Üvegházhatásúgáz-kibocsátás: új rekord születhet 2022-ben

2022. 11. 02., 16:21

2022 még nem ért véget, de már most látható, hogy az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátás nagyobb lesz, mint az eddigi történelmi csúcsot jelentő 2019 évi – írja a BNP Paribas elemzője.

Figyelembe vehetjük a légi és közúti közlekedés újraindulását, azt, hogy az orosz gázt helyettesítendő egyre több szenet használnak, vagy egyszerűen azt a tényt, hogy a világgazdaság a kínai és az egyesült államokbeli lassulás ellenére tovább bővült, nem sok kétségünk lehet afelől, hogy az ÜHG-kibocsátás 2022-ben új történelmi csúcsra emelkedik – írja jegyzetében Jean-Luc Proutat, a BNP Paribas elemzője.

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb globális jelentése szerint a 2021-es ÜHG-kibocsátás jelentősen, 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növekedésben a szén jelentős szerepet játszott, a fosszilis tüzelőanyagok (szén, kőolaj, földgáz) a globális primer energiamixben még mindig 80 százalékos súllyal szerepelnek. Ezt az arányt, amely az elmúlt évtizedben alig változott, a jövőben természetesen csökkenteni kell – jegyzi meg a szakember.

[cikkanner]

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) a politikai döntéshozóknak szóló hatodik, 2021. évi jelentésében azt írja: a szén-dioxid légkörbeli koncentrációja elérte a 410 ppm-et; a globális felmelegedésre vonatkozó „legjobb becslés” szerint pedig Földünk átlaghőmérséklete 1,07°C-kal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. Fennáll tehát a veszélye, hogy a világ letér a 2015-ben Párizsban kijelölt „fenntartható pályákról” – figyelmeztet Jean-Luc Proutat. Az Európai Unió „Fit for 55” terve ambiciózus célokat tűz ki, többek között a karbonsemlegesség elérését 2050-ig. Az Európai Bizottság a kibocsátás-kereskedelmi rendszer reformjától kezdve a Szociális Éghajlatvédelmi Alap létrehozásáig számos javaslatot tett, de ezek az intézkedések egyelőre nem kerültek át a gyakorlatba – jegyzi meg a francia bank elemzője.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS