Nem jelentették be összefonódást, büntetett a GVH

2022. 10. 06., 16:22

„A fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet.”

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyszerre két esetben szabott ki bírságot, amiért az érintett vállalkozások bejelentés-köteles összefonódásokat hajtottak végre a hatóság értesítése nélkül. A Versenyhivatal figyelembe vette, hogy a cégek pótolták a mulasztást és elismerték a jogsértést, fúzióik pedig a verseny szempontjából ártalmatlannak bizonyultak.

A nemzeti versenyhatóság párhuzamosan folyó eljárásai feltárták, hogy két hazai vállalategyesülésre a hatósági jóváhagyást megelőzően került sor. A felek ugyanis – hiába érte el a tranzakció léptéke a törvényi küszöbszámokat – elmulasztották időben bejelenteni az összefonódást a GVH-hoz. Amíg a HO-ME 2000 Kft. a Belfry Holding GmbH-val közösen a REPÉT Környezetvédelmi és Építő Kft. (jelenlegi nevén INETON Építő és Gyártó Kft.) felett, addig a Central European Opportunity Magántőkealap a Global Refuse Holding Zrt. felett hajtotta végre az irányításszerzést anélkül, hogy értesítették volna a hatóságot. Ezzel gátolták a GVH-t abban, hogy a megvalósítás előtt felmérhesse az érintett vállalat-egyesülések versenyre és a magyar fogyasztókra gyakorolt hatásait.

A Versenytanács tekintettel volt arra, hogy a felek mindkét esetben – ha elkésve is – önként fordultak a hatósághoz, pótolva a bejelentést. A GVH megvizsgálta az összefonódásokat és megállapította, hogy nincsenek káros versenyhatásaik, így egyik esetben sem tiltotta meg a tranzakciókat. Ugyanakkor bírságokat szabott ki a cégekre a hatósági tudomásulvételt megelőző végrehajtási tilalom megsértéséért: a HO-ME 2000 Kft. és a Belfry Holding GmbH-nak 21,6 millió forintot, míg a Central European Opportunity Magántőkealapnak 2,3 millió forintot kell megfizetnie (annak arányában, mennyi idő után tették meg utólagos bejelentésüket). A Versenytanács figyelembe vette azt is, hogy minden érintett cég elismerte a jogsértést, amely az első versenyjogi törvényszegésük volt, a döntéssel szemben pedig lemondtak a jogorvoslatról.

A két ügy rámutat: a fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet – hangsúlyozza a GVH közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS