Online is rögzíti már a vízórák állását a Zalavíz

2021. 12. 08., 13:04

Eddig 1500 fogyasztási pontra már telepített, és további 10 ezer helyszínre tervez okos mérőt a Zalavíz. Az eszközökből és a rájuk szabott mobilhálózatból felépülő dolgok internete (IoT) segítségével gyorsabban észlelhetőek a meghibásodások és megelőzhetőek a fogyasztói károk és panaszok is. Ez a megoldás az édesvíz megóvása mellett a vízmű díjszámlázási és ügyfélkezelési feladatainak ellátásában is jelentős szerepet játszik.

A Zalavíz 161 településen, közel 150 ezer fő ivóvízellátásáért felel. Ezeken a területeken a szennyvíz biztonságos elvezetését és tisztítását is a cég végzi. A GSM mobilhálózaton működő Narrowband IoT technológia segítségével eddig 1500 fogyasztót, 2024-ig pedig további 10 ezer mérőállást kötnek rá a Telenor hálózatán működő IoT (Internet of things) rendszerre, amely így képes lesz a vízszivárgások azonnali észlelésére és a csőtörések előrejelzésére is.

Ennek köszönhetően radikálisan csökkenthető a fogyasztók esetleges anyagi kára és nagyságrendekkel több értékes ivóvíz lesz megmenthető egy meghibásodás esetén.

Az utóbbi években az új generációs mobilhálózatok kiépítésének egyik elsődleges előnyeként a dolgok internetét (IoT) emlegette a szakma. A nagy mennyiségű szenzor kis sávszélességű, biztonságos online kommunikációját is lehetővé tévő új technológiákkal az ország több pontján, változatos területeken folynak a sikeres tesztek. A Zalavíz gondozásában indult, a Telenor hálózatán futó digitális megoldás nagy előrelépést jelent, hiszen itt a tesztidőszakot követően már a lakosság szélesebb köre élvezheti a technológiai újítás előnyeit.

„A minőségbiztosítás egyik alapja a szükséges adatok rendelkezésre állása és az adatok szakszerű gyűjtése, kezelése. Az új rendszer nyújtotta lehetőségekkel nagyon léptünk előre abban, hogy a vízszolgáltatás folyamatát biztonságosabbá, ellenőrizhetőbbé, jobban lekövethetőbbé alakítsuk, illetve az esetleges ügyfélpanaszok esetén hatékony és gyors vizsgálatot folytathassunk le az ügy megoldására” – mondta Hadnagy Gábor, a Zalavíz Zrt. beszerzési osztályvezetője.

A dolgok internete a munkaerőhiány enyhítésében is segít: az új rendszerbe kötött vízórák leolvasását már nem személyesen kell végezni, hanem automatikusan, online rögzíti a vízszolgáltató rendszere, így a vállalat kollégái is koncentrálhatnak ennél értékesebb, emberi felügyeletet igénylő feladatokra. A Telenor Magyarország célja, hogy hálózatainak folyamatos fejlesztésével és új üzleti szolgáltatásaival hatékony támogatást adjon többek között a nehéz munkaerőpiaci helyzet jelentette kihívásokra is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS