Számlagyáros ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség

2022. 10. 20., 18:51

A Heves Megyei Főügyészség – több más személy mellett – vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki többéves fiktív számlázási tevékenysége során összesen 354 595 833 forintra tett szert jogtalanul.

A vádirat szerint a bűnszövetség vezetője – az I. rendű vádlott – 2014-ben pénz ígéretével rávette az irányítása alatt dolgozó férfit – akivel jelen üggyel összefüggésben az eljárást megszüntették –, hogy alapítson két céget, továbbá egy gazdasági társaság üzletrészeit is megvásároltatta vele, annak ellenére, hogy a férfi nem akart és nem is volt képes arra, hogy a cégekkel gazdasági tevékenységet végezzen. Az I. rendű vádlott ezek után rávette ismerősét, hogy nyisson bankszámlát, illetve ügyfélkaput a cégeknek, majd adja át neki az ezekkel való rendelkezéshez szükséges kódokat, így egyértelművé téve azt, hogy ki is irányítja a cégeket valójában. A bűnszövetséget vezető azért alapíttatta meg és íratta ismerőse nevére a cégeket, hogy azok nevében kiállított valótlan tartalmú és alakilag hamis számlákat tudjon a rendelkezésére bocsátani olyan gazdasági társaságok vezetőinek, akik jogosulatlanul csökkenteni akarták a vállalkozásaik általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét.

A bűnszövetség vezetője 2015-ben összeismertetett két ügyvezetőt azért, hogy a férfi cégvezető segítségével a cége nevében kiállított valótlan tartalmú számlákat szerezzen meg a női vádlott által vezetett gazdasági társaság részére, így a vádlottak valótlan tartalmú hirdetési és reklámtevékenységről szóló számlákat állítottak ki és fogadtak be a könyveléseikbe annak ellenére, hogy valós szolgáltatásnyújtás nem történt.

Az I. rendű vádlott 2015-ben több, mint 340 000 000 forintot vetetett fel ismerősével, illetve vett fel saját maga a megalapíttatott cégek bankszámlájáról abból az összegből, amelyet a fenti két gazdasági társaság egyike utalt át a valótlan tartalmú számlák kifizetésének a színlelése céljából.

A bűnszövetség vezetője 2020-ban a vele szemben elrendelhető vagyonelkobzás meghiúsítása érdekében több személyt rávett arra, hogy írjon alá egy olyan valótlan tartalmú adásvételi szerződést, mely szerint megvásárolta, más esetben eladta az ő és rokona tulajdonában álló ingatlant, melyre ezen ügyletek alkalmával több személy részére haszonélvezeti jogot is alapíttatott.

A Heves Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen kilenc személlyel szemben. A vádhatóság a bűnszövetség vezetőjével szemben arra tett indítványt, hogy amennyiben beismeri a terhére rótt bűncselekményeket, akkor a bíróság vele szemben 6 év szabadságvesztést és 6 év közügyektől eltiltást szabjon ki, továbbá 354 595 833 forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást. Az ügyben további két vádlottal szemben indítványozott letöltendő szabadságvesztést az ügyészség.

Heves Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.
2023-09-22 15:22:03
Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára – állítják a Deloitte szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS