Nem mindegy, mi van a csomagban – Egy Starjobs-történet

Nem mindegy, mi van a csomagban – Egy Starjobs-történet
2022. 12. 21., 15:19

A kollagén csomagolás váratlan akadályokba is ütközhet, a Starjobs Magyarország Kft. is szolgál egy tanulságos esettel.

A történet 2015-ben kezdődött: ekkor merült fel a Starjobs Magyarország Kft. vezetőiben a gondolat, hogy a megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalókat nagyobb létszámban, már ne csak egyszerű adminisztrációs munkakörben foglalkoztassák, hanem kifejezetten erre alkalmas termelő egységet hozzanak létre. 2017-ben 3–5 fővel meg is kezdődött a munka a társaság Forgách utcai telephelyén. Kapacitásban és létszámban folyamatosan gyarapodva azóta több telephelyet is kinőttek. A Starjobs 2018-ban vált akkreditált foglalkoztatóvá, létrehozva a MMK munkavállalók foglalkoztatását célzó központot, a jelenlegi, véglegesnek gondolt, több épületből álló telephelyet pedig Budapest X. kerületében, a Szacsvay utcában vásárolták meg 2020-ban.

Nyomdaipari munkák mellett az itt dolgozók az élelmiszer-csomagolással is foglalkoznak, amivel kapcsolatban Lőrincz Krisztina, a Starjobs rehabilitációs tanácsadója egy tanulságos történettel is szolgált. Növényi eredetű élelmiszereket „szinte bárhol, bárki” csomagolhat, a por alapú állati eredetű termékek csomagolása azonban sokkal komplexebb engedély megszerzéséhez és szigorú feltételekhez kötött, amelyek teljesülését az illetékes hatóság negyedévente ellenőrzi. A Starjobs ezt 2020-ban a saját kárán tanulta meg. A szóban forgó komplex engedélyt az ugyancsak állati eredetű – bár „kinézetre” ártatlannak tűnő – por alapú kollagén csomagolásához is meg kell(ett volna) szerezni, mivel a növényi eredetű élelmiszercsomagoláshoz alkalmas engedély nem terjed ki a kollagén csomagolása. A társaság a büntetést tanulópénznek tekintette, és késedelem nélkül pótolta a hiányosságot. Az új telephelyen két helyiséget már a komplex elvárásoknak megfelelően alakítottak ki, a Starjobs pedig felkerült a HU-számmal rendelkező üzemek országos listájára és azóta a hatósági ellenőrzéseken rendre kitűnőre vizsgázva végzi a hal-, marha-, sertéskollagének, tojásporok és egyéb állati eredetű, por alapú élelmiszerek kis kiszerelésű csomagolását – fejezte be a történetet Simonyi Zsolt üzemvezető.

A Starjobs Magyarország Kft. mint Rehabilitációs Akkreditációs Tanúsítvánnyal rendelkező munkáltató, a MMK személyek foglalkoztatását kiemelt jelentőségű területként kezeli. A megváltozott munkaképességet még mindig sokan összekeverik a fogyatékossággal és emiatt tartanak az alkalmazásuktól – mondja Lőrincz Krisztina –, pedig sok munkatársunk van, akiken egyáltalán „nem látszik”, hogy tartós egészségkárosodással élnek, csupán a 8 órás terhelést nem bírnák, de részmunkaidőben ugyanolyan jól teljesítenek, mint bármelyik másik egészséges munkavállaló. A Starjobsnál kiemelt figyelmet kapnak azon munkavállalók is, akik már hosszú ideje nem dolgoztak, őket empatikus csoportvezetők, speciális segítők is támogatják.

A több évi munkaerőpiaci inaktivitás után a munka világába való visszatérés gyakran az életük gyökeres átalakulását jelenti, van, aki a szó szoros értelmében az utcáról került a Starjobshoz, és ma már rendezett körülmények között, albérletben lakik, tartozásait pedig sikerült visszafizetnie és több mint 3 éve lojális munkatársuk. A fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalóknak sokáig kellett küzdeniük a negatív megkülönböztetéssel, napjainkban azonban ez a hozzáállás kezd megváltozni, és ennek a folyamatnak mi is aktív részesei kívánunk lenni – hangsúlyozza Megyeri Péter ügyvezető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS