Miért fogynak el a nők a vállalati hierarchia csúcsa felé haladva?

Miért fogynak el a nők a vállalati hierarchia csúcsa felé haladva?
2023. 01. 12., 13:41

Mi áll amögött, hogy máig kevesebb a női felsővezető? Hogyan segíthetnek a cégek abban, hogy minél több anyuka legyen a munkaerőpiacon? Ivanov Katalin három gyermekes anyukaként ma a Schneider Electric országos HR vezetője. Írásában a fenti kérdésekre keresi a válaszokat.

Három fiam van, egy 9, egy 13 és egy 15 éves. A HR szakmában 20, de a Schneidernél csak 2 éve dolgozom, így nem innen mentem el szülési szabadságra. Az első gyermekem születése után úgy hozta a sors, hogy rögtön jött is a másik, így a kettővel összesen két évet maradtam otthon. A harmadik pici születésekor már ismertem magam annyira, hogy tudtam, hamar vissza akarok majd térni a munka világába.

Ekkor már rájöttem arra, nekem nagyon fontos, hogy az életemben a gyereknevelés és a karrier is szerepet kapjon, hiszen amikor csak az egyik volt jelen, nem éreztem teljesnek.

Reggelente miután elköszönünk egymástól a fiúkkal, jól esik a felnőtt közeg és a szakmai kihívások, azonban miután értük megyek és eltöltünk közösen pár órát esténként, nagyon kikapcsol a gyermeki világuk. Ezután még nagyobb lendülettel ülök le újra a géphez. Számomra ez a két élettér egymást energizálja és tölti.

A nők még mindig azt gondolják, hogy választaniuk kell a munka és a gyereknevelés között

Sok kihívással kell szembenézniük a dolgozó anyukáknak. Egyrészt magadban sem bízol, kételkedsz, hogyan tudod majd ezt a két életet menedzselni. Másrészt félsz, hogy a környezeted is fenntartásokkal kezeli ezt a helyzetet, és esetleg kételkednek, hogy mennyire tudnak majd teljesértékű munkavállalóként tekinteni rád.

Ezért nekünk munkáltatóként kötelességünk minél jobban erősíteni az önbizalmat az anyukákban, hiszen azt tapasztalom, hogy legtöbbször nem azzal van a probléma, hogy a cég ne bízna a szülőkben, sokkal inkább saját magukban kételkednek.

Globális társadalmi probléma, hogy a vállalati hierarchia csúcsa felé haladva elfogynak a nők. A Schneider Electric, fenntartható cégként ezen változtatni szeretne és tenni azért, hogy a nemek közti arány sokkal egészségesebb legyen. Ezt azonban nem lehet anélkül elérni, hogy ne vizsgálnánk meg, mi van a háttérben.

Nagyrészt az áll az egyenlőtlenség mögött, hogy a nők még mindig azt gondolják, választaniuk kell a munka és a gyereknevelés között.  Szerencsére mára egyre több apuka veszi ki aktívan a részét a szülői feladatokban. A Schneider Electric-nél is ilyen apákat látok, és ennek nagyon örülök, hiszen nekünk kell példát mutatni.

A dolgozó szülők számára nagyon fontos, hogy bizalmat szavazzunk nekik, rugalmas feltételek mellett tudjanak dolgozni és biztonságban érezzék magukat. Nekik sokkal fontosabb a stabilitás, mint a pályakezdőknek, akik még nem felelnek egzisztenciálisan több emberért.

Munkáltatóként flexibilitást kell nyújtani és lehetőséget arra, hogy mindenki kiegyensúlyozott életet tudjon élni. Igyekszünk elérni, hogy mindenki meg tudjon teremteni egy olyan egyensúlyt, amiben a munkán kívül is zajlik az élete.

Ma már kevésbé gondolkodnak opportunistán a cégek

Mára szerencsére általánosságban is elmondható, hogy nagyobb figyelmet szentelnek a cégek a dolgozók jólétére, és sokat javult a hozzáállás, ami a dolgozó anyukákat, szülőket illeti. Egyre több nő vállalja be a karrierépítést család mellett, és egyre több cég van arra rákényszerítve, hogy a munkaerőért folytatott harcban az anyukák felé is aktívabban nyisson.

Amikor én kezdtem a karrieremet, akkor még egy harmincas nőre időzített bombaként néztek: vajon mikor derül ki, hogy gyermeket vár, mennyi időre fog kiesni a munkaerőpiacról, utána pedig mennyit lesz beteg a gyermeke?

Szerencsére ez mára sokat változott, amiben óriási szerepe volt a koronavírus okozta lezárásoknak is. A kötelező otthoni munkavégzés során betekintést adott a világ abba, kinek milyen más fontos prioritásai, felelősségvállalásai vannak a munka mellett, és hogy az egyes élethelyzeteket össze lehet egyeztetni. Teljesen rendben van, ha egy gyermek beugrik a videóhívásba, vagy valaki kutyát sétáltat egy munkahelyi beszélgetés alatt.

A munka csak egyik része az életünknek. Sokkal sikeresebben, kiegyensúlyozottabban, boldogabban tudjuk elvégezni a feladatainkat, ha életünk többi dimenziójában is helyt tudunk állni közben.

 

Ivanov Katalin,

a Schneider Electric országos HR vezetője

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS