Berta Gergő: Generációkon átívelő céget szeretnék építeni

Berta Gergő: Generációkon átívelő céget szeretnék építeni
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 04. 03., 10:18

Örömmel segítek induló vállalkozókat. Emlékszem a kezdetekre, hogy nekem is mennyire fontos volt egy beszélgetés, üzenet vagy tanács – mondta az Üzletemnek Berta Gergő, a Maximum Business Web és Marketing Ügynökség ügyvezető-tulajdonosa.

Berta Gergő szereti a formabontó, kreatív ötleteket, azokat az „őrültségeket”, amelyek felrázzák az iparágakat. Mint mondja: egy cég életében rengeteg minden van, ami kizökkentheti az embert a nyugalmából, az ilyen helyzeteket meg kellett tanulnia higgadtan kezelni. A célok között szerepel, hogy minél több megbízás érkezzen külföldről, ehhez segíti őket a tavaly New Yorkban nyitott irodájuk. Ha érdekli, hogy Gergő miként építi üzleti kapcsolatait, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 467. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A nulláról építettem fel a csapatom, jelenleg már harmincan dolgozunk. Emlékszem, egyetemistaként még egyedül próbáltam a Google-ből hideghívásokkal vállalkozásokat találni, hátha tudok nekik Facebook profilt vagy weboldal készíteni. Ma viszont már olyan cégekkel dolgozunk, mint a Coop élelmiszerlánc, a Szegedi Tudományegyetem, valamint további 250 vállalkozás az indulóktól a multikig. 2022-ben három kollégával megnyitottuk irodánkat New Yorkban, ahol a magyarhoz hasonló cégeknek végzünk marketing és webfejlesztési szolgáltatásokat. Az a legnagyobb öröm a számomra, hogy kiváló szakemberekkel tudtam körbevenni magam, akikkel piacvezető pozíciónkat megtartva fejlődhetünk.

Milyen távra tervez?

– Az a célom, hogy az unokáim is élvezni tudják a munkám eredményét, generációkon átívelő vállalatot építsek, amely a magyar piac mellett, az EU-ban és az USA-ban is minél több céget kiszolgál. A digitalizáció korát éljük, és ennek koránt sincs vége. Haladunk a mesterséges intelligencia felé, sok területen már javában benne is vagyunk, a lehetőségeink sosem voltak annyira nagyok, mint most és a jövőben!

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Célom, hogy Elon Musk az ügyfeleink között legyen… De azt mindenképp el szeretném érni, hogy 500 ügyfélnek dolgozzunk aktívan marketing és webfelesztés vonalon, illetve a csapatunk át tudjon állni a nemzetközi munkamodellre, hogy minél több megbízásunk legyen külföldről.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Gattyán György, a Docler Cégcsoport vezetője korábban több szempontból is inspirált. Digitális piacra épült a vállalkozása, dinamikusan fejlődő céget épített fel, amely nemzetközi szinten ismert és elismert. Rengeteget tanultam az édesapámtól is, aki a legnagyobb hatással volt rám gyermekkorom óta, tudásával és tanácsaival minden nehéz helyzetben segített.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Ha olyan cégnél dolgozunk, ahol kiteljesedhetünk, a vállalatnak jövőképe van, támogatja a kollégák céljait, rugalmas, de közben következetes elvárásokkal és fizetési rendszerrel dolgozunk egy jó csapatban, ahol a dolgozók akarnak is dolgozni, és nem csak bejárnak a munkahelyre, akkor az maga a motiváltság. Természetesen van konkrét motivációs rendszerünk, de 80 százalékban minden az alapok lerakásán múlik.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Azt gondolom, ha szükséges, bármelyik pillanatban képes lennék olyan szakmát választani, ami éppen a legnagyobb lehetőséget kínálja a piacon. Ami mellett leteszem a voksom, azzal lojális vagyok, és 110 százalékig a feladatra összpontosítok. Nem gondolkodom váltáson, vállalkozóként talán nem is beszélünk más szakmáról, mert szerintem a vállalkozói lét önmagában is egy külön szakma.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Első körben az ügyfeleink a legfontosabbak, mindent megteszek, hogy a lehető legjobb kapcsolatot ápoljam velük a kollégáimmal együtt. Őket követik a piaci működésünkhöz szükséges partnereink. Számos rendezvényt szervezünk a piacon, mint például a Maximum Web és Marketing Konferenciát, ahol olyan meghívott előadókkal léptem színpadra, mint Balogh Levente vagy Jakupcsek Gabriella.

Mire sajnálja az idejét?

– Leginkább olyan dolgokra, amelyek mögött nem látok hasznot. Ha nem látom valaminek az értékét, nem szívesen szánok rá időt, nagyon megválogatom, hogy kivel találkozom. A családommal és a párommal viszont mindig szívesen együtt vagyok.

Mivel lehet felbosszantani?

– Nem sok mindennel. Nyugodt típus vagyok, pontosabban: azzá kellett válnom. Egy cég életében rengeteg pont van, ami kizökkentheti az embert a nyugalmából, az ilyen helyzeteket meg kellett tanulnom higgadtan kezelni. Ilyenkor egyet hátra lépek, és „repülő üzemmódból” vizsgálom a helyzetet. A bosszantó szituációkból is tanulok, igyekszem mindennek a pozitív oldalát nézni. A legérzékenyebben az érint, ha nem úgy alakul valami, ahogy elterveztem, főként akkor, ha sok energiát fektettem bele.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Örömmel segítek induló vállalkozókat a tudásommal, tapasztalataim átadásával. Emlékszem a kezdetekre, hogy nekem is mennyire fontos volt egy beszélgetés, mondat, elkapott üzenet és tanács. Tudom, hogy a marketing területén rengeteget tudok segíteni a vállalkozóknak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Olyan dolgokra, amelyeknek látom a mögöttes értékét. Egy drága étteremben szívesen költök akár 500 ezer forintot, ha látom a hozzáadott értéket, az előkészületeket, az igényességet, a kiszolgálást, az ízeket. De ha olyan parkolóhelyre állok, ahol alapjában semmilyen hozzáadott értéket nem látok, 500 forintot is sajnálok kiadni rá.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Amikor a családommal kirándulunk. A tengerparton képes vagyok órákat, napokat is egyhelyben ülni, merengeni vagy olvasni. Ekkor érzem, hogy a napi terhelés után feltöltődöm. A sport gyerekkorom óta nagyon fontos az életemben, rendszeresen thai boxolok és fitness terembe járok, igyekszem megtartani a lelki és testi egyensúlyt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS