Szalkai Balázs: Hajtanak a kihívások, a tanulási vágy!

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 02., 09:15

A nagyobb célt jól körülhatárolt kisebb alcélokra bontom, azok teljesítéséhez határidőket rendelek, amelyeket kellő tudatossággal követek is – mondta az Üzletemnek Szalkai Balázs, 2020 legsokoldalúbb informatikusa.

Szalkai Balázs akár zeneszerző is lehetett volna, ő mégis inkább az informatika mellett döntött. És egyáltalán nem bánja: hazánk legnagyobb online IT versenyének, az Országos IT Megmérettetésnek tavalyi győztese 22 témakörből ötöt megnyert. Ezzel Szalkai Balázs lett 2020 legsokoldalúbb informatikusa, 2108 informatikust utasítva maga mögé. BalázsC++ fejlesztőként dolgozik a világ legsikeresebb low-cost brókercégénél, doktori címet szerzett, jelenleg a webfejlesztés területén mélyíti ismereteit, és két komolyabb saját fejlesztésű appja is van. A legjobban az kapcsolja ki, ha egy éves kisfiával játszhat, mert ezzel visszatérhet a gondtalan gyermekkorba. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 255. interjúja, amelyben ezúttal tíz választ olvashatnak!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Még nem érzem úgy, hogy túl lennék rajta. Eddig minden munkahelyemen úgy éreztem, hogy meg vagyok becsülve, így nehéz lenne bármit is kiemelni. Másik oldalról nézve ez valahol szerencse, hiszen azt jelenti, hogy még hajtanak a kihívások, a tanulási vágy, amelyre a versenyben való részvételem az egyik legjobb példa.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Minél több technológiát szeretnék megismerni, mélyebben elsajátítani, hogy minél több mindenhez értsek. A folyamatos fejlődés számomra a mindennapok része, a versenyhez való felkészüléshez jó pár érdekes és hasznos online kurzust elvégeztem, többek között a webfejlesztéssel kapcsolatban, mert abban kissé elavultnak éreztem tudásomat. Gyakorlásképpen egy appot is nekiálltam fejleszteni modern webes technológiakkal, ebből meglehetősen sokat tanultam, többek között azt, hogy az adott célra kivételesen nem ez volt a megfelelő eszköz.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengetegen vannak, akik által új megközelítést tanultam, vezetőim, munkatársaim, családtagjaim, barátaim, nem tudnék egy valakit kiemelni. Az évek során egyre inkább megértettem és megtapasztaltam, hogy minél nyitottabbnak kell lenni, minél több embert meg kell hallgatni, ami által a legkülönbözőbb nézőpontokat lehet megismerni. Saját világképünk is ezáltal tud fejlődni.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Előző munkahelyemen volt egy olyan időszak, amikor munkatársaimmal felváltva láttuk el kis csapatunk vezetését. Ennek során világossá vált, hogy csak akkor tudunk másokat motiválni, ha mi magunkat is tudjuk. Nálam erre az vált be, hogy a nagyobb célt jól körülhatárolt kisebb alcélokra bontom, azok teljesítéséhez határidőket rendelek, amelyeket kellő tudatossággal követek is. Ezáltal egyrészt mindig látom, hogy hol járok, hogy mennyi van még hátra, és ami talán még fontosabb, az eddigi elért eredményeket is könnyebb számba venni, illetve nehezebb időszakokban emlékeztet a sikerekre.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kiskoromban két dolog érdekelt: a zene és az informatika, illetve ezt a kettőt ötvöztem is, amikor egyszerű dallomokat programoztam le, és „játszattam le” a géppel. 11 évesen írtam egy komplett operát, de egy zenei fesztivál fődíját is sikerült elhoznom egy másik, komolyabb szerzeményemmel. Hangképzésre is jártam, de végül rájöttem, hogy csak nagyon kevesek tudnak igazán sikeresek lenni zeneszerzésben, ennek ellenére hobbyként a mai napig megmaradt az érdeklődésem: sokszor leülök a zongora elé, és a saját magam által az adott pillanatban megkomponált művet játszom.

Mire sajnálja az idejét?

– Az egyetemi évek alatt sok sorozatot néztem, természetesen angol nyelven, ma már inkább a filmeket részesítem előnyben, tartalmasabbnak érzem őket. Az egyébként online módon kiváltható tevékenységekre, mint a bevásárlás vagy az ügyintézés sem szívesen fordítok időt a klasszikus formájukban.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevesebb dologgal. Egyre jobban megtanulom, hogy apróságokon semmiképp ne idegeskedjek, hiszen csak magamnak ártok vele. Persze autóvezetésben még mindig lehet olyan eset, amikor ezt nem tudom maradéktalanul betartani, de igyekszem.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Valójában jelenleg is végzek önkéntes munkát, két ingyenes programot fejlesztek, a HuMap-ot, illetve a Greenfish Icon Editor Pro-t, ami egy ikonokra specializálódott képszerkesztő program. A 2010-es évek elején ezt sokan használták, mivel akkoribban még nem igazán volt más ingyenes ikonszerkesztő megoldás.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A pénz számomra a biztonságot jelenti, feleslegesnek tartom elkölteni státuszszimbólumokra, túlárazott élményekre. Így megpróbálok minél többet félretenni. Egy valamire nem sajnálom azonban, ez pedig az egészség.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Ha a kisfiammal játszom, újra gyereknek érzem magam. Mivel már régóta home office-ban dolgozom, a nap közepén mindig elviszem őt sétálni, ezzel feleségemnek is segítek, ki is mozdulok, levegőn is vagyok. A természetet egyébként is nagyon szeretem, ha olyan a terep, akár babakocsival is szívesen kirándulunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS