Több mint 2 milliárdos állami támogatással épült fel az OTP érdekeltségébe tartozó sertéstelep Békéscsabán

Több mint 2 milliárdos állami támogatással épült fel az OTP érdekeltségébe tartozó sertéstelep Békéscsabán
2023. 09. 20., 18:20

Csaknem hatmilliárd forintból épült sertéstelep Békéscsaba külterületén, ahol éves szinten 25 ezer vágósertés értékesítésével számolnak – tájékoztatott a beruházó Hajdúsági Agráripari Zrt.

A NAGISZ cégcsoporthoz tartozó HAGE Zrt. 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával finanszírozta a négy állattartó épületből álló, több mint 14 ezer négyzetméteres területű, Európában is a legmodernebbek között számon tartott sertéstelepet.

A kivitelező a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt.

A telepre a NAGISZ cégcsoport nádudvari sertéstenyészetéből érkezik 9 hetente 64 tenyészkocasüldő, amelyek 116 napos nevelési idő alatt érik el értékesítési súlyukat, a körülbelül 115 kilogrammot. A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezetnek; ahonnan az állatok 80-85 százaléka a belpiacokra kerül – mondta el Lapos László telepvezető.

A négyből három épületben már vannak állatok, a negyedikbe két héten belül érkeznek. A telepen automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszert alakítottak ki, a központi légbeeresztőkön keresztül a friss, de mind télen, mind nyáron temperált levegő a padozat alatti légcsatornákba kerül, ahonnan légbevezető oszlopokon keresztül szabályozott mennyiségben és sebességgel jut az állatok tartásterébe. Az elhasznált levegőt elszívó ventilátorok távolítják el a tartásterekből. Ezzel biztosítható, hogy az állatok étvágya a nyári nagy melegben is megmaradjon.

A cégcsoportnál ez az első, kötetlen tartásmóddal kialakított nagyüzemi fiaztatói férőhely, amely szintén az állatjóléti szempontok biztosítását segíti.

A takarmány a NAGISZ központi telepéről érkezik, Békéscsabán tárolókapacitás épült ki, és létesült egy úgynevezett főkonyha, ahol a hígtakarmányt állítják elő a hízlaldába, ahol naponta négyszer kapnak enni az állatok. Az átlagos fajlagos takarmány-felhasználás 2,6 kilogramm.

Mintegy 20 ezer köbméternyi trágyatároló kapacitásuk van – 8 ezernyit az épületek alatti lagúnaterekben tudnak tárolni –, ami fedezi az éves kibocsátott mennyiséget.

A telepen, amelynek saját vízműhálózata is van, 12 munkavállalót foglalkoztatnak.

A NAGISZ cégcsoportnak Békés vármegyében a békéscsabai sertéstelep az egyetlen tulajdona. A beruházással a cégcsoport sertésállománya éves szinten 13 ezer egyedre nő; 2024-től háromszázezer vágósertést kívánnak értékesíteni.

A cégcsoport 2020 végén – amikor több mint 90 százalékos tulajdonrésze az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alaphoz került – határozott egy 30 milliárd forintos fejlesztéssorozatról, amelyből 21,4 milliárdnyi már megvalósult. A legnagyobb volumenű beruházás a békéscsabai volt.

Nádudvaron 1500 kocaférőhelyes sertésszaporító telep; Hajdúszoboszlón hízó- és malacnevelő férőhelyek létesültek. Nádudvaron 1,24 milliárd forintból pulykanevelő telepet és 1100 férőhelyes, fejőrobotos szarvasmarha telepet építettek, ugyanitt a tápgyártó-kapacitást is bővítették 1,4 milliárd forintból; Tarnaleleszen pedig bővítették a pulykatelepet – sorolta Tóth Sándor, a NAGISZ gazdasági igazgatója. Hozzátette, a sertés- és a takarmányágazatot szeretnék a továbbiakban tovább erősíteni, a fejlesztési koncepciók jelenleg tervezési fázisban vannak. (MTI)

Für Henrik (beol.hu) fotóján: Benedek Fülöp felügyelő-bizottsági elnök, Bodrogi Ferenc, Papp Zsolt György, Herczeg Tamás, Kovács Herman, Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere, Lapos László sertéságazat-vezető és Pecze László.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS