Szolgáltatásként nyújtotta az adócsalás lehetőségét a bűnszervezet

2022. 09. 20., 14:23

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal 37 személlyel szemben, akik 4 év alatt közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai jellemzően az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket, mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő áfát. A bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem komplett, akár többszintes, fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb számos megoldást biztosított igény szerint a számlák bruttó értékének mintegy 5 százaléka ellenében. A bűnszervezet állami költségvetés megkárosítására irányuló működését országszerte vették igénybe egyéni és társas vállalkozók, így többek között nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládét forgalmazók, élelmiszer és italkereskedők.

2013. és 2018. között a vádlottak összesen közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak áfa adónemben az állami költségvetésnek.

A vádlottakat az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntett elkövetésével vádolja. A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, a működéséhez segítséget nyújtó személyek, így ügyvéd és strómanok, valamint a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők vannak. A cselekményt bűnszervezetben elkövetőkkel szemben 20 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Az elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.
2023-10-03 15:09:00
Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS