Prima Primissima Díj: a 2021-es nyertesek

Prima Primissima Díj: a 2021-es nyertesek
2021. 12. 04., 13:45

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában, közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.

A díjazottak 2021-ben:

  • magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba építész, belsőépítész;
  • magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész;
  • magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat;
  • magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológus;
  • magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők;
  • magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista;
  • magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember;
  • magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át az elismerést;
  • magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester (külföldi koncertje miatt a díjat testvére, Takács-Nagy Katalin vette át);
  • magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
  • Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20–20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott. Elmondta: akkor még azt gondolták, hogy idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de sajnos nem így történt, ezért nézők nélkül adták át az elismeréseket.

„A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe” – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták. Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.

„A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul” – hangsúlyozta Csányi Sándor, majd gratulált a díjazottaknak.

A képen Csányi Sándor (MTI/Szigetváry Zsolt).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS