Matyóka Zoltán: Egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 27., 09:15

Szerintem a döntéshozatali jog kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra – mondta az Üzletemnek Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke.

Matyóka Zoltán a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, a Font cégcsoport ügyvezetője. Munkáját az értékteremtés iránti elkötelezettség, a sikeresség és a pozitivizmus jellemzi. Évtizedekben mérhető tapasztalattal a háta mögött kiemelt célja, hogy az élet minden terén kiemelkedőt alkosson legyen szó a családjáról, a könyvelők érdekképviseletéről vagy vállalkozásáról, megtalálva a legelfogadhatóbb egyensúlyt ezek között. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 226. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még így 50 alatt nem vagyok a karrierem csúcsán, sok feladat és szakmai kihívás áll még előttem. Ha azonban választanom kellene, akkor az eddigi karrieremet vizsgálva kettő olyan eredményt emelnék ki, amire rendkívül büszke vagyok. Megtiszteltetésnek érzem egyrészről, hogy az ország legnagyobb könyvelői érdekképviseletének, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) az elnöke lehetek. Ugyanakkor az üzleti életben is megtaláltam a számításomat, az immár negyed évszázados Font cégcsoportot irányíthatom a mindennapokban.

Milyen távra tervez?

– Munkám során mindig a céljaim teljesülése élvez prioritást, és nem az ahhoz szükséges idő. MKOE elnökségemet 10 év alelnöki tevékenység előzte meg, ahogy akkor, úgy most is több ciklusban gondolkodok, hosszú távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A legfontosabb tétel ezen a listán az, ami az MKOE elnökségem programja is: az egyesületet az ország legmeghatározóbb és leghasznosabb könyvelői szervezetévé fejleszteni a következő 10 évben.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mentorom és barátom Kendi Péter immár több, mint 25 éve lát el tanácsokkal. Ő az, akihez bármikor fordulhatok a kérdéseimmel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Alapvetően stratégiai gondolkodónak vallom magamat, nem pedig mikromenedzsernek. Engem mindig az motivált, ha engedtek döntéseket hozni, éppen ezért olyan kollégákkal szeretek együtt dolgozni én is, akik képesek az önálló gondolkodásra és döntéshozatalra. Ez a szabadság és döntéshozatali jog tapasztalatom szerint kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Asztalos vagy gazdálkodó. Nem kérdés. Mindig szerettem valami maradandót létrehozni, illetve örömet találok a kétkezi munkában, az alkotás folyamatában. A növénytermesztéssel és az asztalosmunkával a természet adta kincsekből alkothatok valami újat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Minden kapcsolatteremtés során, legyen az magánjellegű vagy üzleti, odafigyelek a másik fél tiszteletére. Mottóm az, hogy mindig legyél kedves másokkal a felfelé vezető úton, hiszen nem tudhatod, kivel találkozol lefelé menet. Az életem és a munkám során is sokszor bebizonyosodott, hogy egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül.

Mire sajnálja az idejét?

– Az energiavámpírokra, illetve azokra a beszélgetésekre és tárgyalásokra, ahol a semmit keverik-kavarják.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem szeretem, ha igaztalanul vádolnak meg. Még rosszabb, ha egy-egy hamis állítással szemben olyan csapdahelyzetbe kerülök, amikor nem tudom az igazamat bizonyítani.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Számomra nagyon fontos a rendszeres sportolás, a sport szeretete, és természetesen a futsal. Ennek megfelelően most is önkéntesként veszek részt a Dunakeszi Futsal Klub utánpótlásnevelésében, illetve további akadémiák munkáját segítem, hogy a jövő nagy játékosait kinevelhessük.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szerencsésnek vallom magamat, hiszen a munkámat örömmel és őszinte lelkesedéssel végzem, így nem is teherként fogom fel a kihívásokat. A mindennapi feladatok után általában a családom körében tudom igazán elengedni magamat.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS