Nem jelentették be összefonódást, büntetett a GVH

2022. 10. 06., 16:22

„A fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet.”

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyszerre két esetben szabott ki bírságot, amiért az érintett vállalkozások bejelentés-köteles összefonódásokat hajtottak végre a hatóság értesítése nélkül. A Versenyhivatal figyelembe vette, hogy a cégek pótolták a mulasztást és elismerték a jogsértést, fúzióik pedig a verseny szempontjából ártalmatlannak bizonyultak.

A nemzeti versenyhatóság párhuzamosan folyó eljárásai feltárták, hogy két hazai vállalategyesülésre a hatósági jóváhagyást megelőzően került sor. A felek ugyanis – hiába érte el a tranzakció léptéke a törvényi küszöbszámokat – elmulasztották időben bejelenteni az összefonódást a GVH-hoz. Amíg a HO-ME 2000 Kft. a Belfry Holding GmbH-val közösen a REPÉT Környezetvédelmi és Építő Kft. (jelenlegi nevén INETON Építő és Gyártó Kft.) felett, addig a Central European Opportunity Magántőkealap a Global Refuse Holding Zrt. felett hajtotta végre az irányításszerzést anélkül, hogy értesítették volna a hatóságot. Ezzel gátolták a GVH-t abban, hogy a megvalósítás előtt felmérhesse az érintett vállalat-egyesülések versenyre és a magyar fogyasztókra gyakorolt hatásait.

A Versenytanács tekintettel volt arra, hogy a felek mindkét esetben – ha elkésve is – önként fordultak a hatósághoz, pótolva a bejelentést. A GVH megvizsgálta az összefonódásokat és megállapította, hogy nincsenek káros versenyhatásaik, így egyik esetben sem tiltotta meg a tranzakciókat. Ugyanakkor bírságokat szabott ki a cégekre a hatósági tudomásulvételt megelőző végrehajtási tilalom megsértéséért: a HO-ME 2000 Kft. és a Belfry Holding GmbH-nak 21,6 millió forintot, míg a Central European Opportunity Magántőkealapnak 2,3 millió forintot kell megfizetnie (annak arányában, mennyi idő után tették meg utólagos bejelentésüket). A Versenytanács figyelembe vette azt is, hogy minden érintett cég elismerte a jogsértést, amely az első versenyjogi törvényszegésük volt, a döntéssel szemben pedig lemondtak a jogorvoslatról.

A két ügy rámutat: a fuzionáló cégeknek még jogsértő hiányosságok esetén is érdemes önként pótolniuk a mulasztást és utólag együttműködni a versenyhatósággal, mivel mindez jelentős enyhítő, illetve bírságcsökkentő tényezőt jelenthet – hangsúlyozza a GVH közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-25 16:19:00
Az újabb és újabb generációk új trendeket hoznak, melyek az élet minden területére szép lassan begyűrűznek. Az egészségügyben ilyen új trend az úgynevezett figitális betegek megjelenése, akik sokkal bátrabban használják a digitális megoldásokat, de közben ragaszkodnak a fizikai eszközökhöz is. A Deloitte friss tanulmánya azt vizsgálja, hogyan alakulhat át az egészségügyi ellátás a megjelenésükkel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS