Új, versenyképesség növelő készpénztámogatás a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére

2020. 04. 12., 16:15

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy új készpénztámogatást, a Versenyképesség növelő támogatást vezeti be a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére közepes és nagyvállalatok számára, amelyre 50 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás formája vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 100 százalékban előlegként kerül kifizetésre. A támogatás célja, hogy segítse a likviditási nehézségekkel és gazdasági visszaeséssel küzdő vállalatokat. A legfontosabb tudnivalókat a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

A támogatást igénylő vállalkozásnak különösen az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • a vállalatnak igazolnia kell, hogy legalább 25 százalékos árbevétel/megrendelés állomány visszaesést okozott a járványhelyzet;
  • a vállalat nem felelős a gazdasági visszaesésért, és nincs a károk enyhítésére biztosítása, vagy a biztosítása keretében nincs lehetőség a károk teljes megtérítésére;
  • a vállalatnak új (még meg nem kezdett) beruházást kell végrehajtania legalább 150 000 euró értékben, amelyet legkésőbb 2021. június 30-ig szükséges befejezni;  
  • a vállalatnak a bázis létszámát tartania kell a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-éig.

A támogatás mértéke 150 000 – 300 000 eurós beruházási volumen esetében 30 százalékos, a 300 001 – 500 000 eurós volumen esetében 40 százalékos, és 500 000 eurós volumen felett 50 százalékos, azzal, hogy a támogatás maximális összege legfeljebb 800 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A támogatás területi korlátozás nélkül vehető igénybe, azaz akár Budapesten is elérhető.

A támogatást egyszerűsített és gyorsított eljárásban lehet igénybe venni, az igénylés beérkezését követően várhatóan 7 napon belül befogadó nyilatkozat kerül kiállításra, amennyiben hiánypótlásra nincs szükség. Tekintettel arra, hogy a feltételek teljesítését az igénylés keretében szükséges igazolni, a gyors eljárás érdekében kiemelt jelentőségű a vállalat gazdasági helyzetének és a feltételek teljesítésének teljes körű bemutatása, és a kérelem megfelelő előkészítése.  

A támogatás odaítélése támogatási okirat formájában történik, a hatályba lépéshez biztosíték nyújtása szükséges. Az új támogatási formában, az EKD támogatási rendszerrel ellentétben, egyszerűsített eljárásban biztosítékként a kedvezményezett valamennyi hazai bankszámlájára vonatkozó felhatalmazó levelet szükséges benyújtani a támogató felé. A hatályba lépést követően a támogatás teljes összege előleg formájában átutalásra kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS