Számlagyáros ellen emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség

2022. 10. 20., 18:51

A Heves Megyei Főügyészség – több más személy mellett – vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki többéves fiktív számlázási tevékenysége során összesen 354 595 833 forintra tett szert jogtalanul.

A vádirat szerint a bűnszövetség vezetője – az I. rendű vádlott – 2014-ben pénz ígéretével rávette az irányítása alatt dolgozó férfit – akivel jelen üggyel összefüggésben az eljárást megszüntették –, hogy alapítson két céget, továbbá egy gazdasági társaság üzletrészeit is megvásároltatta vele, annak ellenére, hogy a férfi nem akart és nem is volt képes arra, hogy a cégekkel gazdasági tevékenységet végezzen. Az I. rendű vádlott ezek után rávette ismerősét, hogy nyisson bankszámlát, illetve ügyfélkaput a cégeknek, majd adja át neki az ezekkel való rendelkezéshez szükséges kódokat, így egyértelművé téve azt, hogy ki is irányítja a cégeket valójában. A bűnszövetséget vezető azért alapíttatta meg és íratta ismerőse nevére a cégeket, hogy azok nevében kiállított valótlan tartalmú és alakilag hamis számlákat tudjon a rendelkezésére bocsátani olyan gazdasági társaságok vezetőinek, akik jogosulatlanul csökkenteni akarták a vállalkozásaik általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét.

A bűnszövetség vezetője 2015-ben összeismertetett két ügyvezetőt azért, hogy a férfi cégvezető segítségével a cége nevében kiállított valótlan tartalmú számlákat szerezzen meg a női vádlott által vezetett gazdasági társaság részére, így a vádlottak valótlan tartalmú hirdetési és reklámtevékenységről szóló számlákat állítottak ki és fogadtak be a könyveléseikbe annak ellenére, hogy valós szolgáltatásnyújtás nem történt.

Az I. rendű vádlott 2015-ben több, mint 340 000 000 forintot vetetett fel ismerősével, illetve vett fel saját maga a megalapíttatott cégek bankszámlájáról abból az összegből, amelyet a fenti két gazdasági társaság egyike utalt át a valótlan tartalmú számlák kifizetésének a színlelése céljából.

A bűnszövetség vezetője 2020-ban a vele szemben elrendelhető vagyonelkobzás meghiúsítása érdekében több személyt rávett arra, hogy írjon alá egy olyan valótlan tartalmú adásvételi szerződést, mely szerint megvásárolta, más esetben eladta az ő és rokona tulajdonában álló ingatlant, melyre ezen ügyletek alkalmával több személy részére haszonélvezeti jogot is alapíttatott.

A Heves Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen kilenc személlyel szemben. A vádhatóság a bűnszövetség vezetőjével szemben arra tett indítványt, hogy amennyiben beismeri a terhére rótt bűncselekményeket, akkor a bíróság vele szemben 6 év szabadságvesztést és 6 év közügyektől eltiltást szabjon ki, továbbá 354 595 833 forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást. Az ügyben további két vádlottal szemben indítványozott letöltendő szabadságvesztést az ügyészség.

Heves Megyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.
2023-02-02 14:18:20
A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az Accenture globális kutatása 10 trendet tart a legfontosabbnak 2023-ra a bankszektorban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.