Matyóka Zoltán: Egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 27., 09:15

Szerintem a döntéshozatali jog kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra – mondta az Üzletemnek Matyóka Zoltán, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke.

Matyóka Zoltán a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, a Font cégcsoport ügyvezetője. Munkáját az értékteremtés iránti elkötelezettség, a sikeresség és a pozitivizmus jellemzi. Évtizedekben mérhető tapasztalattal a háta mögött kiemelt célja, hogy az élet minden terén kiemelkedőt alkosson legyen szó a családjáról, a könyvelők érdekképviseletéről vagy vállalkozásáról, megtalálva a legelfogadhatóbb egyensúlyt ezek között. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 226. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még így 50 alatt nem vagyok a karrierem csúcsán, sok feladat és szakmai kihívás áll még előttem. Ha azonban választanom kellene, akkor az eddigi karrieremet vizsgálva kettő olyan eredményt emelnék ki, amire rendkívül büszke vagyok. Megtiszteltetésnek érzem egyrészről, hogy az ország legnagyobb könyvelői érdekképviseletének, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) az elnöke lehetek. Ugyanakkor az üzleti életben is megtaláltam a számításomat, az immár negyed évszázados Font cégcsoportot irányíthatom a mindennapokban.

Milyen távra tervez?

– Munkám során mindig a céljaim teljesülése élvez prioritást, és nem az ahhoz szükséges idő. MKOE elnökségemet 10 év alelnöki tevékenység előzte meg, ahogy akkor, úgy most is több ciklusban gondolkodok, hosszú távra tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A legfontosabb tétel ezen a listán az, ami az MKOE elnökségem programja is: az egyesületet az ország legmeghatározóbb és leghasznosabb könyvelői szervezetévé fejleszteni a következő 10 évben.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Mentorom és barátom Kendi Péter immár több, mint 25 éve lát el tanácsokkal. Ő az, akihez bármikor fordulhatok a kérdéseimmel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Alapvetően stratégiai gondolkodónak vallom magamat, nem pedig mikromenedzsernek. Engem mindig az motivált, ha engedtek döntéseket hozni, éppen ezért olyan kollégákkal szeretek együtt dolgozni én is, akik képesek az önálló gondolkodásra és döntéshozatalra. Ez a szabadság és döntéshozatali jog tapasztalatom szerint kifejezetten pozitív hatással van a teljesítményre és a munkamorálra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Asztalos vagy gazdálkodó. Nem kérdés. Mindig szerettem valami maradandót létrehozni, illetve örömet találok a kétkezi munkában, az alkotás folyamatában. A növénytermesztéssel és az asztalosmunkával a természet adta kincsekből alkothatok valami újat.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Minden kapcsolatteremtés során, legyen az magánjellegű vagy üzleti, odafigyelek a másik fél tiszteletére. Mottóm az, hogy mindig legyél kedves másokkal a felfelé vezető úton, hiszen nem tudhatod, kivel találkozol lefelé menet. Az életem és a munkám során is sokszor bebizonyosodott, hogy egy-két kedves gesztus százszorosan megtérül.

Mire sajnálja az idejét?

– Az energiavámpírokra, illetve azokra a beszélgetésekre és tárgyalásokra, ahol a semmit keverik-kavarják.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem szeretem, ha igaztalanul vádolnak meg. Még rosszabb, ha egy-egy hamis állítással szemben olyan csapdahelyzetbe kerülök, amikor nem tudom az igazamat bizonyítani.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Számomra nagyon fontos a rendszeres sportolás, a sport szeretete, és természetesen a futsal. Ennek megfelelően most is önkéntesként veszek részt a Dunakeszi Futsal Klub utánpótlásnevelésében, illetve további akadémiák munkáját segítem, hogy a jövő nagy játékosait kinevelhessük.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szerencsésnek vallom magamat, hiszen a munkámat örömmel és őszinte lelkesedéssel végzem, így nem is teherként fogom fel a kihívásokat. A mindennapi feladatok után általában a családom körében tudom igazán elengedni magamat.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS