Szolgáltatásként nyújtotta az adócsalás lehetőségét a bűnszervezet

2022. 09. 20., 14:23

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal 37 személlyel szemben, akik 4 év alatt közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai jellemzően az Európai Unióból beszerzett termékekkel kereskedő vállalkozásoknak biztosították azt a lehetőséget, hogy ne kelljen befizetniük az őket, mint első belföldi forgalomba hozókat terhelő áfát. A bűnszervezet nemcsak egyszerű fiktív számlázást, hanem komplett, akár többszintes, fiktív céghálót, fedőraktárakat, strómanokat és a bűncselekmény leplezését szolgáló egyéb számos megoldást biztosított igény szerint a számlák bruttó értékének mintegy 5 százaléka ellenében. A bűnszervezet állami költségvetés megkárosítására irányuló működését országszerte vették igénybe egyéni és társas vállalkozók, így többek között nagybani piacokon zöldség-gyümölcs kereskedők, csokoládét forgalmazók, élelmiszer és italkereskedők.

2013. és 2018. között a vádlottak összesen közel 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak áfa adónemben az állami költségvetésnek.

A vádlottakat az ügyészség minősített költségvetési csalás bűntett elkövetésével vádolja. A vádlottak között a bűnszervezet tagjai, a működéséhez segítséget nyújtó személyek, így ügyvéd és strómanok, valamint a szolgáltatást igénybe vevő kereskedők vannak. A cselekményt bűnszervezetben elkövetőkkel szemben 20 évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható.

Az elkövetők bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS