Mely automatákat kell bejelenteni az adóhivatalnál?

2019. 07. 20., 09:35

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

Valamennyi olyan automatát, amely a jogszabályban meghatározott fogalomnak megfelel, be kell jelenteni az adóhatóságnál. Automataberendezésnek minősül minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezés, ami termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál.

Tehát a berendezésnek:

 • képesnek kell lennie arra, hogy kezelőszemélyzet nélkül is működni tudjon, és
 • gazdasági tevékenység pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére kell, hogy szolgáljon, amely gazdasági tevékenység lehet: termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás.

A pénzbeli ellenérték helyben történő megtérítése készpénzes fizetéssel és bankkártyás fizetéssel valósulhat meg. A mobil applikációval való fizetés nem tartozik ebbe a körbe. A pénzbeli ellenérték mobileszközzel kezdeményezett megtérítése jelenleg is ellenőrizhető módon működik, ráadásul az ilyen tranzakciók nem minden esetben köthetőek kifejezetten egy automataberendezéshez.

A bejelentési kötelezettség szempontjából meghatározó, hogy milyen fizetési módot tud kezelni az automata. Amennyiben kizárólag mobileszközzel történő fizetésre alkalmas, akkor nem kell bejelenteni. Ha azonban csak készpénzes fizetésre vagy csak bankkártyás fizetésre alkalmas, vagy mindkettőre, esetleg mindháromra (mobil applikációval való fizetésre is), akkor fennáll a bejelentési kötelezettség.

Nemcsak elektronikusan, hanem mechanikusan működő berendezés is minősülhet automataberendezésnek. Például fenti feltételeknek megfelelhet az „aprópénz” bedobása ellenében, egy gomb megnyomásával játékot kiadó berendezés is.

Kinek kell az automatát bejelenteni?

Az automataberendezést – jogszabályban meghatározott adattartalommal, az AVTOMATA elnevezésű nyomtatványon – az üzemeltetőnek kell bejelentenie. A legtöbb esetben nem okoz problémát annak eldöntése, hogy ki az automata üzemeltetője. Azonban előfordulhatnak olyan speciális esetek, amikor ez nem feltétlenül egyértelmű (általában ilyenkor az automata tulajdonosa és üzemeltetője különböző személyek). Jellemzően az a meghatározó, hogy ki az, aki az automatán keresztül szedi be a termékértékesítésének, illetve szolgáltatásnyújtásának ellenértékét, vagyis ki az, akinek ebből bevétele származik. Például ilyen eset, amikor az automata tulajdonosa – bérleti díj fejében – bérbe adja az automatát, de az automata bevételére a bérlő jogosult. Ilyenkor a bérlő minősül üzemeltetőnek, neki kell az automatát bejelentenie. Előfordulhat olyan konstrukció is, hogy az automata útján beszedett bevétel az automata tulajdonosát, annak tevékenységére tekintettel megillető ellenérték, de az automata technikai üzemeltetését más adóalany végzi. Ez esetben nem a technikai értelemben vett üzemeltetést végzőt terheli a bejelentési kötelezettség, hanem a tulajdonost.

Példák

A fentieket is figyelembe véve, amennyiben az automataberendezés fogalmának megfelel az adott automata, akkor – többek között – bejelentési kötelezettség alá esnek például a következő berendezések:

 • parkolóautomata,
 • önkiszolgáló autómosó automata,
 • önkiszolgáló benzinkút,
 • csomagpont automata,
 • könyvautomata,
 • játékautomata (pl. flipper),
 • automata játék (pl. gyerekhintáztató),
 • emlékérem készítő automata,
 • automata utcai WC,
 • készpénzes telefonfülke,
 • fényképkészítő automata,
 • menetjegykiadó automata,
 • terméket (pl. játékot, óvszert) értékesítő automata.

Nem minősül a fogalom szerint automataberendezésnek, ezért bejelentési kötelezettség sem áll fenn például:

 • a pénznyerő automaták és
 • a kizárólag applikáción keresztül működő rendszerek esetében.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS