A termesztett hús 2030-ra egy 25 milliárd dolláros globális iparággá is kinőheti magát – írja a Makronom.
Az új módszerrel előállítható hús gyökeresen megváltoztathatja a világ étlapjait. Egy napon a fogyasztóknak nem kell többet fizetniük a Wagyu marhahúsért vagy a kékúszójú tonhalért, mint a csirke falatokért vagy a hamburgerért – olvasható a Makronom cikkében.
A termesztett hús alig egy évtizeddel ezelőtt csupán egy maroknyi tudós futurisztikus álmaiban élt. Ahelyett, hogy a hús termelését az állattenyésztésre hagyták volna, vagy növényekből állítottak volna elő húsra jellemző élelmiszert, inkább állati szövetekből vettek sejtmintákat és azokat ellenőrzött környezetben kezdték szaporítani. A termesztett hús képes visszaadni a hagyományos hús összetételét, ízét, illatát.
Az iparágban induló vállalkozások száma lassan eléri a százat, 2020-ban nagyjából 350 millió dollár befektetést vonzottak az állatifehérje-piac legnagyobb szereplőitől, valamint jól ismert befektetőktől. A McKinsey összeállítása szerint több tízmilliárd dollárt kellene arra költeni, hogy a „műhús” termelése jelentős iparággá váljon és elérje a globális fehérjepiac akár 1 százalékát.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.