Munkaerőhiány: jöjjenek a tapasztalt idősek?

2023. 05. 26., 11:45

Ami egy évtizede még elképzelhetetlen lett volna, mára valósággá vált: a konjunkturális időszak, a Covid-járvány és az energiaválság árnyékában jelentős munkaerőhiány jelent meg Magyarországon. „Miközben egyre alacsonyabb szinteket üt meg a hazai munkanélküliség, a legfontosabb, hogy a belső, még elérhető erőforrásokra támaszkodjunk” – mondta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Magyarországnak 2030-ig csaknem félmillió új munkavállalóra van szüksége, nagyságrendileg ennyi a stabil növekedést biztosító beruházások munkaerőigénye – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) május 9-én.

A szaktárca közleményében hozzáteszik: a kormány a magyar lakosság gazdasági aktivitásának élénkítésében, az inaktívak foglalkoztatásában látja a megoldást. A munkaerőpiaci tartalék meghaladhatja a 300 ezer főt, nekik képzésekre és átképzésekre van szükségük ahhoz, hogy megjelenjenek a munkaerőpiacon.

„Mi is úgy látjuk, hogy főként az 55 év feletti korosztályban, a határon túli magyarság és az atipikus foglalkoztatási formákban jelentős tartalékok vannak, amelyeket célzott programokkal, valamint a munkáltatók megszólításával el lehet érni” – mondta a legnagyobb, önkéntes tagsággal rendelkező vállalkozói érdekképviselet elnökhelyettese, Gazsi Attila.

A GFM hangsúlyozza, külföldi munkaerő csak akkor alkalmazható, ha belföldiekkel nem tölthetők be az üres álláshelyek. Ezzel egyetért Gazsi Attila is, aki szerint fontos figyelembe venni, hogy a harmadik országbeli foglalkoztatottak legalább 30 százalékkal többe kerülnek az utaztatási és szállásoltatással kapcsolatos költségek miatt, így csak indokolt esetben választják ezt a foglalkoztatási formát a munkáltatók.

„Az alacsony fluktuáció és a hosszú távú tervezhetőség mellettük szól, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy a Munka Törvénykönyve által megszabott ekvivalencia elv elvárja, hogy minden munkavállaló azonos bért kapjon ugyanabban a munkakörben” – magyarázza a VOSZ elnökhelyettese.

Milyen munkaterületre érkezzenek az új munkavállalók?

Gazsi Attila szerint mivel a betanított munkásokon túl rengeteg hiányszakma van a hegesztőktől a sofőrökön keresztül a vendéglátóipari alkalmazottakig, számít, hogy a küldő országból milyen kvalitásokkal, milyen nyelvismerettel rendelkező munkavállalók érkezhetnek.

„A mongol vendégmunkások kitűnően szerepelnek a mezőgazdaságban, a filippinók és indonézek az IT szektorban, vagy például a vietnámiak és kirgizek a gyári környezetben”.

Az elnökhelyettes úgy látja, bár multinacionális környezetben az angolul vagy oroszul kommunikálni képes munkavállaló hatékony megoldás lehet, akik ebben a környezetben hamar beilleszkednek, de a legtöbb küldő ország esetén számítani kell kulturális különbségekre is.

55+: a rendszerváltás legtapasztaltabb munkavállalóira lehet számítani

Egyre több szakértő – köztük fejvadászok, munkaerő-közvetítők – hangoztatja, hogy az 55 év felettiekben még nagyon sok munkaerőpiaci potenciál van. Gazsi Attila szerint a munkáltatók „érzékenyítése” mellett, megmutatva az életkori sajátosságokat is, akár tömegesen lehetne bevonni ebből, az idősebb korosztályból tapasztaltabb munkavállalókat. „Nyilván a nyugdíjasok és a diákok sok esetben nem vállalnak heti 40 óra munkát, ezért az atipikus foglalkoztatásukban van a jelentős forrás” – mondja.

Ezzel egyetért Dorner Attila is, aki a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet hálózatának Pest vármegyei területi igazgatójaként konkrét tapasztalatait is megosztja.

„Több vállalatnál azt láttuk, jellemzően úgy akarják foglalkoztatni a nyugdíjasokat, mint az aktív munkavállalókat, miközben ez jó eséllyel kudarcra van ítélve, ugyanakkor egy munkaerő-közvetítő cég képes arra, hogy adott esetben egy 12 órás gyártó ciklusra több munkavállalót közvetítsen, például kétszer 6 órában, ezzel teljesül a munka, miközben betöltik a régóta üres munkakört” – magyarázza. Dorner Attila hozzáteszi, a munkáltatóknak fel kellene ismerniük azt is, hogy a nyugdíjasok, bár akár nehezen mozdulnak ki otthonról, az otthon elvégezhető munkákat hatékonyan és olcsón képesek teljesíteni. Ráadásul rendkívül kedvező a foglalkoztatásuk adózása, hiszen nem kell munkáltatói járulékokat megfizetni utánuk, és a bruttó bérükből is csak a 15 százalékos szja-t kell levonni.

A szakember egyúttal utalt arra az Eurostat által publikált adatra, miszerint a hazai nyugdíjasok foglalkoztatása az EU-átlaghoz (3,2 százalék) képest alacsonyabb, itthon 2,7 százalék, ami több tízezer időskorú munkavállalót jelenthet, belátható időn belül.

A VOSZ a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezettel ott lesz a Business Festen!

Június 8-án, a Millenárison rendezik meg az év legnagyobb üzleti konferenciáját, a Business Festet, amelyen a VOSZ és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet HR standján szívesen látják az érdeklődő munkáltatókat és munkavállalókat. Az eseményen válaszolnak a felmerülő kérdésekre, de ajándékokkal és nyereményjátékkal is készülnek a stand látogatói és regisztrálók számára. Az egyik fődíj 100 munkaóra a nyertes vállalkozás számára, de egy nyertes egy JBL PartyBox 110-zel is gazdagabb lehet.

Ezek mellett a park területén a VOSZJÖSSZ sátorban egy finom kávé mellett lehet megismerni a VOSZ legújabb fejlesztését, a VOSZPort alkalmazást, amely megoldást kínál a vállalkozások digitális felzárkóztatásán túl a vezetési és szervezési, jogi, könyvelési, valamint pályázati kérdésekben is.

ZBT

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS