Új, versenyképesség növelő készpénztámogatás a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére

2020. 04. 12., 16:15

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy új készpénztámogatást, a Versenyképesség növelő támogatást vezeti be a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére közepes és nagyvállalatok számára, amelyre 50 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás formája vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 100 százalékban előlegként kerül kifizetésre. A támogatás célja, hogy segítse a likviditási nehézségekkel és gazdasági visszaeséssel küzdő vállalatokat. A legfontosabb tudnivalókat a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

A támogatást igénylő vállalkozásnak különösen az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • a vállalatnak igazolnia kell, hogy legalább 25 százalékos árbevétel/megrendelés állomány visszaesést okozott a járványhelyzet;
  • a vállalat nem felelős a gazdasági visszaesésért, és nincs a károk enyhítésére biztosítása, vagy a biztosítása keretében nincs lehetőség a károk teljes megtérítésére;
  • a vállalatnak új (még meg nem kezdett) beruházást kell végrehajtania legalább 150 000 euró értékben, amelyet legkésőbb 2021. június 30-ig szükséges befejezni;  
  • a vállalatnak a bázis létszámát tartania kell a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-éig.

A támogatás mértéke 150 000 – 300 000 eurós beruházási volumen esetében 30 százalékos, a 300 001 – 500 000 eurós volumen esetében 40 százalékos, és 500 000 eurós volumen felett 50 százalékos, azzal, hogy a támogatás maximális összege legfeljebb 800 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A támogatás területi korlátozás nélkül vehető igénybe, azaz akár Budapesten is elérhető.

A támogatást egyszerűsített és gyorsított eljárásban lehet igénybe venni, az igénylés beérkezését követően várhatóan 7 napon belül befogadó nyilatkozat kerül kiállításra, amennyiben hiánypótlásra nincs szükség. Tekintettel arra, hogy a feltételek teljesítését az igénylés keretében szükséges igazolni, a gyors eljárás érdekében kiemelt jelentőségű a vállalat gazdasági helyzetének és a feltételek teljesítésének teljes körű bemutatása, és a kérelem megfelelő előkészítése.  

A támogatás odaítélése támogatási okirat formájában történik, a hatályba lépéshez biztosíték nyújtása szükséges. Az új támogatási formában, az EKD támogatási rendszerrel ellentétben, egyszerűsített eljárásban biztosítékként a kedvezményezett valamennyi hazai bankszámlájára vonatkozó felhatalmazó levelet szükséges benyújtani a támogató felé. A hatályba lépést követően a támogatás teljes összege előleg formájában átutalásra kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS