Dr. Keszte Róbert: A siker megélése a legerősebb motivációs eszköz

Dr. Keszte Róbert: A siker megélése a legerősebb motivációs eszköz
Szerdahelyi Csaba  |  2024. 03. 04., 10:10

Fontosak a különböző megmérettetések, pályázatok, díjak, mert segítenek abban, hogy közös célokat valósítsunk meg, és bevonjuk a sikereinkbe munkatársaink széles körét – mondta az Üzletemnek dr. Keszte Róbert, a Continental Architecture & Networking üzletág Operatív igazgatója.

Dr. Keszte Róbert azt mondja, ha nem autóipari szakember lenne, legszívesebben bor- és pezsgőkereskedéssel foglalkozna. Ez egyelőre persze csak álom, hiszen jelenlegi munkája teljesen leköti a figyelmét. A fent említett pozíció mellett változatlanul ő a magyarországi Continental csoport országigazgatója. Legutóbb őt választották az Év leginspirálóbb vezetőjének 297 vezérigazgató véleménye alapján. Hogy ezek után még mit írt fel Róbert a szakmai bakancslistájára, az is kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 513. interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A szó szoros értelmében véve karrierem eddigi csúcsának egyértelműen jelenlegi globális pozíciómat tartom. A világ különböző pontjain mindösszesen 22 gyár termelési folyamatait felügyelhetem, optimalizálhatom, alakíthatom – ez minden eddiginél nagyobb kihívás. Ugyanakkor, ha nem kifejezetten a pozícióimra, hanem azokra a sikerekre gondolok, melyeknek én is részese lehettem, akkor egyértelműen a budapesti gyárban véghez vitt fejlődést nevezném meg. Az ott töltött 10 évem alatt megújultak a termelési rendszereink, ipar 4.0 mintagyárrá fejlődött létesítményünk és racionalizáltuk a termékportfóliót is, amelynek köszönhetően a gyár növekedési pályára állt, és mára a Continental budapesti gyára az Automotive üzleti szektor egyik legnagyobb gyára lett, melynek jövője a következő évekre is biztosítva van.

Milyen távra tervez?

– Mindig hosszú távra tervezek, legalább 10 évre gondolkozom előre. Meggyőződésem, hogy csak úgy lehet jó döntéseket hozni, ha a pillanatnyi választásaink a hosszú távú céljainkat is támogatják. Szerintem ez a fejlődés egyik alapfeltétele. Ez persze nem azt jelenti, hogy 10 évre látom előre a jövőt, hanem ilyen időtávban gondolkodok opciókban. A mai nagyon gyorsan változó világban is fontos érték, hogy legyenek hosszútávú terveink, amelyeket keretként értelmezünk, majd a taktikai és operatív döntéseinket ezeken a kereteken belül a lehetőségekhez igazítunk. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Pillanatnyilag elég rövid a bakancslistám: egyértelműen a mostani pozíciómra koncentrálok, és szeretnék ebben a feladatkörben is hasonló sikereket elérni, mint korábban a budapesti gyárban. Emellett továbbra is fontos, hogy a magyar szakmai közösségek tagja tudjak maradni, és érdemben tudjak hozzájárulni Magyarország versenyképességének javításához.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha most személy szerint kellene egy mentort megneveznem, nagy bajban lennék. Már jó pár éve üzleti körökben mozgok, ahol remek szakemberek vesznek körül. A taktikám az, hogy folyamatosan nyitott szemmel járok, igyekszem mindenkitől ellesni azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket én is hasznosíthatok a munkám során. Már csak azért sem tartom szerencsésnek, ha kifejezetten egy valakitől szeretnénk ellesni minden létező fortélyt, mert akarva-akaratlanul elkezdjük másolni mentorunkat, márpedig végeredményben ez bekorlátoz minket.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Mindennel és bármivel. Ha kell, csokival lepem meg őket, ha kell, kávéval. De komolyra fordítva a szót: az köztudott, hogy kétféle motiváció létezik, a belső és a külső. Azoknak az embereknek, akiknek megfelelő belső motivációjuk van, inkább csak iránymutatásra, támogatásra, terelgetésre van szükségük. A nagyobb figyelmet és fejtörést azok a kollégák okozhatják, akiknek alacsonyabb vagy teljesen hiányzik a belső motivációjuk, így külsőleg kell ezt pótolnunk. Az ő esetükben abban hiszek, hogy a siker részeseivé kell tenni őket, hiszen a siker megélése a legerősebb motivációs eszköz, amit megtapasztalhatunk. Ezért fontosak a különböző megmérettetések, pályázatok, díjak, mert ezek segítenek abban, hogy közös célokat valósítsunk meg, és bevonjuk a sikereinkbe munkatársaink széles körét.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ha nem autóipari szakember lennék, legszívesebben bor- és pezsgőkereskedéssel foglalkoznék. Mindig ámulattal figyelem a borokhoz legjobban értő szakembereket és csodálom hozzáértésüket.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szerencsére Budapesten nagyon pezsgő és gazdag üzleti közösség működik. Számos eseményen, rendezvényen, szakmai vagy szórakoztató programon találkozhatunk és találkozunk is rendszeresen. Szerintem az az egyik legjobb módja az üzleti kapcsolatok építésének, hogy én is aktív részese vagyok ennek az üzleti közösségnek.

Mire sajnálja az idejét?

– Leginkább azokra a megbeszélésekre vagy egyéb időtöltésekre sajnálom az időmet, amikor azt érzem, nincs igazi hozzáadott értéke a részvételemnek. Amikor valahol csak azért kell megjelennem, mert az udvariassági formulák azt kívánják, de igazából nincs szerepem vagy nem tudom befolyásolni az eseményeket.

Mivel lehet felbosszantani?

– A legjobban az bosszant fel, ha azok az eszközök, amelyeknek segíteniük kellene a mindennapjainkat, nem működnek. Mondok egy konkrét példát: rendszeresen bosszúságot okoz, ha online szeretnék hivatalos ügyeket intézni, de az erre szolgáló weboldalak, appok nem, vagy rosszul működnek.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

–  Gyakorlatilag bármilyen önkéntes munkát elvállalnék, ebből a szempontból elég nyitott vagyok. Legfontosabb feladatomnak talán mégis a fiatalok képzését, oktatását tartom. Azt gondolom, ez az a terület, ahol a legnagyobb hozzáadott értékem lehet. Jelenleg is tagja vagyok több szakmai szervezetnek, tiszteletbeli tanára vagyok szakközépiskolának, vizsgabizottsági tagja egyetemnek – tehát igyekszem ezen a területen minél inkább megfelelni a saját magam elé állított elvárásaimnak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Erre könnyű válaszolnom: a szórakozásra. Legyen szó színházi előadásról, egy jó koncert élményről vagy egyéb társasági eseményről, ott a helyem.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Sok vezető pozícióban lévő társamhoz hasonlóan én is sokat dolgozok, ráadásul a jelenlegi feladatkörömben sokat is utazom. Gyakorlatilag nem tudnak elég hosszúak lenni a napok ahhoz, hogy mindennek a végére érjek. Ráadásul ilyenkor, amikor egy új pozíciót elvállalok, az előttem álló feladatok minden gondolatomat kitöltik. Éppen ezért most azt mondanám, hogy jelen pillanatban a legjobban és teljesen kikapcsolni csak alvással tudok.

(Fotók: Continental)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS