Új, versenyképesség növelő készpénztámogatás a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére

2020. 04. 12., 16:15

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy új készpénztámogatást, a Versenyképesség növelő támogatást vezeti be a járványhelyzet okozta gazdasági károk enyhítésére közepes és nagyvállalatok számára, amelyre 50 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A támogatás formája vissza nem térítendő készpénztámogatás, amely 100 százalékban előlegként kerül kifizetésre. A támogatás célja, hogy segítse a likviditási nehézségekkel és gazdasági visszaeséssel küzdő vállalatokat. A legfontosabb tudnivalókat a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

A támogatást igénylő vállalkozásnak különösen az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • a vállalatnak igazolnia kell, hogy legalább 25 százalékos árbevétel/megrendelés állomány visszaesést okozott a járványhelyzet;
  • a vállalat nem felelős a gazdasági visszaesésért, és nincs a károk enyhítésére biztosítása, vagy a biztosítása keretében nincs lehetőség a károk teljes megtérítésére;
  • a vállalatnak új (még meg nem kezdett) beruházást kell végrehajtania legalább 150 000 euró értékben, amelyet legkésőbb 2021. június 30-ig szükséges befejezni;  
  • a vállalatnak a bázis létszámát tartania kell a beruházás befejezéséig, de legalább 2020. december 31-éig.

A támogatás mértéke 150 000 – 300 000 eurós beruházási volumen esetében 30 százalékos, a 300 001 – 500 000 eurós volumen esetében 40 százalékos, és 500 000 eurós volumen felett 50 százalékos, azzal, hogy a támogatás maximális összege legfeljebb 800 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A támogatás területi korlátozás nélkül vehető igénybe, azaz akár Budapesten is elérhető.

A támogatást egyszerűsített és gyorsított eljárásban lehet igénybe venni, az igénylés beérkezését követően várhatóan 7 napon belül befogadó nyilatkozat kerül kiállításra, amennyiben hiánypótlásra nincs szükség. Tekintettel arra, hogy a feltételek teljesítését az igénylés keretében szükséges igazolni, a gyors eljárás érdekében kiemelt jelentőségű a vállalat gazdasági helyzetének és a feltételek teljesítésének teljes körű bemutatása, és a kérelem megfelelő előkészítése.  

A támogatás odaítélése támogatási okirat formájában történik, a hatályba lépéshez biztosíték nyújtása szükséges. Az új támogatási formában, az EKD támogatási rendszerrel ellentétben, egyszerűsített eljárásban biztosítékként a kedvezményezett valamennyi hazai bankszámlájára vonatkozó felhatalmazó levelet szükséges benyújtani a támogató felé. A hatályba lépést követően a támogatás teljes összege előleg formájában átutalásra kerül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS