Nem tudják beépíteni áraikba a beszerzési árak emelkedését a hazai nagyvállalatok

2024. 06. 23., 11:35

Az éves várakozásokat mutató K&H nagyvállalati növekedési index szerint a cégek többségénél még mindig az infláció akadályozza leginkább a működést.

A magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó kilátásait mutató K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján még mindig az infláció határozza meg leginkább a cégek működését.

„Az első negyedévben 52-ről 60 százalékra nőtt azoknak a vállalatoknak az aránya, ahol a fogyasztói árak emelkedése várhatóan döntően befolyásolja a jövedelmezőséget a következő 12 hónapban. Vagyis annak ellenére, hogy január óta 4 százalék alá süllyedt az infláció, továbbra is ez befolyásolhatja leginkább a nagyvállalatok jövedelmezőségét. Ezt követik a beszállítói árak és a forintárfolyam változása, illetve a hazai vevőkkel való kapcsolat – ezek a tényezők a cégek közel felénél meghatározók – mondta el Hodina Péter, a K&H Vállalati banki értékesítési igazgatóságának vezetője. – Habár egyelőre a cégek alig ötödét (19 százalék) érinti a külföldi vevőkkel való kapcsolat, az elmúlt két negyedévben rendre emelkedett ennek befolyásoló hatása, így a jövőben érdemes lesz odafigyelni rá. Az exportpiacok ugyanis sajnos okozhatnak még negatív meglepetést a hazai gazdaságnak az elkövetkezendő egy évben.”

Nem tudják beépíteni az árakba az inflációt

Habár úgy tűnik, mintha a cégek nem vették volna észre az infláció drasztikus mérséklődését, valójában amiatt ennyire meghatározó az elmúlt másfél év kiugró áremelkedésének hatása, mert a visszafogott kereslet miatt nem nagyon tudnak árat emelni a nagyvállalatok, így a beszerzési árak emelkedését nem tudják érvényesíteni az eladási áraikban. Ismét visszaesett azoknak a cégeknek az aránya (22 százalék), amelyek legalább az infláció mértékének megfelelően tudnának árat emelni. A többség (62 százalék) a fogyasztói árak emelkedésénél alacsonyabb mértékben, míg 16 százalékuk egyáltalán nem tud árat emelni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS