Rázga-Ilyés Noémi: Nem szabad csak a tervezésnek élni

Rázga-Ilyés Noémi: Nem szabad csak a tervezésnek élni
2024. 02. 14., 13:10

Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

Rázga-Ilyés Noéminak igazán nagy tervei vannak. Szeretne minél nagyobb pozitív hatással lenni a hazai turizmus jövőjére, és ebbe a fiatal tehetségek és ötleteik felkarolását is beleérti. 2023-ban beválasztották a TOP10 fiatal turisztikai szakember közé, így visszajelzésből nincs hiány. Nagyon szeret utazni, az utóbbi időben pedig a futás is leköti az energiáját. Olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 510. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az elmúlt 12 éves szakmai tapasztalatomból egyértelműen az utóbbi 2-3 évre vagyok a legbüszkébb. A CheckINN projektekkel sikerült valami olyat létrehozni a hazai turizmusban, ami eddig egyáltalán nem létezett: egy innovációs hub-ot, amely lehetőséget teremt az egyetemista hallgatóknak ötleteik kidolgozására és a szakmai fejlődésre valós piaci környezetben. Személyes célom, hogy fejlesszük, ösztönözzük és összekössük az egyetemistákat a szakma elismert képviselőivel. Hiszek abban, hogy a tudás, a hálózatépítés és az újító szellem képes arra, hogy értéket teremtsen – mind a szakmában, mind pedig az egyén fejlődésében. Egy olyan iránytűt adunk a fiatalok kezébe, amelyet remélhetőleg a teljes karrierjük során használni tudnak, és segíti őket. Hatalmas elismerésnek tartom, hogy 2022-ben, mindössze 30 évesen a hazai turizmus szakma legmagasabb állami kitüntetésében, a Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban részesültem a fiatal hazai tehetségek felkutatásáért, a turisztikai karrier vonzerejének növelése érdekében végzett tevékenységemért. Ezután, 2023-ban bekerültem a TOP10 fiatal turisztikai szakember közé. Ezek az elismerések jó visszajelzések és azt mutatják, hogy az út, amin járok (és talán kicsit mutatok) jó iránynak bizonyul.

Milyen távra tervez?

– Az egyes innovációs ötletversenyeink 4-6 hónapig szoktak tartani, így munkában általában 1 évre tervezek előre, és még ebben az egy éves időintervallumban is nagyon sok minden változhat. Magánéletben, tanulmányok terén általában vannak 3-5-10 éves céljaim, de már megtanultam, hogy nem szabad csak a tervezésnek élni. Fontos, hogy az embernek legyenek távlati céljai és ne csak sodródjon az árral. Ugyanakkor az is legalább annyira fontos, hogy egy-egy folyamat sok kicsi lépésből áll össze, és mindig csak a következőre fókuszáljunk. A tervezésnél azt is szem előtt kell tartani, hogy megtanuljuk jól beosztani az időnket és kihasználjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket. Mindig találok magamnak valamilyen feladatot, nálam nem igazán léteznek üresjáratok.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék minél nagyobb pozitív hatással lenni a hazai turizmus jövőjére. Ebbe beleértve a fiatal tehetségek és ötleteik felkarolását, továbbfejlesztését, valamint a nemzetközi trendek, jó gyakorlatok meghonosítását – sőt mi több – továbbfejlesztését is. Jelenleg a CheckINN turisztikai innovációmenedzsment platform köti le minden időmet: hogyan lehet az egyetemista hallgatókat arra motiválni, hogy vállalkozzanak, merjenek nagyot álmodni és megvalósítani azokat.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon nehéz egy valakit kiemelni, nem is szívesen teszem. Az eddigi szakmai karrierem során többnyire nagyon jó főnökeim voltak, akikre ugyan más-más szempontból, de mindig mentorként tekinthettem. Így inkább arra válaszolnék, hogy jelenleg ki motivál legjobban: ő dr. Michalkó Gábor, aki már több, mint 10 éve kísér az akadémiai pályán, most éppen a Phd. tanulmányaimat támogatja konzulensként. Rengeteg támogatást és lelki erőt kapok tőle, hogy kitartsak az álmaim mellett és egyszer doktori fokozatot kapjak.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerencsés vagyok, mert nagyon jó kollégáim vannak, akik hozzám hasonlóan elhivatottak a szakmájukban. Leginkább a közös cél, a turizmus szakma fejlesztése és az új tehetségek felkutatása motivál minannyiunkat. Ha esetleg mégis megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít minket a nehézségeken.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Bár már sok területen kipróbálhattam már magam, továbbra sem távolodnék el messzebbre a turizmustól. Szívesen dolgoznék a kulturális attrakciók területén és foglalkoznék látogatómenedzsmenttel például egy múzeumban. Mindig is érdekelt, hogy hogyan lehet egy attrakciót élménygazdaggá tenni a látogató számára. Az biztos, hogy bármerre is sodor az élet, fontos számomra, hogy megtaláljam a kreatív alkotás örömét.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Jelenlegi pozíciómban kapocs szerepet is betöltök, mivel a CheckINN egyfajta híd a szakma tapasztalt szakértői és a feltörekvő fiatalok között. Ugyanakkor nem építem tudatosan, ahogyan a magánéletemben, úgy a szakmai kapcsolatok terén is empátiával igyekszem megközelíteni az embereket, megtalálni a közös hangot, és így kapcsolódni. Összességében azt gondolom, bármilyen üzletben, tárgyaláson először mindig azt szükséges megérteni, hogy mi a tárgyalópartnerünk motivációja, ezután lehet az érdekeket közelíteni. Az asszertivitás híve vagyok. És erre bíztatom a fiatal tehetségeket is.

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges időhúzásra és mellébeszélésre. Úgy gondolom, hogy mindig az egyenes a legrövidebb út. Nagyon egyenes és őszinte embernek tartom magam. Gyakran szoktam is vele viccelődni, hogy velem nem lehet nehéz együtt dolgozni, hiszen általában azonnal lehet tudni, mit gondolok. Kerülöm a felesleges játszmákat, időpazarlásnak tartom, és az idő a legdrágább eszközünk.

Mivel lehet felbosszantani?

– A tiszteletlenséggel és leginkább azzal, ha valaki máshogy bánik a vele nem egyenrangú emberekkel.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen dolgoznék gyerekekkel. Gimnazista koromban animátor voltam egy játszóházban, ami nagyon szórakoztató, kedves munka volt.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra és szakmai fejlődésre, tanulmányokra. Az élmények és a tudás örökre velünk marad. Kissé klisé, de ezeket tényleg senki nem veheti el tőlünk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Teljesen csak az utazás tud kikapcsolni, hiszen egy utazás során teljesen kiszakad az ember a hétköznapi, megszokott környezetéből. Nagyon szeretek filmeket nézni, olvasni, és az utóbbi időben futni: jelenleg éppen az első félmaraton versenyemre készülök.

(Fotó: Turán Cinti)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS