MKIK: a vállalatok többsége ki tudja gazdálkodni a béremeléseket

2024. 11. 28., 02:28

A vállalatok 85 százaléka úgy látja, hogy képes lesz fedezni a béremelésekből adódó többletköltségeket – tájékoztatott saját felmérése alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

A felmérés szerint a kisebb cégek általában áremeléssel, a közép- és nagyvállalatok inkább költségcsökkentéssel, létszámstoppal vagy technológiai beruházásokkal teremtenék elő a költségek fedezetét. 70 százalék úgy számol, hogy technológiai fejlesztésekkel 3-5 éven belül részben kiválthatnák a munkaerő-szükségletüket, és 75 százalék bízik abban, hogy az alkalmazottak képzése javíthatná a jövedelemtermelő képességüket. A vállalatok csaknem fele szerint a béremelés elégedettebbé fogja tenni a munkavállalókat, a motivációjuk erősebb lesz.

Az MKIK üdvözli a minimálbér- és a bérminimum-megállapodást, de a kamarai álláspont szerint a béremeléseket az inflációhoz és a vállalkozások teherbíró képességéhez igazodva kell ütemezni. A testület emellett sürgeti a szociális hozzájárulási adó csökkentését, a béren kívüli juttatások növelését, az önfoglalkoztató és mikrovállalkozások megsegítését, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás ösztönzését. Szükségesnek tartják a szak- és felnőttképzés fejlesztését, képzési programok szervezését, támogatott hitelek és beruházási támogatások meghirdetését, regionális támogatási rendszerek bevezetését, továbbá bértámogatási program kidolgozását munkaerő-intenzív vállalkozások számára.

A béremelések vállalati fogadtatását és hatásait vizsgáló reprezentatív felmérés a területi gazdasági kamarák közreműködésével készült november 11. és 20. között; az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete 400 belföldi céget keresett meg. A kérdőíves kutatást kiegészítő konzultáció november 25-ig tartott, és több mint 4 ezer vállalkozó véleményét gyűjtötte össze. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 05., 10:05
Nagyon viszik a lakossági hiteleket az ügyfelek a bankoktól. A személyi kölcsönöknél az idei év mindenképpen rekordot hoz, de a lakáshiteleknél is nagy esély van erre. A babaváró támogatás iránti kereslet is megugrott hirtelen, hajrázhatnak azok, akiknek jövőre már nem jár ebből a nulla százalékos hitelből – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024-12-05 15:05:00
A 2025-re vonatkozó kilátásaikat tekintve a munkáltatók inkább optimisták, de egyelőre óvatosan nyilatkoznak a létszámbővítési terveikről. A legnagyobb kihívásuk jelenleg megtalálni azokat a szakmailag megfelelő jelölteket, akik beillenek a cégkultúrába, miközben meg kell birkózniuk a jelentkezők magas bérigényeivel is – derült ki a Profession.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS