Munkaerőhiány: jöjjenek a tapasztalt idősek?

2023. 05. 26., 11:45

Ami egy évtizede még elképzelhetetlen lett volna, mára valósággá vált: a konjunkturális időszak, a Covid-járvány és az energiaválság árnyékában jelentős munkaerőhiány jelent meg Magyarországon. „Miközben egyre alacsonyabb szinteket üt meg a hazai munkanélküliség, a legfontosabb, hogy a belső, még elérhető erőforrásokra támaszkodjunk” – mondta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Magyarországnak 2030-ig csaknem félmillió új munkavállalóra van szüksége, nagyságrendileg ennyi a stabil növekedést biztosító beruházások munkaerőigénye – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) május 9-én.

A szaktárca közleményében hozzáteszik: a kormány a magyar lakosság gazdasági aktivitásának élénkítésében, az inaktívak foglalkoztatásában látja a megoldást. A munkaerőpiaci tartalék meghaladhatja a 300 ezer főt, nekik képzésekre és átképzésekre van szükségük ahhoz, hogy megjelenjenek a munkaerőpiacon.

„Mi is úgy látjuk, hogy főként az 55 év feletti korosztályban, a határon túli magyarság és az atipikus foglalkoztatási formákban jelentős tartalékok vannak, amelyeket célzott programokkal, valamint a munkáltatók megszólításával el lehet érni” – mondta a legnagyobb, önkéntes tagsággal rendelkező vállalkozói érdekképviselet elnökhelyettese, Gazsi Attila.

A GFM hangsúlyozza, külföldi munkaerő csak akkor alkalmazható, ha belföldiekkel nem tölthetők be az üres álláshelyek. Ezzel egyetért Gazsi Attila is, aki szerint fontos figyelembe venni, hogy a harmadik országbeli foglalkoztatottak legalább 30 százalékkal többe kerülnek az utaztatási és szállásoltatással kapcsolatos költségek miatt, így csak indokolt esetben választják ezt a foglalkoztatási formát a munkáltatók.

„Az alacsony fluktuáció és a hosszú távú tervezhetőség mellettük szól, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a Munka Törvénykönyve által megszabott ekvivalencia elv elvárja, hogy minden munkavállaló azonos bért kapjon ugyanabban a munkakörben” – magyarázza a VOSZ elnökhelyettese.

Milyen munkaterületre érkezzenek az új munkavállalók?

Gazsi Attila szerint mivel a betanított munkásokon túl rengeteg hiányszakma van a hegesztőktől a sofőrökön keresztül a vendéglátóipari alkalmazottakig, számít, hogy a küldő országból milyen kvalitásokkal, milyen nyelvismerettel rendelkező munkavállalók érkezhetnek.

„A mongol vendégmunkások kitűnően szerepelnek a mezőgazdaságban, a filippinók és indonézek az IT szektorban, vagy például a vietnámiak és kirgizek a gyári környezetben”.

Az elnökhelyettes úgy látja, bár multinacionális környezetben az angolul vagy oroszul kommunikálni képes munkavállaló hatékony megoldás lehet, akik ebben a környezetben hamar beilleszkednek, de a legtöbb küldő ország esetén számítani kell kulturális különbségekre is.

55+: a rendszerváltás legtapasztaltabb munkavállalóira lehet számítani

Egyre több szakértő – köztük fejvadászok, munkaerő-közvetítők – hangoztatja, hogy az 55 év felettiekben még nagyon sok munkaerőpiaci potenciál van. Gazsi Attila szerint a munkáltatók „érzékenyítése” mellett, megmutatva az életkori sajátosságokat is, akár tömegesen lehetne bevonni ebből, az idősebb korosztályból tapasztaltabb munkavállalókat. „Nyilván a nyugdíjasok és a diákok sok esetben nem vállalnak heti 40 óra munkát, ezért az atipikus foglalkoztatásukban van a jelentős forrás” – mondja.

Ezzel egyetért Dorner Attila is, aki a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet hálózatának Pest vármegyei területi igazgatójaként konkrét tapasztalatait is megosztja.

„Több vállalatnál azt láttuk, jellemzően úgy akarják foglalkoztatni a nyugdíjasokat, mint az aktív munkavállalókat, miközben ez jó eséllyel kudarcra van ítélve, ugyanakkor egy munkaerő-közvetítő cég képes arra, hogy adott esetben egy 12 órás gyártó ciklusra több munkavállalót közvetítsen, például kétszer 6 órában, ezzel teljesül a munka, miközben betöltik a régóta üres munkakört” – magyarázza. Dorner Attila hozzáteszi, a munkáltatóknak fel kellene ismerniük azt is, hogy a nyugdíjasok, bár akár nehezen mozdulnak ki otthonról, az otthon elvégezhető munkákat hatékonyan és olcsón képesek teljesíteni. Ráadásul rendkívül kedvező a foglalkoztatásuk adózása, hiszen nem kell munkáltatói járulékokat megfizetni utánuk, és a bruttó bérükből is csak a 15 százalékos szja-t kell levonni.

A szakember egyúttal utalt arra az Eurostat által publikált adatra, miszerint a hazai nyugdíjasok foglalkoztatása az EU-átlaghoz (3,2 százalék) képest alacsonyabb, itthon 2,7 százalék, ami több tízezer időskorú munkavállalót jelenthet, belátható időn belül.

A VOSZ a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezettel ott lesz a Business Festen!

Június 8-án, a Millenárison rendezik meg az év legnagyobb üzleti konferenciáját, a Business Festet, amelyen a VOSZ és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet HR standján szívesen látják az érdeklődő munkáltatókat és munkavállalókat. Az eseményen válaszolnak a felmerülő kérdésekre, de ajándékokkal és nyereményjátékkal is készülnek a stand látogatói és regisztrálók számára. Az egyik fődíj 100 munkaóra a nyertes vállalkozás számára, de egy nyertes egy JBL PartyBox 110-zel is gazdagabb lehet.

Ezek mellett a park területén a VOSZJÖSSZ sátorban egy finom kávé mellett lehet megismerni a VOSZ legújabb fejlesztését, a VOSZPort alkalmazást, amely megoldást kínál a vállalkozások digitális felzárkóztatásán túl a vezetési és szervezési, jogi, könyvelési, valamint pályázati kérdésekben is.

ZBT

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS