Stretch konferencia: továbbra is a járványhelyzethez való alkalmazkodás jelenti a legnagyobb vezetői kihívást

2021. 12. 13., 14:14

„Azok a szervezetek tudnak ma sikeresek lenni, amelyek képesek magas szintű együttműködésre, tulajdonosi szemlélettel és eredményfókusszal rendelkeznek, gyorsan reagálnak a változásokra és folyamatosan kapcsolatban vannak a környezetükkel.”

Mi köze van a szervezeti kultúrához a víruskutatásnak? Milyen trükköket vet be a csapatépítésben egy olimpikonokkal dolgozó sztáredző? Mi a szerepe az énmárkának a vállalatirányításban? Többek között ezeket a kérdéseket járta körbe a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub által szervezett Strech konferencia nemzetközi csúcsvezetők, elismert szervezetkutatók és menedzsment tanácsadók közreműködésével.

A világ 30 országából közel 800 konferencia-résztvevő leshetett el gyakorlati tippeket és módszereket a téma szakértőitől, hogy továbbfejleszthesse vezetői készségeit, és bár a járványhelyzet miatt az online térben zajlott az esemény, a kapcsolatépítésről és az élményekről is gondoskodtak a szervezők: 3 perces üzleti randik, vállalati standok, valamint Dj-szettek és jógaórák várták az érdeklődőket.

Idén december 7. és 9. között tartották meg a Strech konferenciát, mely a legfrissebb menedzsment trendeket és gyakorlatban is hasznosítható tippeket vette sorra tapasztalt cégvezetők, tanácsadók és a sikeres szervezetek titkait kutató szakemberek segítségével. Az együtt gondolkodásra és a tudásmegosztásra talán még soha nem volt ekkora szükség, hiszen minden eddiginél gyorsabban gyarapodik az emberiség birtokában lévő szinte átláthatatlan információhalmaz, világunk pedig szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb, mint valaha – így a vezetők is mind nehezebb kihívásokkal találják szembe magukat.

„Azok a szervezetek tudnak ma sikeresek lenni, amelyek képesek magas szintű együttműködésre, tulajdonosi szemlélettel és eredményfókusszal rendelkeznek, gyorsan reagálnak a változásokra és folyamatosan kapcsolatban vannak a környezetükkel. A modern menedzser legfontosabb feladata, hogy megteremtse az efajta működés lehetőségét és terét” – mondta Baccifava Médea, a konferenciát szervező CraftHub egyik alapítója.

Menedzser legyen a talpán...

Nem meglepő módon a változások kezelése és a sikeres krízismenedzsment, a vezetői szerepek közötti eligazodás, a COVID-kompatibilis működés biztosítása, valamint az ezeket segítő csapatépítési és szervezetfejlesztési témák kerültek az idén 9. alkalommal jelentkező Strech fókuszába. A Prezi, a Bitrise vagy éppen a GitHub menedzserei mellett neves kutatók és tanácsadók adtak mélyebb betekintést a vezetés tudományának rejtelmeibe. Damon Centola (University of Pennsylvania) a hálózatelméletet hívta segítségül, hogy bemutassa, hogyan lehet sikeresen fejleszteni a vállalati kultúrát a megfelelő "terjesztők" azonosításával és bevonásával.

Alan Watkins (Complete), aki korábban a brit olimpiai csapat coach-a volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbiaknál sokkal több dimenzióban kell ma helyt állnia egy vezetőnek: az üzleti sikerek és a bevételek biztosítása mellett képviselnie kell a közös víziót és célokat, fejleszteni a vállalati értékeket, hatékonyan menedzselni a humánerőforrást, ráadásul saját jólétére, az önfejlesztésre és a márkaépítésre is időt kell szakítania – vagyis a 4D-s vezetők korát éljük.

A hazai előadók táborát erősítette Kemény Dénes, aki három olimpiai bajnoki címig vezette a magyar férfi vízilabda válogatottat, így tud egyet s mást a sikeres csapatépítésről, motivációról és arról, hogyan hozhatja ki a maximumot az emberekből: „Talán a legnehezebb dolog az edzői munka során, amikor nehéz helyzeteket, rosszul induló meccseket kell valahogy egyenesbe hozni. Az én tapasztalaton az volt, hogy ha taktikát váltottunk az ilyen szituációkban, nem csak az ellenfelet leptük meg, de a játékosok is azonnal magabiztosabbak lettek. Rengeteg fogás adódik az élsport világában, melyet az üzleti életbe vagy a szervezetépítésbe is sikerrel lehet átültetni.” Joseph Pelrine agilis pszichológus pedig arról beszélt a hallgatóságnak, miért fontos, hogy adatokkal és objektív mérőszámokkal is értékelhetővé tegyük a csapatok működését vagy például a diverzitással elért eredményeket: ha nem tudsz mérni valamit, fejleszteni sem fogod tudni.

Nők, COVID, karrier

A koronavírus-járvány ismét megmutatta, hogy az egész társadalmakra ható krízishelyzetekben gyakran sokkal nagyobb teher hárul a hölgyekre, így a karanténidőszak, a munkahelyi racionalizálások és a beszűkülő üzleti lehetőségek levét is leginkább a nők itták meg. Az idei Strech konferencia 0. napján a Morgan Stanley munkatársai személyes történeteiken keresztül mutatták be, hogy milyen karrierút várhat a nőkre a technológia férfiak uralta világában, hogy hogyan lesz informatikus szakember egy óvónőből vagy egy vendéglátósból, és persze a rugalmas munkavégzés és a munka-magánélet egyensúly kérdéseit is körbejárták.

„Habár napjainkban a női vezetők száma egyre magasabb, még mindig találkozhatunk egyenlőtlenségekkel ezen a területen is. Mivel a diverzitás fontos volt számunkra a konferenciaprogram kialakítása során, így külön figyelmet fordítottunk arra, hogy kisebbségek is képviseljék magukat az előadók között, valamint a nemek aránya is kiegyenlített legyen. Linda Rising előadása a vállalati ösztönzőeszközökről vagy Jutta Eckstein ízelítője a szervezeti agilitást támogató BOSSA nova módszerről igazi csemegének számítottak” – mondta Baccifava Médea.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS