Nem mozdult el nulláról az MNB vállalati konjunktúra indexe

Nem mozdult el nulláról az MNB vállalati konjunktúra indexe
2023. 03. 09., 19:43

Az MNB vállalati konjunktúra indexe nem változott az előző hónaphoz képest, továbbra is a semleges szintet jelző 0 ponton állt februárban.

A jelenlegi helyzet megítélése az előző havi mínusz 15-ről mínusz 16 pontra csökkent, ami a 2021. márciusa óta tapasztalt legalacsonyabb érték.

A várakozások indexe ugyanakkor a januári +14-ről +17 pontra nőtt, ami az elmúlt 1 év legmagasabb értéke.

Az átlagos bevételi szint az előző havi 101-ről 96 százalékra csökkent, a kapacitás-kihasználtság a januári eredménnyel megegyezően továbbra is 90 százalékon állt februárban.

A beruházási tervek mutatója az előző havi +29-ről +25 pontra mérséklődött, a létszámbővítési tervek alindexe ugyanakkor számottevően nőtt, a januári +3-ról +10 pontra, ami az elmúlt 7 hónap legmagasabb értéke.

A közép-, és nagyvállalatok helyzete és várakozásai kedvezőbbek a kisebb cégekhez képest, ugyanakkor a korábbi tapasztalatokkal ellentétben az ipar és építőiparban az üzleti hangulat több tényező kapcsán is kedvezőtlenebb, mint a szolgáltatás és kereskedelemben. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS