Ő lett Magyarország legjobb hegesztője

Ő lett Magyarország legjobb hegesztője
2022. 07. 17., 10:13

Hagyományteremtő jelleggel rendezte meg Miskolcon az I. Syrius Országos Hegesztőversenyt a névadó cég a Fémipari Szakember csoport alapítójával Varga Zoltánnal együttműködve. Az eseményre az ország minden pontjáról jelentkeztek hegesztők, akiknek egy nehezített hegesztési feladatot kellett megoldaniuk. A neves szakemberekből álló hattagú zsűri a 26 éves Baksa Szilárdot találta a legjobbnak.

Július elején a Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG) a Miskolci Egyetem Anyagszerkezettani és Anyag- technológiai Intézet, és a Hegesztési Szakosztály közösen Hegesztési Nyári Egyetemet szervezett, amelynek célja az volt, hogy ismeretszerzési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson a hegesztés iránt érdeklődő hallgatók részére.

Ezzel egy időben a Syrius Weldtech Zrt. a Fémipari Szakember csoporttal együttműködve megrendezte az I. Syrius Országos Hegesztőversenyt. Toma Zoltán, az esemény névadó vállalatának tulajdonosa arról beszélt, évek óta tervezték, hogy a hegesztő szakembereket egy országos rendezvényen még közelebb hozzák egymáshoz.

„Fontosnak érezzük, hogy a szakmérnök és a technológus közelebb kerüljön a szakmunkáshoz. Amit a mérnök előír, azt a hegesztő nem minden esetben tudja azonnal megvalósítani a gyakorlatban, ezért is szerettük volna, ha az iparági szereplők eltöltenek egy napot együtt és tanulnak egymástól, összecsiszolódnak” – fogalmazott a főszervező.

Toma Zoltán elmondta, hogy 15 jelentkező érkezett az ország több településéről a versenyre, egy függőleges hegesztési feladatot kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Mint mondta, rengeteg a kókler a szakmában, de akik megjelentek, mind letettek már korábban valamit az asztalra. Ezt bizonyítja, hogy kivétel nélkül mindenki jól szerepelt, és bár a „vizsgadrukk” miatt számítottak ügyetlenkedésre, pozitívan csalódtak a verseny lebonyolítása során.

A zsűrit hegesztő szakoktatók és nemzetközi gyakorlattal rendelkező hegesztő szakemberek alkották, akik menet közben is figyelték a versenyzőket, félúton és a munka végén is értékelték őket. Bíró Pál zsűritag külön örömként értékelte, hogy a mezőnyben több tehetséget is megismerhettek.

„A legtöbb versenyzőn szemmel látható volt, hogy próbálja a legjobbat kihozni magából. Ez a szakma viszont a türelemről szól, akkor érik be a gyümölcse, ha valaki nem kapkod. Szeretnénk a hegesztő társadalmat összetartani és úgy érzem, hogy ez a verseny tökéletes lépés volt ezen az úton. Van remény, hogy a magyar hegesztés méltó legyen régi nagy híréhez, éppen ezért hagyományteremtő jelleggel jövőre is tervezzük az esemény megrendezését” – közölte Toma Zoltán.

A versenyt a legfiatalabb induló, a 26 éves zalaegerszegi származású, Budapesten dolgozó Baksa Szilárd nyerte meg.

„Szerettem volna felmérni a tudásomat a mai hegesztő-társadalomhoz képest. Az esélytelenek nyugalmával mentem oda, nem is tudtam igazán, hogy mire számítsak, hiszen korábban hasonló megmérettetésen nem jártam még. Nagyon jó hangulatban telt a nap, a szervezők mindent biztosítottak számunkra, az pedig hab volt a tortán, hogy az eredményhirdetésen én örülhettem a legjobban” – nyilatkozott a győztes, aki ha teheti, 2023-ban indulni szeretne a címvédésért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS