Nevet vált és megújul az IFKA

2024. 03. 12., 12:10

Átalakulva és újjászervezve, Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (MGFÜ) néven segíti a kis és közepes vállalkozásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye – jelentette be Nagy Márton miniszter.

Az egykori IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. névváltása új lendületet jelez a vállalkozások támogatásában; az intézmény a kormányzati kkv-stratégia intézkedéseit hajtja végre. Ennek megfelelően ösztönözni fogja a vállalkozások értékteremtő képességét, termelékenységét, exportképességét, valamint biztosítja a működésükhöz szükséges keretet és forrásokat – mondta Nagy.

Uniós forrásokból rendelkezésre állnak az MGFÜ kiírásaihoz szükséges források, 6 programjára összesen csaknem 8 milliárd forint jut. A vállalkozások számíthatnak beszállítófejlesztési programra, fenntarthatósági és energiahatékonysági célú (ESG) fejlesztési hozzájárulásokra, megújulást ösztönző és nemzedékváltást segítő támogatásokra, a Modern Mintaüzem Program folytatására, a vali.hu vállalkozói információs portál fejlesztésére. Az MGFÜ a kivitelre termelő társaságokat fejlesztő-támogató szolgáltatásokkal is segíteni fogja, az ESG-törvény alapján pedig felkészíti a vállalkozásokat az ehhez kapcsolódó kötelezettségeik teljesítésére, ESG-tanácsadókat képez és akkreditálja az oktató intézményeiket.

Szabados Richárd ügyvezető hozzátette, hogy ernyőszervezetként fogják koordinálni a vállalkozásfejlesztési tevékenységeket, hogy minél hatékonyabban segíthessék a kkv-kat a hozzáadott értékük növelésében, a beruházásaikban, a versenyképesség és a vállalati kultúra fejlődésében. Hozzátette, hogy az MGFÜ a vállalkozásokkal partnerségen alapuló kapcsolatra törekszik, és együttműködik minden gazdasági szereplővel, amely vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik.

Az első megállapodásokat már megkötötték, a Vállalkozók Országos Szervezete (VOSZ) és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. után a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank következhet. Az ügyfelek a közeljövőben egyszerűsített, egykapus kiszolgálásra számíthatnak a vali.-hu-n, amely a tavaly létrehozott forrástérkép után többek között logisztikai és ipari parkok térképes szolgáltatásával bővülhet hamarosan, később pedig digitális hiteligénylő is helyet kaphat a felületen. (MTI)

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS