Karaszi Csaba: Értékteremtő gasztro vállalkozásban dolgozunk

2018. 12. 17., 10:00

Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia – mondja az Üzletemnek adott interjúban Karaszi Csaba, a DiningHour megálmodója és társalapítója.

Tanult a hollandiai Tilburg egyetemén, és tanult itthon mesterszakácsoktól. Karaszi Csaba nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy legsikeresebb „főfogása”, a DiningHour az éttermi vendéglátás booking.com-jává váljon. (A DiningHour a repülőjegyfoglaláshoz hasonló rendszerben, az éttermek csúcsidőszakán kívüli órákra kínál olcsóbb ételeket. Erről szóló cikkünket ITT olvashatja.)Karaszi Csaba atovábbi terveiről is beszélt az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A DiningHour elindítására nagyon büszke vagyok. Örömmel tölt el, hogy egy nemzetközi csapat és egy nemzetközi fejlesztés aktív tagja lehetek Magyarországon. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a DiningHour értéket teremtő és gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozás legyen, melyben minden szereplő megtalálhatja a maga elégedettségét.

– Milyen távra tervez?
– Mindenféleképp hosszú távra. Véleményem szerint egy projekt létrehozása, beindítása és megvalósítása erőfeszítést és hosszú távú gondolkodást igényel. Lelkesít a DiningHour alapgondolata, és ez erőt ad a mindennapi kihívások leküzdéséhez.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– A DiningHour-t az éttermi vendéglátás booking.com-jává tenni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok nagy tudású szakemberrel találkoztam, mind a gazdasági élet, mind a gasztronómia területén. Nehéz lenne őket felsorolni. Hasznosak voltak az egyetemi évek, a budapesti Corvinus, illetve a hollandiai Tilburg egyetemen. Ezt követően a Mesterszakács című sikeres TV műsor 2. helyezettjeként, sztár séfektől tanulhattam. Mindemellett a dolgos hétköznapok is elvezettek jó néhány, példakép értékű minta megtapasztalásához.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?
– A digitális technológia és az online tér lehetőségeit ma még elképzelni sem tudjuk. Szeretnék én is részese lenni az előttünk álló újításoknak és újdonságoknak.

Mivel lehet Magyarországon „őrültbe kergetni” a vállalkozót?
– A sok törvényi és bürokratikus előírás egyrészt védi a vállalkozókat, de kétségtelen, hogy jelentős munkaidő-veszteséget jelent az ezekkel való bajlódás és megfelelés.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Hiszek a kommunikáció és a személyes kapcsolatépítés erejében.

Mire sajnálja az időt?
– Nem lelkesedek a hivatalos ügyek intézéséért, ennek ellenére igyekszem értelmet keresni minden feladatban, amivel összetalálkozom.

Mire nem sajnálja a pénzt?
– Önfejlesztésre és önképzésre igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően befektetni. Emellett minőségi ételekre és gasztronómiára is szívesen költök. Hiszek abban, hogy jelentősen meghatároz bennünket minden, amit tanulunk vagy elolvasunk; hatnak ránk a barátaink, sőt, még az étkezésünk is.

Milyen célra, kiknek adakozna?
– A környezetünk védelme kiemelten fontos számomra. Elszomorít, hogy kiapadhatatlan forrásként tekintünk sok alapanyagra és természeti kincsre. Feleségemmel ezért szívügyünk a fenntarthatóság és a permakultúrás gazdálkodás népszerűsítése. Véleményem szerint egy kis odafigyeléssel - ha van egy kis kertecskénk – akár otthon is megtermelhetjük magunknak étkezési alapanyagaink jelentős részét, teljesen vegyszermentesen.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Legjobban a feleségemmel és a kislányommal eltöltött idő az, ami feltölt. Nagyon szeretem a családomat – szeretünk közösen főzni, finomakat enni, étterembe és piacra járni. Ráadásul sok barátunk is van, akikkel ezekben az időtöltésekben osztozkodhatunk.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 10. 04., 09:04
Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbitól – a munkanapok számát figyelembe véve – 4,1 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2024. augusztusban. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8 százalékkal volt kisebb, mint 2023 azonos időszakában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS