Szalkai Balázs: Hajtanak a kihívások, a tanulási vágy!

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 02., 09:15

A nagyobb célt jól körülhatárolt kisebb alcélokra bontom, azok teljesítéséhez határidőket rendelek, amelyeket kellő tudatossággal követek is – mondta az Üzletemnek Szalkai Balázs, 2020 legsokoldalúbb informatikusa.

Szalkai Balázs akár zeneszerző is lehetett volna, ő mégis inkább az informatika mellett döntött. És egyáltalán nem bánja: hazánk legnagyobb online IT versenyének, az Országos IT Megmérettetésnek tavalyi győztese 22 témakörből ötöt megnyert. Ezzel Szalkai Balázs lett 2020 legsokoldalúbb informatikusa, 2108 informatikust utasítva maga mögé. BalázsC++ fejlesztőként dolgozik a világ legsikeresebb low-cost brókercégénél, doktori címet szerzett, jelenleg a webfejlesztés területén mélyíti ismereteit, és két komolyabb saját fejlesztésű appja is van. A legjobban az kapcsolja ki, ha egy éves kisfiával játszhat, mert ezzel visszatérhet a gondtalan gyermekkorba. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 255. interjúja, amelyben ezúttal tíz választ olvashatnak!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Még nem érzem úgy, hogy túl lennék rajta. Eddig minden munkahelyemen úgy éreztem, hogy meg vagyok becsülve, így nehéz lenne bármit is kiemelni. Másik oldalról nézve ez valahol szerencse, hiszen azt jelenti, hogy még hajtanak a kihívások, a tanulási vágy, amelyre a versenyben való részvételem az egyik legjobb példa.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Minél több technológiát szeretnék megismerni, mélyebben elsajátítani, hogy minél több mindenhez értsek. A folyamatos fejlődés számomra a mindennapok része, a versenyhez való felkészüléshez jó pár érdekes és hasznos online kurzust elvégeztem, többek között a webfejlesztéssel kapcsolatban, mert abban kissé elavultnak éreztem tudásomat. Gyakorlásképpen egy appot is nekiálltam fejleszteni modern webes technológiakkal, ebből meglehetősen sokat tanultam, többek között azt, hogy az adott célra kivételesen nem ez volt a megfelelő eszköz.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengetegen vannak, akik által új megközelítést tanultam, vezetőim, munkatársaim, családtagjaim, barátaim, nem tudnék egy valakit kiemelni. Az évek során egyre inkább megértettem és megtapasztaltam, hogy minél nyitottabbnak kell lenni, minél több embert meg kell hallgatni, ami által a legkülönbözőbb nézőpontokat lehet megismerni. Saját világképünk is ezáltal tud fejlődni.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Előző munkahelyemen volt egy olyan időszak, amikor munkatársaimmal felváltva láttuk el kis csapatunk vezetését. Ennek során világossá vált, hogy csak akkor tudunk másokat motiválni, ha mi magunkat is tudjuk. Nálam erre az vált be, hogy a nagyobb célt jól körülhatárolt kisebb alcélokra bontom, azok teljesítéséhez határidőket rendelek, amelyeket kellő tudatossággal követek is. Ezáltal egyrészt mindig látom, hogy hol járok, hogy mennyi van még hátra, és ami talán még fontosabb, az eddigi elért eredményeket is könnyebb számba venni, illetve nehezebb időszakokban emlékeztet a sikerekre.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kiskoromban két dolog érdekelt: a zene és az informatika, illetve ezt a kettőt ötvöztem is, amikor egyszerű dallomokat programoztam le, és „játszattam le” a géppel. 11 évesen írtam egy komplett operát, de egy zenei fesztivál fődíját is sikerült elhoznom egy másik, komolyabb szerzeményemmel. Hangképzésre is jártam, de végül rájöttem, hogy csak nagyon kevesek tudnak igazán sikeresek lenni zeneszerzésben, ennek ellenére hobbyként a mai napig megmaradt az érdeklődésem: sokszor leülök a zongora elé, és a saját magam által az adott pillanatban megkomponált művet játszom.

Mire sajnálja az idejét?

– Az egyetemi évek alatt sok sorozatot néztem, természetesen angol nyelven, ma már inkább a filmeket részesítem előnyben, tartalmasabbnak érzem őket. Az egyébként online módon kiváltható tevékenységekre, mint a bevásárlás vagy az ügyintézés sem szívesen fordítok időt a klasszikus formájukban.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal. Egyre jobban megtanulom, hogy apróságokon semmiképp ne idegeskedjek, hiszen csak magamnak ártok vele. Persze autóvezetésben még mindig lehet olyan eset, amikor ezt nem tudom maradéktalanul betartani, de igyekszem.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Valójában jelenleg is végzek önkéntes munkát, két ingyenes programot fejlesztek, a HuMap-ot, illetve a Greenfish Icon Editor Pro-t, ami egy ikonokra specializálódott képszerkesztő program. A 2010-es évek elején ezt sokan használták, mivel akkoribban még nem igazán volt más ingyenes ikonszerkesztő megoldás.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz számomra a biztonságot jelenti, feleslegesnek tartom elkölteni státuszszimbólumokra, túlárazott élményekre. Így megpróbálok minél többet félretenni. Egy valamire nem sajnálom azonban, ez pedig az egészség.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha a kisfiammal játszom, újra gyereknek érzem magam. Mivel már régóta home office-ban dolgozom, a nap közepén mindig elviszem őt sétálni, ezzel feleségemnek is segítek, ki is mozdulok, levegőn is vagyok. A természetet egyébként is nagyon szeretem, ha olyan a terep, akár babakocsival is szívesen kirándulunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS