Málnay Barnabás: Rengeteg energiát ad a teendőim sokfélesége

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 06., 09:15

Elég gyakran fordul elő velem, hogy felülírja a sors a terveimet, és ezzel gyakrabban járok jól, mint rosszul. Ezért inkább minden ponton igyekszem készen állni mindenre, amit hoz a sors – mondta az Üzletemnek Málnay Barnabás, a Smartware.tech magvető kockázati tőkealap partnere.

Málnay Barnabás a hardver és IoT startupokra szakosodott Smartware.tech magvető kockázati tőkealap partnere, valamint a digitális innovációval és nemzetközi üzletfejlesztéssel foglalkozó pán-európai EIT Digital üzletfejlesztője. Napi munkavégzésének természetes velejárója az üzleti kapcsolatépítés, bár ez most kicsit nehezebb az offline világ visszahúzódása miatt. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 219. interjúja!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– A jelen pillanatban egyrészt az tölt el megelégedéssel, hogy a SmartWare.tech-nek erős, tizenkét cégből álló befektetési portfoliója van, amelyek közül bízom benne, hogy legalább két-három olyan siker születik majd, amire ráépülhet a SmartWare.tech következő alapja. Másrészt arra is büszke vagyok, hogy az EIT Digital üzletfejlesztőjeként európai szinten kiemelkedő scaleup cégek nemzetközi üzletfejlesztését tudom támogatni egy kiterjedt kapcsolati hálóval bíró nemzetközi csapat tagjaként. Harmadrészt több elsőrangú nagyvállalat innovációs, illetve startup programját segítettem külsős tanácsadóként az elmúlt években, köztük a Magyar Telekomét, az OTP-ét és jelenleg az Erste Bankét. Rengeteg energiát ad a teendőim sokfélesége és a kiváló emberek sokfélesége, akikkel a munkáim során kapcsolatba kerülök; úgy érzem, jobb helyen nem is lehetnék a karrieremben. Ugyanakkor azt is szeretném hinni, hogy szakadatlanul felfelé tart a karrierem, ezért a jövőben még ennél is jobb lesz nekem.

– Milyen távra tervez?

– Szoktam tervezni mindenféle távra, de őszintén szólva elég gyakran fordul elő velem, hogy felülírja a sors a terveimet, és ezzel gyakrabban járok jól, mint rosszul. Ezért inkább minden ponton igyekszem készen állni mindenre, amit hoz a sors, illetve alapozni a következő lépésekre.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A befektetői tevékenységem során volt már szerencsém hozzákötni a szekeremet olyan céghez, ami igazán jelentős értéknövekedést ért el a hozzám is köthető befektetési kör óta, és ennek nagyon örülök, de komoly hozamot realizáló, szívmelengető exitnek még nem voltam részese, márpedig az a végcél.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Családtagjaim, egyetemi tanáraim, munkatársaim, illetve magyar és külföldi tudósok, közéleti személyiségek és újságírók sora ötlik fel bennem a kérdés hallatán, szétfeszítené a kereteket, ha elkezdenék akár csak kicsit is belemenni a konkrétumokba.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem a saját motiváltságommal és szorgalmammal, és azzal, hogy a fontos dolgokban számíthatnak rám.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ételkritikus.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Természetes velejárója a napi munkavégzésemnek az üzleti kapcsolatépítés. Most ugyan kicsit nehezebb az offline világ visszahúzódása miatt.

– Mire sajnálja az idejét?

– A szükséges minimumnál hosszabb meetingekre (de nagyon), és az olyan emberekkel töltött időre, akik nem adnak, csak elvesznek.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nem értékelem nagyra a következetlenséget, illetve azt, ha valaki nem tiszteli a szakmai hozzáértést, a tényeket, és a tudományos módszerekkel alátámasztott/valószínűsíthető igazságot.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Leginkább oktatói és szerkesztői munkákat szoktam önkéntes alapon vállalni, mostanában másra, többre nem nagyon van időm.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Finom ételekre, családi utazásokra, a pillanatnak szóló élményekre, sportra.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A zene, az aktív sportolás, a zseniális művészeti alkotások befogadása és az önfeledt tanulás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS