Június elsejétől indul a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszerének regisztrációja, az egységes, online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken, jelenleg tesztüzemben működik – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatója a Google turisztikai sajtóbeszélgetésén szerdán Budapesten.
Szabó Áron, az MTÜ szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója kiemelte: a szálláshely-szolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztéséhez. Az ntak bevezetése támogatja a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia (NTS 2030) céljait, például azt, hogy 2030-ra az ágazat 50 millió vendégéjszakát és 16 százalékos GDP-hozzájárulást érjen el. A digitalizációban a szállodák jól állnak, viszont az egyéb szálláshelyek, panziók alig 8 százaléka alkalmaz szálláshelykezelő szoftvert. Az egységes adatszolgáltatást fokozatosan vezetik be a szálláshelyeken, márciusban már elindult az info.ntak.hu oldal.
Az online ntak-rendszer – amely valós időben mutatja majd az országban található összes szálláshely forgalmi adatait – 2020 január elsejétől lesz teljes. Addigra a mintegy 44 ezer szálláshely-szolgáltatónak kötelező lesz bevezetni. Az NTS 2030 célok megvalósulásához digitális turizmusra, mérhető teljesítményre, a szektor fehéredésére van szükség, ezért fejlesztették ki a rendszert. Az igazgató példaként említette, hogy Horvátország 2016-ban vezette be az eVisitor rendszert, eredetileg az idegenforgalmi adó bevallására, később azonban már statisztikai célokat szolgált.
Az új rendszerben lesz napi online adatküldés, és eseményvezérelt adatküldés, ez utóbbi a bejelentkezéseket és kijelentkezéseket kezeli. Hozzáféréssel az önkormányzatok, az adóhatóság, a KSH és az MTÜ kutatási igazgatósága rendelkezik majd. A turizmust szervezni, fejleszteni akkor lehetséges, ha valós kép áll rendelkezésre arról, hogy mi történik az ágazatban; a legfontosabb változás az lesz, hogy naprakészen megismerhetőek lesznek a teljes szektorra kiterjedő, valós forgalmi adatok, és ezekről a szálláshelyek is kapnak visszajelzést – mondta Szabó Áron. (MTI)
Fotó: info.ntak.hu
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és az ukrán hatóságok tájékoztatása alapján az elmúlt két hónapban sem csökkent az ukrán energia-infrastruktúrát ért támadások száma. A támadások közvetlenül nem érintik az ukrajnai atomerőművek nukleáris biztonságát, azonban megzavarhatják működésüket.