Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia – mondja az Üzletemnek adott interjúban Karaszi Csaba, a DiningHour megálmodója és társalapítója.
Tanult a hollandiai Tilburg egyetemén, és tanult itthon mesterszakácsoktól. Karaszi Csaba nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy legsikeresebb „főfogása”, a DiningHour az éttermi vendéglátás booking.com-jává váljon. (A DiningHour a repülőjegyfoglaláshoz hasonló rendszerben, az éttermek csúcsidőszakán kívüli órákra kínál olcsóbb ételeket. Erről szóló cikkünket ITT olvashatja.)Karaszi Csaba atovábbi terveiről is beszélt az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– A DiningHour elindítására nagyon büszke vagyok. Örömmel tölt el, hogy egy nemzetközi csapat és egy nemzetközi fejlesztés aktív tagja lehetek Magyarországon. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a DiningHour értéket teremtő és gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozás legyen, melyben minden szereplő megtalálhatja a maga elégedettségét.
– Milyen távra tervez?
– Mindenféleképp hosszú távra. Véleményem szerint egy projekt létrehozása, beindítása és megvalósítása erőfeszítést és hosszú távú gondolkodást igényel. Lelkesít a DiningHour alapgondolata, és ez erőt ad a mindennapi kihívások leküzdéséhez.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– A DiningHour-t az éttermi vendéglátás booking.com-jává tenni.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok nagy tudású szakemberrel találkoztam, mind a gazdasági élet, mind a gasztronómia területén. Nehéz lenne őket felsorolni. Hasznosak voltak az egyetemi évek, a budapesti Corvinus, illetve a hollandiai Tilburg egyetemen. Ezt követően a Mesterszakács című sikeres TV műsor 2. helyezettjeként, sztár séfektől tanulhattam. Mindemellett a dolgos hétköznapok is elvezettek jó néhány, példakép értékű minta megtapasztalásához.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia.
– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?
– A digitális technológia és az online tér lehetőségeit ma még elképzelni sem tudjuk. Szeretnék én is részese lenni az előttünk álló újításoknak és újdonságoknak.
– Mivel lehet Magyarországon „őrültbe kergetni” a vállalkozót?
– A sok törvényi és bürokratikus előírás egyrészt védi a vállalkozókat, de kétségtelen, hogy jelentős munkaidő-veszteséget jelent az ezekkel való bajlódás és megfelelés.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Hiszek a kommunikáció és a személyes kapcsolatépítés erejében.
– Mire sajnálja az időt?
– Nem lelkesedek a hivatalos ügyek intézéséért, ennek ellenére igyekszem értelmet keresni minden feladatban, amivel összetalálkozom.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– Önfejlesztésre és önképzésre igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően befektetni. Emellett minőségi ételekre és gasztronómiára is szívesen költök. Hiszek abban, hogy jelentősen meghatároz bennünket minden, amit tanulunk vagy elolvasunk; hatnak ránk a barátaink, sőt, még az étkezésünk is.
– Milyen célra, kiknek adakozna?
– A környezetünk védelme kiemelten fontos számomra. Elszomorít, hogy kiapadhatatlan forrásként tekintünk sok alapanyagra és természeti kincsre. Feleségemmel ezért szívügyünk a fenntarthatóság és a permakultúrás gazdálkodás népszerűsítése. Véleményem szerint egy kis odafigyeléssel - ha van egy kis kertecskénk – akár otthon is megtermelhetjük magunknak étkezési alapanyagaink jelentős részét, teljesen vegyszermentesen.
– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– Legjobban a feleségemmel és a kislányommal eltöltött idő az, ami feltölt. Nagyon szeretem a családomat – szeretünk közösen főzni, finomakat enni, étterembe és piacra járni. Ráadásul sok barátunk is van, akikkel ezekben az időtöltésekben osztozkodhatunk.
Szerdahelyi Csaba
Október 19-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Somlón egy különleges hazai szőlő- és borfajta nagyszabású bemutatóját.
Folytatódik a munkagödör kialakítása az 5. blokk területén – jelentette be Szijjártó Péter.