Szolgáltatásként nyújtotta az adócsalás lehetőségét a bűnszervezet

2022. 09. 20., 14:23

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal 37 személlyel szemben, akik 4 év alatt közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai jellemzően az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket, mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő áfát. A bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem komplett, akár többszintes, fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb számos megoldást biztosított igény szerint a számlák bruttó értékének mintegy 5 százaléka ellenében. A bűnszervezet állami költségvetés megkárosítására irányuló működését országszerte vették igénybe egyéni és társas vállalkozók, így többek között nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládét forgalmazók, élelmiszer és italkereskedők.

2013. és 2018. között a vádlottak összesen közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak áfa adónemben az állami költségvetésnek.

A vádlottakat az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntett elkövetésével vádolja. A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, a működéséhez segítséget nyújtó személyek, így ügyvéd és strómanok, valamint a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők vannak. A cselekményt bűnszervezetben elkövetőkkel szemben 20 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Az elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS