Üvegházhatásúgáz-kibocsátás: új rekord születhet 2022-ben

2022. 11. 02., 16:21

2022 még nem ért véget, de már most látható, hogy az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás nagyobb lesz, mint az eddigi történelmi csúcsot jelentő 2019 évi – írja a BNP Paribas elemzője.

Figyelembe vehetjük a légi és közúti közlekedés újraindulását, azt, hogy az orosz gázt helyettesítendő egyre több szenet használnak, vagy egyszerűen azt a tényt, hogy a világgazdaság a kínai és az egyesült államokbeli lassulás ellenére tovább bővült, nem sok kétségünk lehet afelől, hogy az ÜHG-kibocsátás 2022-ben új történelmi csúcsra emelkedik – írja jegyzetében Jean-Luc Proutat, a BNP Paribas elemzője.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb globális jelentése szerint a 2021-es ÜHG-kibocsátás jelentősen, 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedésben a szén jelentős szerepet játszott, a fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) a globális primer energiamixben még mindig 80 százalékos súllyal szerepelnek. Ezt az arányt, amely az elmúlt évtizedben alig változott, a jövőben természetesen csökkenteni kell – jegyzi meg a szakember.

[cikkanner]

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) a politikai döntéshozóknak szóló hatodik, 2021. évi jelentésében azt írja: a szén-dioxid légkörbeli koncentrációja elérte a 410 ppm-et; a globális felmelegedésre vonatkozó „legjobb becslés” szerint pedig Földünk átlaghőmérséklete 1,07°C-kal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. Fennáll tehát a veszélye, hogy a világ letér a 2015-ben Párizsban kijelölt „fenntartható pályákról” – figyelmeztet Jean-Luc Proutat. Az Európai Unió „Fit for 55” terve ambiciózus célokat tűz ki, többek között a karbonsemlegesség elérését 2050-ig. Az Európai Bizottság a kibocsátás-kereskedelmi rendszer reformjától kezdve a Szociális Éghajlatvédelmi Alap létrehozásáig számos javaslatot tett, de ezek az intézkedések egyelőre nem kerültek át a gyakorlatba – jegyzi meg a francia bank elemzője.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.