World Cheese Awards: 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést szereztek a magyar sajtok

World Cheese Awards: 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítést szereztek a magyar sajtok
2024. 11. 28., 04:28

„Évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk, és már külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk.”

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t. Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen, amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt.

A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak a megmérettetésen. „Nagyon büszke vagyok az összes magyar sajtkészítő sikereire, látom, ahogy évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk, és már külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk. Tanuljunk tovább, dolgozzunk keményen és hozzuk el Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát – értékelte az elért eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke, a Breier Farm sajtmestere.

A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai:
ARANY MINŐSÍTÉS:
   Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos
   Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt
EZÜST MINŐSÍTÉS
   Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt
   Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes
   Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore
   Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán
   Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár
   Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt
   Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő
   Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium
   Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó)
BRONZ MINŐSÍTÉS:
   Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény
   Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár
   Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet
   Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
   Bodor Enikő – Kupac
   Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó)
   Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó)
   Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 11. 27., 20:57
„Sokan kérdezik, mit is jelent majd a vállalkozóknak a hétfőn aláírt bérmegállapodás, és ezen belül sok fontos részeltkérdés is felmerül vállalkozókban, munkavállalókban és a társadalom minden szereplőjében. Az alábbiakban megkísérlek válaszokat adni a hozzám érkezett legfontosabb kérdésekre” – írja a VOSZ főtitkára.
2024-11-30 17:30:12
A Menedzserszövetség december 4-én az ATV-vel közösen a Néprajzi Múzeumban 5. alkalommal rendezi meg a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a Jövő! konferenciát, valamint a konferenciát követően a Business Menü LIVE Bombera Krisztinával ALLSTARS üzleti talk show-t.
2024-11-29 15:29:00
A harmadik negyedévben is pompásan alakultak az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók hozamai, a tagok vagyona 2164,5 milliárd forintos csúcsra ért. Ez lesz az az összeg, amit elvileg jövőre felhasználhatnak lakáscélra is – írják a Bank360.hu szakértői. A pénztárak taglétszámának csökkenése hosszú idő óta először megállt, a befizetések rekordot döntöttek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.
Bár a magyarok európai összehasonlításban is tudatosan kötnek lakásbiztosítást, akadnak fontos apróságok a szerződésekben, amelyeket kifelejtenek. A kisebb, de baj esetén drága hibákra a hazai árvizek során keletkezett károk még jobban ráirányították a figyelmet. Árvízre továbbra sem, vagy csak szigorú kikötések mentén lehet biztosítást találni, viszont más természeti katasztrófák kapcsán nagyot menthet egy jó szerződés – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor ebben az epizódban tisztázza a természeti katasztrófákból eredő károk közötti fontos különbségeket és elmondja, mit nem kellene kifelejteni a szerződésekből, hogy nagyobb biztonságban tudjuk ingó és ingatlan vagyonunkat.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS