Nívós szakmai elismerés a startupper járműmérnöknek

2020. 10. 07., 16:45

A Széchenyi István Egyetem frissen végzett járműmérnök hallgatója, Radnóti Márk valóságban is legyártható pályamunkájával tapasztalt mérnököket utasított maga mögé, és nyert a Knorr-Bremse Budapest által szervezett szakmai megmérettetésen.

Nevezett, alkotott és nyert a Knorr-Bremse Budapest pályázatán a Széchenyi István Egyetem hallgatója, Radnóti Márk, aki a cég környezettudatos szellemiségéhez igazodva a lehető legkevesebb anyag felhasználásával kivitelezhető, a lehető legkönnyebb vasúti fékkonzol dizájnt készítette el.

Amint azt a frissen végzett járműmérnök mondja, igazi kihívás volt számára, hogy nálánál tapasztaltabb szakemberekkel mérettette meg tudását.

„Ezért is örülök annak, hogy ötven értékelhető pályázatból az én munkámat ítélte a legjobbnak a zsűri. A Knorr-Bremse neve jól cseng a szakmában. Ha az ott dolgozó mérnökök szerint jól teljesítek, az az igazi ajánlólevél” – mutatott rá Radnóti Márk, aki a pályamunka elkészítésekor arra törekedett, hogy a fékkonzol a valóságban gyártható modell legyen. „Szerintem ez volt a sikerem titka” – összegezte a széchenyis mérnök.

Szerinte nagyon sok múlt azon, hogy képzési idejébe besűrítette az Erasmus-programot is. Ennek köszönhetően értékes külföldi tapasztalatokra és kapcsolatokra tett szert, s utána lehetősége nyílt gyakornoki pozíció betöltésére az Audi Hungaria Zrt.-nél.

„A Széchenyi István Egyetem hallgatóinak kiváló lehetőségeket kínál az intézmény és az autóipari cég szoros együttműködése. Számomra ez az egyik vonzerő, ami miatt megéri itt tanulni” – fejtette ki Radnóti Márk, aki ezen kívül még dr. Szauter Ferenc egyetemi adjunktusnak is hálás, mert neki is köszönheti, hogy idén év elején megalapította saját 3D nyomtatással, egyedi termékfejlesztéssel foglalkozó startupját, a Radnoti Customst.

A fiatal mérnök ugyanis egy olyan szakdolgozati témával rukkolt elő, amelyhez rendkívül nehéz volt témavezetőt találni. Dr. Szauter Ferenc azonban mindvégig a hallgató mellett állt, segítve ezzel elképzelését.

„Szerettem volna terveimet kézzelfogható módon bemutatni a szakdolgozatvédésemen, de olyan drága kivitelezői ajánlatokat kaptam, hogy úgy döntöttem, azért a pénzért inkább beruházok egy saját 3D nyomtatóra. S akkor jött a felismerés, hogy erre alapozva egy vállalkozást hozok létre” – mondta az ifjú startupper. Elmondása szerint jelenleg főként végfelhasználókkal dolgozik együtt, ami mérnökként nem elégíti ki tervezői ambícióit, ezért a jövőben emellett mindenképpen szeretne szorosabban a szakmájában tevékenykedni.

Radnóti Márk tervei között szerepel az is, hogy angol nyelvű járműmérnöki mesterképzés duális formáját is megcélozza tavasszal.

„Szeretek a Széchenyi István Egyetemen tanulni a lelkesítő légkör miatt, illetve szeretném kihasználni a duális képzés adta további gyakornoki lehetőségeket az Audinál. Hogy mindeközben még angolul is tanulhatok, külön vonzerőt jelent számomra” – mondta Márk.

 (Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS