Októberben is mínuszban maradt, de öt hónapos csúcson van az MNB vállalati konjunktúraindexe

2023. 11. 14., 17:40

Az MNB vállalati konjunktúraindexe a szeptemberi mínusz 12 pontról októberben mínusz 7 pontra nőtt, ami az elmúlt 5 hónap legkedvezőbb értéke.

Az index javulását a jelenlegi helyzet megítélésének kedvezőbbé válása (mínusz 26-ról mínusz 19 pontra) nagyobb, a várakozások erősödése (+3-ról +5 pontra) kisebb mértékben támogatta.

Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is nőtt szeptemberhez képest: előbbi 87-ről 90, utóbbi 93-ról 96 százalékra.

A beruházási és a létszám-változtatási tervek mutatói továbbra is pozitívak és javultak szeptemberhez képest: előbbi +20-ról +27, utóbbi +2-ről +5 pontra.

Ismét kettőség kezdi jellemezni az üzleti hangulat alakulását: a nagyobb vállalatok újra kedvezőbb konjunktúrát tapasztalnak a kisebbekhez képest, ugyanakkor a korábbiaktól eltérően az ipar és építőipar helyzetértékelése és várakozásai több tényező kapcsán is elmaradnak a szolgáltatás és kereskedelemben tapasztalttól. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS