Uniós piacokon terjeszkedik a magyar ViVeTech

2020. 11. 26., 14:30

Teljesen magyar fejlesztésű szoftverrel készül a német piacra lépni a ViVeTech Zrt. A szoftver a kritikus infrastruktúra szolgáltatók számára biztosítja az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését, támogatja a tanúsítást és a minőségirányítási rendszer működtetését. A szoftver bevezetése nagyban segíti a kritikus infrastruktúra üzemeltetők kibertámadások elleni védekezését, a jogszabályi előírásoknak megfelelést. A vállalat a német piac mellett – a tagországok kormányainak jogszabályi átalakításait követve – fokozatosan tervezi a piacra lépést a többi uniós tagállamban is.

A kritikus infrastruktúra (KI) informatikai biztonsági problémái valamennyi Európai Uniós tagországban a kormányok figyelmének középpontjába kerültek. A kritikus infrastruktúrába a létfontosságú társadalmi funkciókat ellátó, népegészségügyi, közbiztonsági, nemzetbiztonsági és alapvető gazdasági szempontból nélkülözhetetlen szervezetek tartoznak.

Egy, az Európai Bizottság megbízásából készült átfogó kutatás tavaly megállapította, hogy a kutatásban részt vevő hatósági és üzleti felsővezetők, nemzetbiztonsági szakértők, NGO-k és kutatóintézetek a kibertámadásokat tekintik a legsúlyosabb fenyegetésnek a kritikus infrastruktúrára nézve – megelőzve még az energiaellátás fennakadásából vagy a természeti katasztrófákból fakadó veszélyeket is[1]. A kritikus infrastruktúra-szolgáltatók számítógépes rendszerei hagyományosan nagyon védtelenek a kibertámadásokkal szemben. Jól mutatja a probléma súlyosságát, hogy nemrégiben egy magyar felmérés kétezernél több magyar ipari rendszernél fedezett fel súlyos biztonsági problémákat. A helyzet uniós szinten sem sokkal jobb.

Az EU már 2004-ben programot fogadott el az európai kritikus infrastruktúra védelméről, amit 2008-ban az erről szóló direktíva elfogadása követett. A direktíva megszabta a tagállamoknak a KI 

kockázatok folyamatos minőségbiztosítási monitorozását, és jelentési kötelezettséget írt elő a kockázatok csökkentése érdekében elvégzett tevékenységekről. Jelenleg az irányelven kívül nincs egységes uniós szabályozás a KI minőségbiztosítási előírásaira, azokat a tagállamok maguk alakítják.

Magyarországon is folyamatban van hasonló jogszabály előkészítése, ám az unión belül Németország jár legelőrébb a jogszabályi környezet kialakításában. A hatóságok elsődlegesen az ISO27001 és az úgynevezett BSI tanúsítás megszerzését várják el a szolgáltatóktól.

A ViVeTech már több éve nyújt IT-biztonsági szolgáltatásokat magyar KI szolgáltatóknak, és a tapasztalatokra építve most egy olyan szoftver fejlesztését végzi, amely segíti a KI szolgáltatóknak a jogszabályoknak való megfelelést. A 100 százalékban magyar fejlesztésű ViVeSec szoftver egy teljeskörű automatizált szolgáltatás, amely lehetővé teszi az ISO27001 információbiztonsági szabvány egyszerű és költséghatékony bevezetését. Külön előnye, hogy rugalmasan alakítható a különböző országok eltérő szabályozási előírásaihoz.

„Elsőként a német piacon tervezünk megjelenni a ViVeSec megoldásunkkal, mivel ott a jogszabályi előírások már kellően kidolgozottak” – mondta Márton Miklós, a ViveTech Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte csak Németországban több ezer olyan vállalat, szolgáltató és intézmény van, amelynek rövid időn belül meg kell szereznie az ISO tanúsítványt, így ideális piac a ViVeTech számára. Uniós szinten az elkövetkező években több milliárd eurót fordítanak majd kiberbiztonságra, és az előírásoknak való megfelelésre. A vállalat a tervek szerint 2021 második felében kezdi meg a szoftver értékesítését Németországban.

A ViVeSec lehetővé teszi a szervezet számára, hogy számszerűsítse az informatikai kockázatokat, fenyegetéseket és sebezhetőségeket. Az információbiztonságért felelős személyeket folyamatosan naprakész információkkal látja el, és segíti, hogy menedzseljék és megosszák a szervezet adatbiztonsági állapotával kapcsolatos riportokat. A szoftver teljeskörűen támogatja az ISO27001 szabvány, valamint a BSI által megkövetelt iparág- és országspecifikus elvárásoknak való megfelelést – beleértve az információbiztonsági irányítási rendszer bevezetését, a minősítés megszerzését, valamint a rendszer fenntartását, a minőség folyamatos kontrollját is.

Márton Miklós külön kiemelte: a ViVeTech megoldásának előnye, hogy nem igényel fizikai jelenlétet, a minőségbiztosítási folyamat online és felhőben zajlik. Ezzel nem csak tetemes költséget spórólnak meg a KI szolgáltatók, de a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos kockázatok is megszűnnek.

A magyar vállalat folyamatosan nyomon követi az uniós tagállamok jogalkotási folyamatait, és ahol hatályba lépnek a némethez hasonló előírások, ott a ViVeSec szoftver értékesítését is megkezdik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS