Uniós piacokon terjeszkedik a magyar ViVeTech

2020. 11. 26., 14:30

Teljesen magyar fejlesztésű szoftverrel készül a német piacra lépni a ViVeTech Zrt. A szoftver a kritikus infrastruktúra szolgáltatók számára biztosítja az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését, támogatja a tanúsítást és a minőségirányítási rendszer működtetését. A szoftver bevezetése nagyban segíti a kritikus infrastruktúra üzemeltetők kibertámadások elleni védekezését, a jogszabályi előírásoknak megfelelést. A vállalat a német piac mellett – a tagországok kormányainak jogszabályi átalakításait követve – fokozatosan tervezi a piacra lépést a többi uniós tagállamban is.

A kritikus infrastruktúra (KI) informatikai biztonsági problémái valamennyi Európai Uniós tagországban a kormányok figyelmének középpontjába kerültek. A kritikus infrastruktúrába a létfontosságú társadalmi funkciókat ellátó, népegészségügyi, közbiztonsági, nemzetbiztonsági és alapvető gazdasági szempontból nélkülözhetetlen szervezetek tartoznak.

Egy, az Európai Bizottság megbízásából készült átfogó kutatás tavaly megállapította, hogy a kutatásban részt vevő hatósági és üzleti felsővezetők, nemzetbiztonsági szakértők, NGO-k és kutatóintézetek a kibertámadásokat tekintik a legsúlyosabb fenyegetésnek a kritikus infrastruktúrára nézve – megelőzve még az energiaellátás fennakadásából vagy a természeti katasztrófákból fakadó veszélyeket is[1]. A kritikus infrastruktúra-szolgáltatók számítógépes rendszerei hagyományosan nagyon védtelenek a kibertámadásokkal szemben. Jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy nemrégiben egy magyar felmérés kétezernél több magyar ipari rendszernél fedezett fel súlyos biztonsági problémákat. A helyzet uniós szinten sem sokkal jobb.

Az EU már 2004-ben programot fogadott el az európai kritikus infrastruktúra védelméről, amit 2008-ban az erről szóló direktíva elfogadása követett. A direktíva megszabta a tagállamoknak a KI 

kockázatok folyamatos minőségbiztosítási monitorozását, és jelentési kötelezettséget írt elő a kockázatok csökkentése érdekében elvégzett tevékenységekről. Jelenleg az irányelven kívül nincs egységes uniós szabályozás a KI minőségbiztosítási előírásaira, azokat a tagállamok maguk alakítják.

Magyarországon is folyamatban van hasonló jogszabály előkészítése, ám az unión belül Németország jár legelőrébb a jogszabályi környezet kialakításában. A hatóságok elsődlegesen az ISO27001 és az úgynevezett BSI tanúsítás megszerzését várják el a szolgáltatóktól.

A ViVeTech már több éve nyújt IT-biztonsági szolgáltatásokat magyar KI szolgáltatóknak, és a tapasztalatokra építve most egy olyan szoftver fejlesztését végzi, amely segíti a KI szolgáltatóknak a jogszabályoknak való megfelelést. A 100 százalékban magyar fejlesztésű ViVeSec szoftver egy teljeskörű automatizált szolgáltatás, amely lehetővé teszi az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését. Külön előnye, hogy rugalmasan alakítható a különböző országok eltérő szabályozási előírásaihoz.

„Elsőként a német piacon tervezünk megjelenni a ViVeSec megoldásunkkal, mivel ott a jogszabályi előírások már kellően kidolgozottak” – mondta Márton Miklós, a ViveTech Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte csak Németországban több ezer olyan vállalat, szolgáltató és intézmény van, amelynek rövid időn belül meg kell szereznie az ISO tanúsítványt, így ideális piac a ViVeTech számára. Uniós szinten az elkövetkező években több milliárd eurót fordítanak majd kiberbiztonságra, és az előírásoknak való megfelelésre. A vállalat a tervek szerint 2021 második felében kezdi meg a szoftver értékesítését Németországban.

A ViVeSec lehetővé teszi a szervezet számára, hogy számszerűsítse az informatikai kockázatokat, fenyegetéseket és sebezhetőségeket. Az információbiztonságért felelős személyeket folyamatosan naprakész információkkal látja el, és segíti, hogy menedzseljék és megosszák a szervezet adatbiztonsági állapotával kapcsolatos riportokat. A szoftver teljeskörűen támogatja az ISO27001 szabvány, valamint a BSI által megkövetelt iparág- és országspecifikus elvárásoknak való megfelelést – beleértve az információbiztonsági irányítási rendszer bevezetését, a minősítés megszerzését, valamint a rendszer fenntartását, a minőség folyamatos kontrollját is.

Márton Miklós külön kiemelte: a ViVeTech megoldásának előnye, hogy nem igényel fizikai jelenlétet, a minőségbiztosítási folyamat online és felhőben zajlik. Ezzel nem csak tetemes költséget spórólnak meg a KI szolgáltatók, de a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos kockázatok is megszűnnek.

A magyar vállalat folyamatosan nyomon követi az uniós tagállamok jogalkotási folyamatait, és ahol hatályba lépnek a némethez hasonló előírások, ott a ViVeSec szoftver értékesítését is megkezdik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS