Matyóka Zoltán: Egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 27., 09:15

Szerintem a döntéshozatali jog kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra – mondta az Üzletemnek Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke.

Matyóka Zoltán a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, a Font cégcsoport ügyvezetője. Munkáját az értékteremtés iránti elkötelezettség, a sikeresség és a pozitivizmus jellemzi. Évtizedekben mérhető tapasztalattal a háta mögött kiemelt célja, hogy az élet minden terén kiemelkedőt alkosson legyen szó a családjáról, a könyvelők érdekképviseletéről vagy vállalkozásáról, megtalálva a legelfogadhatóbb egyensúlyt ezek között. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 226. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még így 50 alatt nem vagyok a karrierem csúcsán, sok feladat és szakmai kihívás áll még előttem. Ha azonban választanom kellene, akkor az eddigi karrieremet vizsgálva kettő olyan eredményt emelnék ki, amire rendkívül büszke vagyok. Megtiszteltetésnek érzem egyrészről, hogy az ország legnagyobb könyvelői érdekképviseletének, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) az elnöke lehetek. Ugyanakkor az üzleti életben is megtaláltam a számításomat, az immár negyed évszázados Font cégcsoportot irányíthatom a mindennapokban.

Milyen távra tervez?

– Munkám során mindig a céljaim teljesülése élvez prioritást, és nem az ahhoz szükséges idő. MKOE elnökségemet 10 év alelnöki tevékenység előzte meg, ahogy akkor, úgy most is több ciklusban gondolkodok, hosszú távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A legfontosabb tétel ezen a listán az, ami az MKOE elnökségem programja is: az egyesületet az ország legmeghatározóbb és leghasznosabb könyvelői szervezetévé fejleszteni a következő 10 évben.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mentorom és barátom Kendi Péter immár több, mint 25 éve lát el tanácsokkal. Ő az, akihez bármikor fordulhatok a kérdéseimmel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Alapvetően stratégiai gondolkodónak vallom magamat, nem pedig mikromenedzsernek. Engem mindig az motivált, ha engedtek döntéseket hozni, éppen ezért olyan kollégákkal szeretek együtt dolgozni én is, akik képesek az önálló gondolkodásra és döntéshozatalra. Ez a szabadság és döntéshozatali jog tapasztalatom szerint kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Asztalos vagy gazdálkodó. Nem kérdés. Mindig szerettem valami maradandót létrehozni, illetve örömet találok a kétkezi munkában, az alkotás folyamatában. A növénytermesztéssel és az asztalosmunkával a természet adta kincsekből alkothatok valami újat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Minden kapcsolatteremtés során, legyen az magánjellegű vagy üzleti, odafigyelek a másik fél tiszteletére. Mottóm az, hogy mindig legyél kedves másokkal a felfelé vezető úton, hiszen nem tudhatod, kivel találkozol lefelé menet. Az életem és a munkám során is sokszor bebizonyosodott, hogy egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül.

Mire sajnálja az idejét?

– Az energiavámpírokra, illetve azokra a beszélgetésekre és tárgyalásokra, ahol a semmit keverik-kavarják.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem szeretem, ha igaztalanul vádolnak meg. Még rosszabb, ha egy-egy hamis állítással szemben olyan csapdahelyzetbe kerülök, amikor nem tudom az igazamat bizonyítani.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Számomra nagyon fontos a rendszeres sportolás, a sport szeretete, és természetesen a futsal. Ennek megfelelően most is önkéntesként veszek részt a Dunakeszi Futsal Klub utánpótlásnevelésében, illetve további akadémiák munkáját segítem, hogy a jövő nagy játékosait kinevelhessük.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szerencsésnek vallom magamat, hiszen a munkámat örömmel és őszinte lelkesedéssel végzem, így nem is teherként fogom fel a kihívásokat. A mindennapi feladatok után általában a családom körében tudom igazán elengedni magamat.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS