VOSZ: az óvatos optimizmus oka a válságálló magyar gazdaság

2023. 02. 20., 15:11

Perlusz László, a VOSZ főtitkára javarészt osztja a kormány várakozásait, ami a derűlátást illeti a gazdasági fordulat terén, szerinte azonban az ukrajnai háború nagy bizonytalanságot hordoz.

„Ne csak egy-két nagyvállalat húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára az InfoRádiónak.

Mint mondta: az elmúlt három évben egyik válságból a másikba mentünk át, de a magyar vállalkozások talpon maradtak, igaz, sokan elvéreztek, de tömeges cégbezárás nem volt, az óvatos optimizmus oka a válságálló magyar gazdaság.

„Ha lassan is, csökken a különbség a nagyvállalatok, a multinacionális cégek és a kkv-k között termelékenységben, 2020 előtt öt-hat éven át némi tartalékot is tudtak képezni” – mondta a szakértő.

Szerinte az energiaválságnak még koránt sincs vége, az első durva energiaszámlákat még csak októberben kapták meg a vállalatok.

„Azt látjuk, hogy a bolti kiskereskedelemben több ezer vállalkozás lehúzta a rolót. Ez nem jelent gazdasági összeomlást, de például a turizmus-vendéglátás ágazat egésze nagyon nehéz helyzetben van, várják a tavaszt-nyarat, az indulást” – tette hozzá Perlusz László.

Az Európa-rekorder inflációt is kommentálta a VOSZ főtitkára: „Az infláció tetőzése a fogyasztói árak növekedésének is határt fog szabni. Nem csak Magyarországon, Európában is csökkennek a termelői árak, legalábbis a folyamat megkezdődött, például a tejtermékek és a vaj esetében. Ez látszani fog a keresletben is. A piacon a kereslet és a kínálat befolyásolja az árakat. Most jön majd a fordulat, bár az ukrajnai háború sok bizonytalanságot hordoz. Reméljük, stabilizálódik a helyzet.”

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS