Rokonok és barátok „működtették” a kétmilliárd forintot elcsaló céghálózatot

Rokonok és barátok „működtették” a kétmilliárd forintot elcsaló céghálózatot
2023. 06. 13., 17:19

A Székesfehérvári Járási Ügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt indítványozta annak a négy férfinak a letartóztatását, akik az egyikük irányítása alatt működő bűnszervezet tagjaként közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozás adatai szerint 2020. január 1-jét követően az egyik férfi irányítása mellett egy többszintű céghálózat jött létre azért, hogy a cégek közötti színlelt ügyletekkel, az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékok befizetésének elmaradásával és fiktív számlák hatására keletkező levonandó áfa összegével gazdagodjanak – olvasható a Fejér Vármegyei Főügyészség közleményében.

A számlázási láncolat három szintű volt. A szervezet élén a számlát befogadó megbízó társaságok valósan működő cégek voltak, amelyek az adófizetési kötelezettségük minimalizálására törekedtek. A láncolat középső szintjén a számlakiállító ún. puffer gazdasági társaságok álltak, akik a láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő társaságoktól fogadtak be számlákat. Az ügyvezetők az irányítókkal, szervezőkkel rokoni kapcsolatban, baráti viszonyban álló személyek voltak.

Azért, hogy a láncolat középső szintjén elhelyezkedő társaságok legálisan működő cégek látszatát keltsék, a számlázási láncolat legalsó szintjére ún. bukócégeket építettek be. Azok gazdasági tevékenységet nem végeztek, nullás áfa bevallást adtak be, vagy adóbevallást nem nyújtottak be, illetve alanyi adómentességet választottak. Több száz személyt olyan munkakörökbe jelentettek be, ahol a valós foglalkoztatók a számlázási láncolat legfelső szintjén elhelyezkedő társaságok voltak. A bukócég feladata volt a számlákat befogadó megbízócégek mentesítése a magánszemélyek foglalkoztatásával kapcsolatban felmerült közterhek megfizetése alól.

A láncolat felső szintjén lévő cégek az adóhatósághoz valótlan tartalmú áfa bevallásokat nyújtottak be illetve áfát jogosulatlanul vontak le, ezáltal a költségvetésnek közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A cselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel – amely 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés – a gyanúsítottak vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve vonatkozásukban a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a terheltek letartóztatását, a bíróság döntése fellebbezésük folytán nem végleges.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS