Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia – mondja az Üzletemnek adott interjúban Karaszi Csaba, a DiningHour megálmodója és társalapítója.
Tanult a hollandiai Tilburg egyetemén, és tanult itthon mesterszakácsoktól. Karaszi Csaba nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy legsikeresebb „főfogása”, a DiningHour az éttermi vendéglátás booking.com-jává váljon. (A DiningHour a repülőjegyfoglaláshoz hasonló rendszerben, az éttermek csúcsidőszakán kívüli órákra kínál olcsóbb ételeket. Erről szóló cikkünket ITT olvashatja.)Karaszi Csaba atovábbi terveiről is beszélt az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– A DiningHour elindítására nagyon büszke vagyok. Örömmel tölt el, hogy egy nemzetközi csapat és egy nemzetközi fejlesztés aktív tagja lehetek Magyarországon. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a DiningHour értéket teremtő és gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozás legyen, melyben minden szereplő megtalálhatja a maga elégedettségét.
– Milyen távra tervez?
– Mindenféleképp hosszú távra. Véleményem szerint egy projekt létrehozása, beindítása és megvalósítása erőfeszítést és hosszú távú gondolkodást igényel. Lelkesít a DiningHour alapgondolata, és ez erőt ad a mindennapi kihívások leküzdéséhez.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– A DiningHour-t az éttermi vendéglátás booking.com-jává tenni.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Szerencsésnek mondhatom magam, mert sok nagy tudású szakemberrel találkoztam, mind a gazdasági élet, mind a gasztronómia területén. Nehéz lenne őket felsorolni. Hasznosak voltak az egyetemi évek, a budapesti Corvinus, illetve a hollandiai Tilburg egyetemen. Ezt követően a Mesterszakács című sikeres TV műsor 2. helyezettjeként, sztár séfektől tanulhattam. Mindemellett a dolgos hétköznapok is elvezettek jó néhány, példakép értékű minta megtapasztalásához.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Szeretném hinni, hogy Magyarországon is lehetséges a feltörekvő Y és Z generációnak sikeres pályát befutnia.
– Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?
– A digitális technológia és az online tér lehetőségeit ma még elképzelni sem tudjuk. Szeretnék én is részese lenni az előttünk álló újításoknak és újdonságoknak.
– Mivel lehet Magyarországon „őrültbe kergetni” a vállalkozót?
– A sok törvényi és bürokratikus előírás egyrészt védi a vállalkozókat, de kétségtelen, hogy jelentős munkaidő-veszteséget jelent az ezekkel való bajlódás és megfelelés.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Hiszek a kommunikáció és a személyes kapcsolatépítés erejében.
– Mire sajnálja az időt?
– Nem lelkesedek a hivatalos ügyek intézéséért, ennek ellenére igyekszem értelmet keresni minden feladatban, amivel összetalálkozom.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– Önfejlesztésre és önképzésre igyekszem mindig a lehetőségeimnek megfelelően befektetni. Emellett minőségi ételekre és gasztronómiára is szívesen költök. Hiszek abban, hogy jelentősen meghatároz bennünket minden, amit tanulunk vagy elolvasunk; hatnak ránk a barátaink, sőt, még az étkezésünk is.
– Milyen célra, kiknek adakozna?
– A környezetünk védelme kiemelten fontos számomra. Elszomorít, hogy kiapadhatatlan forrásként tekintünk sok alapanyagra és természeti kincsre. Feleségemmel ezért szívügyünk a fenntarthatóság és a permakultúrás gazdálkodás népszerűsítése. Véleményem szerint egy kis odafigyeléssel - ha van egy kis kertecskénk – akár otthon is megtermelhetjük magunknak étkezési alapanyagaink jelentős részét, teljesen vegyszermentesen.
– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– Legjobban a feleségemmel és a kislányommal eltöltött idő az, ami feltölt. Nagyon szeretem a családomat – szeretünk közösen főzni, finomakat enni, étterembe és piacra járni. Ráadásul sok barátunk is van, akikkel ezekben az időtöltésekben osztozkodhatunk.
Szerdahelyi Csaba
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.