Megoldhatják az alapanyaghiányt a családi vállalatok

2022. 03. 24., 12:39

A családi vállalatoknak idén az infláció, a munkaerő- és az alapanyaghiány jelenti a legnagyobb kihívást – derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi rendezvényén. Utóbbi feltehetően még súlyosabb lesz az Ukrajnában zajló történések miatt. A problémára rövid távon a magasabb készletszint, hosszabb távon pedig a helyi termelés felfuttatása lehet a megoldás, ami a lokális gazdasági teljesítmény és a fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbb, mint az import.

Infláció, munkaerő- és alapanyaghiány: ez a hármas okozhatja a legtöbb nehézséget a családi cégeknek idén, sőt, ez utóbbi kapcsán komoly szemléletváltásra lehet szükség, derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A vállalatok ugyanis eddig jellemzően egyre kisebb alapanyagkészleteket tartottak és az ellátási láncok globálissá váltak a költségek csökkentése érdekében. Jól mutatja ezt, hogy a Világbank adatai szerint 1970-től 2020-ig megduplázódott az export aránya a globális GDP-hez képest. Ez a gyakorlat azonban a járvány okozta alapanyaghiány miatt a jövőben nem biztos, hogy működőképes lesz.

„Úgy tűnik, a cégeknek erősen ajánlott újragondolni az eddigi készletezési gyakorlatot. Habár az eddigi rendszer kisebb költséggel működtethető, a vírus okozta korlátozások megmutatták a törékenységét. Ha ugyanis egy ellátási lánc valahol megakad, az egész összeomlik. Egy dél-kelet ázsiai beszállító megcsúszott rendelése gondot okozhat egy dél-amerikai gyárban, ami aztán Európában is áruhiányhoz vezethet. Pillanatok alatt felborul a rendszer, helyrehozni viszont akár évekbe telhet. Gondoljunk csak a mikrochipiparra, ahol majdnem két éve tart a súlyos hiány, és emiatt már az autóiparban is másfél évbe telhet egy rendelés teljesítése. Mindezt pedig az ukrajnai események is súlyosbíthatják, a helyzet javulása helyett további nehézségek várhatók” – mutatta be az eddigi rendszer sérülékenységét Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

A helyi termelés lehet a kulcs

Rövidtávon az lehet a megoldás, ha a vállalatok növelik alapanyagkészleteiket, hosszabb távon azonban több előnnyel járhat helyi beszállítókkal dolgozni. Ha az országok a termelés nagyobb részét végzik belföldön, jelentősen csökken az esélye, hogy problémák merülnek fel, és a rövidebb ellátási láncok miatt a cégek újra kisebb készletet tarthatnak majd. További előnyt jelenthet, hogy a helyi termelés új munkahelyek létrehozása és a gazdasági teljesítmény növekedése mellett még a környezetet is kevésbé terheli azzal, hogy az áru nem utazik több ezer kilométert.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS