Nem jelentették be összefonódást, büntetett a GVH

2022. 10. 06., 16:22

„A fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet.”

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyszerre két esetben szabott ki bírságot, amiért az érintett vállalkozások bejelentés-köteles összefonódásokat hajtottak végre a hatóság értesítése nélkül. A Versenyhivatal figyelembe vette, hogy a cégek pótolták a mulasztást és elismerték a jogsértést, fúzióik pedig a verseny szempontjából ártalmatlannak bizonyultak.

A nemzeti versenyhatóság párhuzamosan folyó eljárásai feltárták, hogy két hazai vállalategyesülésre a hatósági jóváhagyást megelőzően került sor. A felek ugyanis – hiába érte el a tranzakció léptéke a törvényi küszöbszámokat – elmulasztották időben bejelenteni az összefonódást a GVH-hoz. Amíg a HO-ME 2000 Kft. a Belfry Holding GmbH-val közösen a REPÉT Környezetvédelmi és Építő Kft. (jelenlegi nevén INETON Építő és Gyártó Kft.) felett, addig a Central European Opportunity Magántőkealap a Global Refuse Holding Zrt. felett hajtotta végre az irányításszerzést anélkül, hogy értesítették volna a hatóságot. Ezzel gátolták a GVH-t abban, hogy a megvalósítás előtt felmérhesse az érintett vállalat-egyesülések versenyre és a magyar fogyasztókra gyakorolt hatásait.

A Versenytanács tekintettel volt arra, hogy a felek mindkét esetben – ha elkésve is – önként fordultak a hatósághoz, pótolva a bejelentést. A GVH megvizsgálta az összefonódásokat és megállapította, hogy nincsenek káros versenyhatásaik, így egyik esetben sem tiltotta meg a tranzakciókat. Ugyanakkor bírságokat szabott ki a cégekre a hatósági tudomásulvételt megelőző végrehajtási tilalom megsértéséért: a HO-ME 2000 Kft. és a Belfry Holding GmbH-nak 21,6 millió forintot, míg a Central European Opportunity Magántőkealapnak 2,3 millió forintot kell megfizetnie (annak arányában, mennyi idő után tették meg utólagos bejelentésüket). A Versenytanács figyelembe vette azt is, hogy minden érintett cég elismerte a jogsértést, amely az első versenyjogi törvényszegésük volt, a döntéssel szemben pedig lemondtak a jogorvoslatról.

A két ügy rámutat: a fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet – hangsúlyozza a GVH közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS