akár a munkakörök ellátásához kapcsolódó ismeretek, amelyekkel a dolgozók tudása viszonylag egyszerűen kiegészíthető, támogatható.

Elveszi a munkánkat az MI?

Előfordulhat, hogy bizonyos munkaköröket kisebb vagy nagyobb részben ki tud váltani a mesterséges intelligencia.  Sok esetben ez például a szellemi munkát végző, munkaerőpiacra frissen belépőket érintheti, felmerül a kérdés: hogyan gyűjthetnek tapasztalatot ezek a pályakezdők, ha pont azokat a feladatokat váltja ki az MI, amelyeket hagyományosan a juniorok láttak el? A válasz az, hogy várhatóan az MI segítségével könnyebben el tudnak majd látni akár a saját pozíciójuk feletti szinten elvárt feladatokat is jó minőségben. Ennek köszönhetően kezdetben a cég számára tehát a kevésbé kifizetődő betanulási időszak lerövidülhet és gyorsabban tanulhat meg a frissen belépő kolléga új feladatokat, akár tapasztalat hiányában is.

„Mivel a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek a korábban felhalmozott tudásból merítenek, így akár kiválthatóak, segíthetőek vele a monoton, egyszerűbb feladatok, de sok esetben akár a bonyolultabbak is. Ilyen eszközzel egy tapasztalatlan kolléga betanulása és munkavégzése is hatékonyabbá tehető, sőt szenior feladatok ellátására is képes lehet viszonylag rövid idő elteltével. Bizonyos munkák esetében igaz ugyanis, hogy amíg korábban egy kezdő munkavállalónak el kellett sajátítania a szükséges speciális ismereteket az érdemi munkavégzés előtt, addig ezeket az átmeneti hiányosságokat pótolhatják az alkalmazásokba, folyamatok irányításába épített MI alapú képességek. Ezek megváltoztatják a feladat elvégzésének módját: például nem kell megtanulni az Excel függvényeit, elég lehet csak pontosan megfogalmazni, hogy mit szeretnénk elérni vele és a kapott eredményt kritikusan értékelni” – mondta Horváth János, a Profession.hu mesterséges intelligencia-szakértője.

Reakció a változásokra

Mivel a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatások egyre elterjedtebbek a cégek működésében, és ráadásul rohamosan fejlődnek az idő előrehaladtával, így valószínűleg az erre épülő szoftverek előfordulása a továbbiakban mind megszokottabbá válik majd. A fejlődő algoritmus és a versenyhelyzet okozta nyomás miatt várhatóan egyre több cég fog nyitni az MI irányába, ugyanis az a vállalat, amelyik – ellenben a versenytársaival – nem számol ezzel a technológiával, hátrányos helyzetbe kerülhet.

Minden vállalatnak érdemes átgondolnia, hogy a működéséhez szükséges feladatokból melyek azok, amelyek digitalizálhatóak.

„A magyarországi cégek még mindig nem használják ki kellőképpen a big data, a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket. A legtöbb vállalat nem gyűjt adatot a saját működéséről vagy ha igen, akkor azt manuálisan, táblázatokban vezetve teszi. Így pedig nincs lehetőség valós idejű döntéstámogatásra. A digitalizációs folyamat ugyanakkor nem az MI-vel kezdődik: a feladatok definiálása után érdemes azokat digitalizálni először, amelyeknek a legnagyobb a megtérülése. Ehhez a kezdetekben minden bizonnyal nem az MI-vel kapcsolatos technológiákat fogja a legtöbb vállalat igénybe venni. Sikeres folyamat következtében a cég nemcsak a meglévő folyamatait tudja hatékonyabban abszolválni, hanem akár olyan területek felé is nyithat, ahova korábban, enélkül a technológia nélkül lehetetlen lett volna” – fogalmazott Pintér Róbert, szociológus és adatelemzési szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

A digitalizáció hatékonyabb és a legtöbb esetben olcsóbb alternatívát nyújthat a megszokott ügymenetekre. Kiválthatóak, automatizálhatóak lehetnek bizonyos munkafolyamatok, ez pedig egyáltalán nem technológia kérdése, hiszen az már könnyedén elérhető a cégek és a munkavállalók számára is, sokkal inkább a vállalatvezető nyitottságától és a céges kultúrától függ, hogy mennyire mer vállalkozni egy cég a folyamatainak fokozatos digitalizálására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS