Újfajta koronavírus-tesztelés egy magyar diagnosztikai vállalkozástól

2020. 05. 07., 16:00

Érintésmentes, biztonságos, otthoni környezetben, önmintavétellel elvégezhető koronavírus tesztelési eljárást tett elérhetővé Magyarországon a Neumann Diagnostics. A Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94 százalékos érzékenységű újfajta PCR (nukleinsav-alapú) vizsgálathoz kapcsolódó mintavételt bárki szaktudás nélkül otthonában elvégezheti, a levett mintát pedig egy professzionális humán diagnosztikai laboratóriumban elemzik ki. A páciens 36 órán belül e-mailben kap értesítést a teszt eredményéről.

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában, a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások fokozatos lazításával még fontosabbá válhat a tesztelés. A magyar Neumann Diagnostics ennek elősegítése érdekében, Magyarországon elsőként olyan új koronavírus vizsgálati szolgáltatást vezetett be, amelynek keretében futárszolgálat által kiszállított mintavételi eszköz segítségével a páciens saját magán végezheti el orrnyálkahártyából a mintavételt, egy mellékelt útmutató segítségével. A mintát ezt követően a megrendelő egy központi, mintavételi helyen tudja leadni teljesen érintésmentesen.

A leadott minták kielemzését a laboratóriumi diagnosztika terén több mint 20 éves tapasztalattal bíró Neumann Diagnostics professzionális humándiagnosztikai partnerlaboratóriumában elemzik ki, majd a teszt eredményéről a páciens 36 órán belül, e-mailben kap értesítést.

„A Neumann Diagnostics által meghonosított tesztelési eljárást amerikai tudósok dolgozták ki, és a módszer az USA-ban is egyre terjed. Ahogy fokozatosan újraindul a gazdaság és az élet eddig kényszerből hibernált területei, úgy válik egyre inkább kulcskérdéssé sokak számára a tesztelés. Azt látjuk, hogy erre a lakosság, és cégek részéről is egyre nagyobb az igény. Az általunk kínált módszer nagy előnye, hogy önmintavétellel zajlik, tehát jóval kisebb egészségügyi személyzet szükséges hozzá, mint egyéb eljárások esetében. Ezáltal a humán erőforrás kapacitás végessége nem jelent akadályt, így sokkal több teszt végezhető el adott idő alatt”hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Diagnostics ügyvezető igazgatója.

A magyar biotechnológiai cég által kínált tesztelés nemcsak magánszemélyek, hanem vállalkozások, cégek számára is kiváló megoldás a munkavállalók esetleges fertőzöttségének vizsgálatára. Hiszen a gazdaság újraindulásával párhuzamosan várhatóan fokozatosan egyre többen térnek vissza távmunkából legalább részben irodai környezetbe.

94 százalékos érzékenységű PCR teszt

Az újfajta koronavírus vizsgálat a kórházban végzett PCR tesztekhez képest a Washington Egyetem vizsgálatai alapján 94 százalékos pontosságot biztosít, tehát nagyon megbízható. Az önmintavevőt az orvosi mintavevővel ellentétben nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, a mintavételi mechanizmus így egyszerű, bárki által végezhető, kevésbé okoz fájdalmat, és otthoni környezetben, személyes érintkezés nélkül tudja elvégezni a páciens.

A PCR vizsgálat a vírus örökítő-anyagának kimutatására, a fertőzöttség legkorábbi igazolására alkalmas, a legnagyobb megbízhatósággal. Az új kutatás alapján az FDA, az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felvette ajánlásai közé az önmintavételes koronavírus tesztelést. A vizsgálatot a páciens online tudja megrendelni, és itt tudja rendezni a szolgáltatás díját is.

A Neumann Diagnostics a DPD futárszolgálattal működik együtt, amely szigorú protokoll alapján biztosítja a teljes érintésmentességet. A páciens az online megrendelést követően egy-két napon belül házhoz kapja a mintavételi szettet. Az első érintésmentes mintaleadási pontot Budapesten, a XIII. kerületi Röppentyű utcában alakította ki a cég, amely a közeljövőben tervezi vidéki mintaleadási pontok kialakítását is az országos lefedettség biztosítása érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS