Perlusz László: Alacsonyabb kamattal sem tér vissza a magas infláció

Perlusz László: Alacsonyabb kamattal sem tér vissza a magas infláció
2024. 02. 14., 18:10

A gazdaság szenved a magas kamatszinttől, hiszen az kitermelhetetlen kamatköltséget jelent. Elemzéseink azt mutatják, hogy komolyabb kamatcsökkentésre lenne szükség, amely jó lenne vállalkozónak és alkalmazottnak egyaránt és ettől nem térne vissza az infláció sem – írja Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Az infláció hazánkban továbbra is „szabadesésben” van: a tavaly év eleji 25 százalék feletti szintről már 3,8 százalékra csökkent. Az árak növekedésének alakulása így továbbra sem ad okot aggodalomra sem itt, a régiónkban, sem az EU-s adatokhoz képest. Partnerünk, az Egyensúly Intézet segítségével annak jártunk utána, hogy a gazdaság elbírna-e egy nagyobb kamatcsökkentést anélkül, hogy visszatérne a magas infláció.  Ahogy azt bemutatjuk, éppenhogy a kamatcsökkentés használna igazán a gazdaságnak!

Jelenleg ugyanis a gazdaság kevesebbet termel, kevesebb új értéket teremt, mint amennyit tudna. Ahogy az alábbi ábrából is látszik, a magyar gazdaság teljesítménye 2023 végén várhatóan 9 százalékkal marad el a koronavírus-válság előtti szinttől (ezt kibocsátási résnek nevezzük).

A koronavírus-járvány és az azt követő háborús válság, majd energiaválság megviselte a magyar vállalkozásokat is, termelési lehetőségeik így nem ugyanolyanok, mint a Covid-válság előtt, a 2010-es évek végén voltak. A magyar gazdaság teljesítménye jelenleg kb. 2 százalékkal marad el a lehetséges szinttől, vagyis most ennyi a tényleges kibocsátási rés (a Kálmán-filter elnevezésű modellszámítás alapján). Az alábbi ábrán az is látszik, hogy leginkább a beruházások visszaesése húzta le a gazdaságot és okozza a kiesést.

A munkaerőpiaci helyzet vizsgálata szintén arra az eredményre vezetett, hogy a magyar gazdaságra jelenleg nem annyira a túlfoglalkoztatás, hanem – legalábbis a korábbi időszakokhoz képest - a kissé lazább viszonyok a jellemzőek. Az üres álláshelyek és a munkanélküliség aránya az elmúlt negyedévekben csökkent, vagyis egyre kevesebb embert kerestek a vállalkozások a munkanélküliek számához képest.

Az adatok azt mutatják, hogy a minimálbér-emelések és az értékes dolgozókért folytatott verseny miatti magasabb munkabérek arra szorítják a vállalkozásokat, hogy más költségeiket leszorítsák és a termelésben, szolgáltatások nyújtásában hatékonyabbak legyenek. A cégek modernizálják a vállalkozásuk tevékenységét – például napelemes energiatermelésre térnek át, jobb gépeket vesznek, egyszerűsítik a termelési folyamatokat – és a költségekre is jobban figyelnek. Továbbá, arra ösztönzik a munkavállalókat és úgy alakítják át a munkaszervezést, hogy munkatársaik jobban dolgozzanak, vagyis a munkaidőt jobban használják ki, többet termeljenek, végső soron tehát a munkabérért tehát több értéket hozzanak létre (vagyis a munkatermelékenység növekedjen). Ahogy az alábbi ábra mutatja, a termelékenység azokban az időszakokan javult, amikor az ország gazdasági növekedése is fokozódott:

Összegezve tehát azt találtuk, hogy sem az infláció, sem a reálgazdaság – sem a termelés, sem a munkaerőpiac - állapota nem indokolja a monetáris szigor jelenlegi szintjét.

Ha a vállalkozás nem használja ki a rendelkezésre álló kapacitásait (nem használja a gépeit, eszközeit, nem nyújtja szolgáltatásait, nem tud munkát adni a dolgozónak), akkor tevékenysége szűkül, leépül és ezzel a gazdaság egész teljesítménye is csökkenni fog, a munkahelyek megszűnhetnek, ami további leszakadáshoz vezet. A kamatok csökkentése tehát azért szükséges, hogy a magyar gazdaságban kihasználhassuk a lehetőségeinket és visszatérhessünk a korábbi fejlődési szinthez.

Ahogy a vállalkozásoknál is mondják: fejleszteném a technológiámat, bővítenék, modernizálnám a termelést, megvalósítanám (befejezném) az energiahatékonysági beruházásokat és megtartanám a dolgozóimat, de ehhez megfizethető, kitermelhető hitelekre van szükség!

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS