Szerb strómanokkal „dolgozott” a budapesti számlagyáros

2023. 02. 27., 18:13

A Somogy Vármegyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy budapesti férfival szemben. Az elkövető hat társa bevonásával olyan számlagyárakból álló céghálót hozott létre, amellyel törvénysértően csökkentette a cégei által fizetendő általános forgalmi adót.

Az ötvenes éveiben járó férfi két, eredményesen működő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget vezetett, melyeknek a 2018. és 2019. évben elért árbevétele után jelentősebb összegű áfafizetési kötelezettsége keletkezett.

A vádlott az adófizetési kötelezettség elkerülése érdekében hat társával egy olyan számlázási láncolatot hozott létre, melyben egymást váltva, a tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégeket hoztak létre azzal a céllal, hogy számlákat állítsanak ki a haszonhúzó gazdasági társaságok felé.

Az adóelkerülési céllal létrehozott, szerb állampolgárságú strómanok által vezetett cégek székhelyszolgáltatóhoz voltak bejelentve, a telephelyükön tevékenységet nem végeztek, a gazdasági tevékenység végzéséhez szükséges gépekkel, illetve bejelentett alkalmazottakkal nem rendelkeztek, illetőleg a bankszámlájukon cégműködésre utaló kiadások sem voltak. A láncolat működésére jellemző volt, hogy a kiállított számlák ellenértékét az átutalást követően rövid időn belül készpénzben teljes egészében felvették.

A fiktív számlák levonásba helyezése révén a vádlott általános forgalmi adónemben közel 300 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésének. A költségvetési csalásban való közreműködésért a férfi több társát is nagyobb pénzösszegekkel honorálta.

A bűncselekmény felderítését követően az eljáró hatóságok több százmillió forintos nagyságrendben vettek zár alá a vádlotthoz, illetőleg cégeihez köthető vagyontárgyakat.

Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a bűncselekményben vezető szerepet játszó férfival és öt másik társával szemben végrehajtandó börtönbüntetés, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt – olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS