Szabó Zoltán Kázmér: Így használhatják ki a digitalizációban rejlő lehetőségeket a magyar cégek

2022. 03. 03., 11:57

Az új beruházásoknál egyre több cég vezeti be a robottechnológiát, a mesterséges intelligencia is utat tör, ami a jövő munkaerőpiacára is hatással lesz. Hogyan készülhetnek fel a változásokra a vállalkozások? Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekciójának elnöke beszélt a lehetőségekről.

„A koronavírus járvány hatására a magyar kis- és középvállalkozások is kezdik felismerni, hogy csak akkor képesek lépést tartani a versenytársakkal és a fogyasztói igényekkel, ha nyitnak a digitalizáció adta lehetőségek felé” – mondta Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció-Informatikai Szekciójának elnöke a hellovidek.hu-nak adott interjúban.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége élő és online előadások, konferenciák keretében értékes információkat oszt meg a tagságával. A Digitalizáció-Informatikai Szekció aktívan részt vesz az országos Ágazati Készségtanács munkájában az informatika és digitalizáció területén, alapító tagja az országos Mesterséges Intelligencia Koalíciónak.

„Online platformjaink is segítik a magyar cégeket szakmai információkkal, például a vallalkozo.info portál. Interneten ingyenes online reklámfelületet biztosítunk a vállalkozások részére termékeire és szolgáltatásaira a Vállalkozók Virtuális Piactere portálján” – fogalmazott az elnök.

A VOSZ támogatja a határon túli magyar vállalkozásokat, és az azokat összefogó szövetségek munkáját. A VOSZ létrehozta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumát, amelynek önálló online felületet is biztosítanak a vallalkozo.info portálon belül.

Szabó Zoltán Kázmér közölte: „Az elemzők azt jelzik felénk, hogy a világgazdaság értékeinek előállítását 2030-ra többségében már a mesterséges intelligencia által vezérelt virtuális és fizikai okosrobotok fogják végezni. Azoknak a vállalatoknak, amelyek részesülni akarnak az MI és a robottechnika fejlődése által biztosított piaci lehetőségekből, már 2022-ben nyitniuk kell. Azok a cégek, amelyek bevezetik az új technológiákat, nem csak saját magukat, azaz a cég vezetését tanítják, hanem a munkavállalóikat is. Ezek a vállalkozások a jövőre nézve vonzó munkahelyeket teremtenek és a rendkívül gyorsan fejlődő technológiai változások területén nem piacot veszítenek, hanem piacot nyernek”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS