MKIK-GVI: folyamatosan javul az üzleti bizalom

2021. 02. 16., 10:30

Folyamatosan javuló tendenciát mutat Magyarországon az üzleti bizalom szintje a 2020. tavaszi mélypontot követően a 2021. januári adatfelvétel eredményei szerint, 2020 októberéhez képest a negyedéves konjunktúramutató a plusz 10 pontról plusz 16 pontra nőtt – tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

Az MKIK GVI januárban 349 cégvezetőt kérdezett meg vállalata üzleti helyzetéről és a következő fél évben várható kilátásairól a negyedévente készülő konjunktúra felméréshez.

A 2010-ben megkezdett felmérés történetében kizárólag 2020 áprilisában és júliusában fordult elő, hogy negatív tartományban volt a mutató, majd 2020 októberében ismét pozitív tartományba került, az emelkedés pedig – csökkenő ütemben – 2021 januárjában is folytatódott.

A közlemény szerint 2020. áprilisi eredményeket nagymértékben befolyásolták a koronavírus-járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, a júliusi és az októberi adatok pedig már a kijárási korlátozások feloldását követő újraindulással kapcsolatos tapasztalatokat is magukba foglalták.

A gazdaságkutató elemzése kimutatta, hogy a 2021. januári adatok a járvány második hulláma következtében bevezetett korlátozások hatásait is tartalmazzák.

A 2021. januári megkérdezésen alapuló negyedéves bizonytalansági mutató értéke 43 pontos szinten áll, amely 2 ponttal magasabb az előző két negyedévben tapasztalt értéknél. Ez arra utal, hogy a hazai vállalkozások helyzetértékelése a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző 52 pontos adathoz képest továbbra is egyöntetű, a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben továbbra is érzékelhető, enyhén növekvő mértékű.

A legfrissebb negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozások esetében a legmagasabb, plusz 22 pont, a feldolgozóipari cégek körében plusz 20, a kereskedelmi cégek esetében plusz 18 pont, míg a gazdasági szolgáltatásokat nyújtó cégek körében plusz 8 ponttal a legalacsonyabb. Az előző negyedévhez képest az építőipari vállalatok esetében 17, a kereskedelemben 9, a feldolgozóipari cégek körében 8 pontos emelkedés tapasztalható, míg a szolgáltató cégek körében stagnált a mutató.

A 2021. januári adatok alapján a várható kapacitáskihasználtság kivételével a nagyvállalatok rendre optimistábban ítélik meg helyzetüket a kis- és középvállalkozásokhoz viszonyítva. A legjelentősebb különbség a jelenlegi rendelésállomány értékelése esetében tapasztalható. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.