„Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat”

„Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat”
2022. 11. 25., 12:19

„Megéri tisztességesen vállalkozni. Nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – ezt üzenték a fiatal vállalkozóknak a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vezetői a Fiatal Vállalkozók Hetén tartott kerekasztal-beszélgetésen.

15. alkalommal rendezte meg a Fiatal Vállakozók Szövetsége (FIVOSZ) a Fiatal Vállakozók Hetét. Az országosan több városban zajló eseménysorozat budapesti állomásán a FIVOSZ többek között kerekasztalbeszélgetést szervezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vezetőinek részvételével „a játék szabályai – határok és hatóságok” címmel.

Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a tisztességes piaci versengés előnyeit és legfontosabb jogi elvárásait ismertette az eszmecserén. A GVH vizsgálataiért felelős vezető kiemelte: a versenyszabályok betartása a legjobb döntés mind társadalmilag, mind az adott cég szempontjából. Mint mondta: „A jogkövetés mindig kifizetődő, hiszen egy kartellbírság, az imázsvesztés és a közbeszerzésekből történő kizárás több évre hazavághatja a cég működését és lerombolhatja addig felépített munkáját. Megéri „tisztán” működni” – hangsúlyozta Bak László. A GVH elnökhelyettese rámutatott: „Nagyon fontos, hogy már a vállalkozók fiatal generációjában tudatosuljon: a vállalkozások közötti verseny tisztasága nem csupán társadalmi elvárás, hanem a cég érdeke is. A torzításával ugyanis a vállalat elszakad vásárlóinak igényeitől és a jótékony késztetéstől az innovatív fejlődésre, a lebukás pedig hatalmas bírságokat és jelentős piacvesztést eredményezhet számára. A racionálisan gondolkodó vállalkozók ezért hamar belátják: nem az a lúzer, aki betartja a szabályokat” – összegezte gondolatait Bak László.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke a partnerség, a közös gondolkodás fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét. Kiemelte: „Büszke vagyok rá, hogy a Nébih nem csupán kiemelten hasznos, de segítő hatóságként is él a köztudatban. Egy olyan összetett és érzékeny területen, mint az élelmiszerlánc, ahol egy hiba végső soron akár az emberi életet is veszélyeztetheti, elengedhetetlen a biztonságos működéshez az egyértelmű szabályrendszer. Az előírások tehát nem csupán a tisztességes vállalkozók, hanem a fogyasztók érdekeit is szolgálják. A fiatal vállalkozók számára is fontos, hogy szánjanak rá időt, ismerjék meg saját tevékenységük kereteit. Ugyanakkor ne felejtsék el, semmi sincs „kőbe vésve”, javítani, jobbá tenni a tapasztalatok alapján szinte mindig lehet, amihez „csak” párbeszéd kell. Erre a közös gondolkodásra, a gyakorlati tapasztalatok adta ésszerű, jobbító javaslatokra a Nébih szakemberei mindig nyitottak” – hangsúlyozta Oravecz Márton.

A GVH és a Nébih vezetői egyetértettek abban, hogy hosszú távon megéri tisztességen vállalkozni. Ezért arra buzdították az eseményen résztvevőket, hogy tartsák be a jogszabályokat, illetve becsüljék meg az ügyfeleiket, fogyasztóikat. (GVH – Nébih)

Kép: Fiatal Vállalkozók Hete

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS