A vállalati digitalizáció nem technológia, hanem nyitottság kérdése

2023. 09. 16., 15:19

Mára már nem kérdés, hogy a digitalizáció vívmányai – így például a mesterséges intelligencia – alapjaiban változtatnak meg munkafolyamatokat a legtöbb területen, így a cégeknek muszáj valahogyan reagálni ezekre. Milyen hatása lesz az MI-nek a munkáltatói és a munkavállalói oldalon, milyen feladatokat válthat ki a közeljövőben? A Profession.hu Backstage podcast legújabb része a digitalizáció és főleg a mesterséges intelligencia hatásait járta körül.

A mesterséges intelligencia egyik legfontosabb funkciója, hogy a felhalmozott, aktívan nem használt, nagy mennyiségű információt képes kezelni és az utasításokra ezeket előhívni. Egy cég esetében ezek lehetnek korábbi dokumentumok, fájlok vagy akár a munkakörök ellátásához kapcsolódó ismeretek, amelyekkel a dolgozók tudása viszonylag egyszerűen kiegészíthető, támogatható.

Elveszi a munkánkat az MI?

Előfordulhat, hogy bizonyos munkaköröket kisebb vagy nagyobb részben ki tud váltani a mesterséges intelligencia.  Sok esetben ez például a szellemi munkát végző, munkaerőpiacra frissen belépőket érintheti, felmerül a kérdés: hogyan gyűjthetnek tapasztalatot ezek a pályakezdők, ha pont azokat a feladatokat váltja ki az MI, amelyeket hagyományosan a juniorok láttak el? A válasz az, hogy várhatóan az MI segítségével könnyebben el tudnak majd látni akár a saját pozíciójuk feletti szinten elvárt feladatokat is jó minőségben. Ennek köszönhetően kezdetben a cég számára tehát a kevésbé kifizetődő betanulási időszak lerövidülhet és gyorsabban tanulhat meg a frissen belépő kolléga új feladatokat, akár tapasztalat hiányában is.

„Mivel a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek a korábban felhalmozott tudásból merítenek, így akár kiválthatóak, segíthetőek vele a monoton, egyszerűbb feladatok, de sok esetben akár a bonyolultabbak is. Ilyen eszközzel egy tapasztalatlan kolléga betanulása és munkavégzése is hatékonyabbá tehető, sőt szenior feladatok ellátására is képes lehet viszonylag rövid idő elteltével. Bizonyos munkák esetében igaz ugyanis, hogy amíg korábban egy kezdő munkavállalónak el kellett sajátítania a szükséges speciális ismereteket az érdemi munkavégzés előtt, addig ezeket az átmeneti hiányosságokat pótolhatják az alkalmazásokba, folyamatok irányításába épített MI alapú képességek. Ezek megváltoztatják a feladat elvégzésének módját: például nem kell megtanulni az Excel függvényeit, elég lehet csak pontosan megfogalmazni, hogy mit szeretnénk elérni vele és a kapott eredményt kritikusan értékelni” – mondta Horváth János, a Profession.hu mesterséges intelligencia-szakértője.

Reakció a változásokra

Mivel a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatások egyre elterjedtebbek a cégek működésében, és ráadásul rohamosan fejlődnek az idő előrehaladtával, így valószínűleg az erre épülő szoftverek előfordulása a továbbiakban mind megszokottabbá válik majd. A fejlődő algoritmus és a versenyhelyzet okozta nyomás miatt várhatóan egyre több cég fog nyitni az MI irányába, ugyanis az a vállalat, amelyik – ellenben a versenytársaival – nem számol ezzel a technológiával, hátrányos helyzetbe kerülhet.

Minden vállalatnak érdemes átgondolnia, hogy a működéséhez szükséges feladatokból melyek azok, amelyek digitalizálhatóak.

„A magyarországi cégek még mindig nem használják ki kellőképpen a big data, a felhőszolgáltatások és a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket. A legtöbb vállalat nem gyűjt adatot a saját működéséről vagy ha igen, akkor azt manuálisan, táblázatokban vezetve teszi. Így pedig nincs lehetőség valós idejű döntéstámogatásra. A digitalizációs folyamat ugyanakkor nem az MI-vel kezdődik: a feladatok definiálása után érdemes azokat digitalizálni először, amelyeknek a legnagyobb a megtérülése. Ehhez a kezdetekben minden bizonnyal nem az MI-vel kapcsolatos technológiákat fogja a legtöbb vállalat igénybe venni. Sikeres folyamat következtében a cég nemcsak a meglévő folyamatait tudja hatékonyabban abszolválni, hanem akár olyan területek felé is nyithat, ahova korábban, enélkül a technológia nélkül lehetetlen lett volna” – fogalmazott Pintér Róbert, szociológus és adatelemzési szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

A digitalizáció hatékonyabb és a legtöbb esetben olcsóbb alternatívát nyújthat a megszokott ügymenetekre. Kiválthatóak, automatizálhatóak lehetnek bizonyos munkafolyamatok, ez pedig egyáltalán nem technológia kérdése, hiszen az már könnyedén elérhető a cégek és a munkavállalók számára is, sokkal inkább a vállalatvezető nyitottságától és a céges kultúrától függ, hogy mennyire mer vállalkozni egy cég a folyamatainak fokozatos digitalizálására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-30 08:30:03
Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS