Online is rögzíti már a vízórák állását a Zalavíz

2021. 12. 08., 13:04

Eddig 1500 fogyasztási pontra már telepített, és további 10 ezer helyszínre tervez okos mérőt a Zalavíz. Az eszközökből és a rájuk szabott mobilhálózatból felépülő dolgok internete (IoT) segítségével gyorsabban észlelhetőek a meghibásodások és megelőzhetőek a fogyasztói károk és panaszok is. Ez a megoldás az édesvíz megóvása mellett a vízmű díjszámlázási és ügyfélkezelési feladatainak ellátásában is jelentős szerepet játszik.

A Zalavíz 161 településen, közel 150 ezer fő ivóvízellátásáért felel. Ezeken a területeken a szennyvíz biztonságos elvezetését és tisztítását is a cég végzi. A GSM mobilhálózaton működő Narrowband IoT technológia segítségével eddig 1500 fogyasztót, 2024-ig pedig további 10 ezer mérőállást kötnek rá a Telenor hálózatán működő IoT (Internet of things) rendszerre, amely így képes lesz a vízszivárgások azonnali észlelésére és a csőtörések előrejelzésére is.

Ennek köszönhetően radikálisan csökkenthető a fogyasztók esetleges anyagi kára és nagyságrendekkel több értékes ivóvíz lesz megmenthető egy meghibásodás esetén.

Az utóbbi években az új generációs mobilhálózatok kiépítésének egyik elsődleges előnyeként a dolgok internetét (IoT) emlegette a szakma. A nagy mennyiségű szenzor kis sávszélességű, biztonságos online kommunikációját is lehetővé tévő új technológiákkal az ország több pontján, változatos területeken folynak a sikeres tesztek. A Zalavíz gondozásában indult, a Telenor hálózatán futó digitális megoldás nagy előrelépést jelent, hiszen itt a tesztidőszakot követően már a lakosság szélesebb köre élvezheti a technológiai újítás előnyeit.

„A minőségbiztosítás egyik alapja a szükséges adatok rendelkezésre állása és az adatok szakszerű gyűjtése, kezelése. Az új rendszer nyújtotta lehetőségekkel nagyon léptünk előre abban, hogy a vízszolgáltatás folyamatát biztonságosabbá, ellenőrizhetőbbé, jobban lekövethetőbbé alakítsuk, illetve az esetleges ügyfélpanaszok esetén hatékony és gyors vizsgálatot folytathassunk le az ügy megoldására” – mondta Hadnagy Gábor, a Zalavíz Zrt. beszerzési osztályvezetője.

A dolgok internete a munkaerőhiány enyhítésében is segít: az új rendszerbe kötött vízórák leolvasását már nem személyesen kell végezni, hanem automatikusan, online rögzíti a vízszolgáltató rendszere, így a vállalat kollégái is koncentrálhatnak ennél értékesebb, emberi felügyeletet igénylő feladatokra. A Telenor Magyarország célja, hogy hálózatainak folyamatos fejlesztésével és új üzleti szolgáltatásaival hatékony támogatást adjon többek között a nehéz munkaerőpiaci helyzet jelentette kihívásokra is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS