Rokonok és barátok „működtették” a kétmilliárd forintot elcsaló céghálózatot

Rokonok és barátok „működtették” a kétmilliárd forintot elcsaló céghálózatot
2023. 06. 13., 17:19

A Székesfehérvári Járási Ügyészség minősített költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt indítványozta annak a négy férfinak a letartóztatását, akik az egyikük irányítása alatt működő bűnszervezet tagjaként közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozás adatai szerint 2020. január 1-jét követően az egyik férfi irányítása mellett egy többszintű céghálózat jött létre azért, hogy a cégek közötti színlelt ügyletekkel, az általuk foglalkoztatott vagyonőrök munkabérei után felmerülő járulékok befizetésének elmaradásával és fiktív számlák hatására keletkező levonandó áfa összegével gazdagodjanak – olvasható a Fejér Vármegyei Főügyészség közleményében.

A számlázási láncolat három szintű volt. A szervezet élén a számlát befogadó megbízó társaságok valósan működő cégek voltak, amelyek az adófizetési kötelezettségük minimalizálására törekedtek. A láncolat középső szintjén a számlakiállító ún. puffer gazdasági társaságok álltak, akik a láncolatban alsóbb szinten elhelyezkedő társaságoktól fogadtak be számlákat. Az ügyvezetők az irányítókkal, szervezőkkel rokoni kapcsolatban, baráti viszonyban álló személyek voltak.

Azért, hogy a láncolat középső szintjén elhelyezkedő társaságok legálisan működő cégek látszatát keltsék, a számlázási láncolat legalsó szintjére ún. bukócégeket építettek be. Azok gazdasági tevékenységet nem végeztek, nullás áfa bevallást adtak be, vagy adóbevallást nem nyújtottak be, illetve alanyi adómentességet választottak. Több száz személyt olyan munkakörökbe jelentettek be, ahol a valós foglalkoztatók a számlázási láncolat legfelső szintjén elhelyezkedő társaságok voltak. A bukócég feladata volt a számlákat befogadó megbízócégek mentesítése a magánszemélyek foglalkoztatásával kapcsolatban felmerült közterhek megfizetése alól.

A láncolat felső szintjén lévő cégek az adóhatósághoz valótlan tartalmú áfa bevallásokat nyújtottak be illetve áfát jogosulatlanul vontak le, ezáltal a költségvetésnek közel kétmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A cselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára és törvényi fenyegetettségére figyelemmel – amely 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés – a gyanúsítottak vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. Megalapozottan feltehető továbbá, hogy szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, illetve vonatkozásukban a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a terheltek letartóztatását, a bíróság döntése fellebbezésük folytán nem végleges.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS