Meghaladta az egymilliót a működő vállalkozások száma

2023. 07. 10., 17:11

A legfontosabb friss adatokat és az elmúlt évek trendjeit a statisztikai hivatal szakértői foglalták össze.

Az előzetes adatok alapján tovább nőtt a működő vállalkozások száma, 2022-ben meghaladta az 1 milliót. Ezen belül nagyobbrészt az önálló vállalkozók száma bővült: míg 2021-ben 523 ezer, 2022-ben már mintegy 614 ezer önálló vállalkozás működött Magyarországon – olvasható a „Helyzetkép, 2022 – Vállalkozások” című kiadványban.

A mezőgazdaság és az ingatlanügyletek kivételével valamennyi nemzetgazdasági ágban nőtt az önálló vállalkozók száma, a legnagyobb növekedés darabszámban az építőipar, a szakmai, tudományos és műszaki tevékenység, valamint az egyéb szolgáltatás területén valósult meg. A legnagyobb arányú (20 százalékos) „növekedés az önálló vállalkozók esetében szintén az építőiparban, valamint az adminisztratív szolgáltatásban és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban történt az előző évhez képest. A társas vállalkozások száma (412 ezer) is gyarapodott 8,9 százalékkal 2021-hez képest, viszont annak mértéke az önálló vállalkozókéhoz képest mérsékeltebb volt.

2022-ben a főbb gazdasági mutatók létszám-kategóriák szerinti megoszlása alig változott az előző évhez viszonyítva. Továbbra is a mikrovállalkozások tették ki a cégek több mint 95 százalékát, azonban a gazdasági teljesítmény elsősorban a nagyvállalatoknál összpontosult. A foglalkoztatottak negyedének munkát adó, kevesebb mint ezer (250 fő feletti létszámmal rendelkező) nagyvállalat részesedése 2021-hez képest kismértékben csökkent. A hozzáadott érték tekintetében részesedésük 39 százalékos, a bruttó tárgyieszköz-beruházást tekintve pedig 43 százalékos volt 2022-ben. Az összes vállalkozás 4 százalékát kitevő 10–249 fős kis- és középvállalkozások részesedése 30 és 40 százalék között mozgott a vizsgált mutatók esetében.

A korábbi évekhez hasonlóan a 2022-ben működő – azaz az év során akár csak egy hónapban árbevétellel vagy foglalkoztatottal rendelkező – egyéni vállalkozók háromnegyede a kata adózási forma mellett döntött. Így a teljes évre vonatkozó statisztika alapján tovább bővült az egyszerűsített adózást választók száma. A kata adózási forma 2022 második felében történt szigorítása eredményeként a trend évközben megtört, a „katázók” aránya jelentősen visszaesett: az egyéni vállalkozók vagy más adózási formát választottak, vagy megszüntették a tevékenységüket.

Megszűnések

2022-ben főként a kata adózási forma szigorítása miatt jelentősen megugrott a megszűnt egyéni vállalkozások száma, 2021-hez képest közel a duplája, 103 ezer egyéni vállalkozó fejezte be a tevékenységét. Nemzetgazdasági ág szerint a legtöbb megszűnt egyéni vállalkozó a szakmai, tudományos, műszaki területen, az építőiparban, az adminisztratív szolgáltatások területén, valamint a kereskedelemben tevékenykedett. Egyedül a mezőgazdaságban szűnt meg kevesebb egyéni vállalkozás az előző évhez képest.

Népszerű a futárszolgálat és az internetes kiskereskedelem

A Covid19-járvány idején jelentősen megnőtt az igény a futárszolgáltatások iránt. Míg 2019-ben 2 ezer, jellemzően egyéni vállalkozó szállította házhoz a vásárolt termékeket, ételeket, 2021-re ez a szám 12 ezerre, 2022-re pedig 16 ezerre emelkedett. A futárpostai szakágazat folyamatos bővülése már 2020 előtt is megfigyelhető volt, a járvány jelentősen felgyorsította ezt a növekedési folyamatot, és a trend ezt követően is folytatódott. (Az egyéb postai, futárpostai tevékenységbe tartozik az étel és vásárolt áruk házhozszállítása.) A kata adózási forma 2022 második felében történt szigorítása az említett szakágazatban működő vállalkozások számát sem befolyásolta érdemben.

A csomagküldő, internetes kiskereskedelem szakágazatban is tapasztalható volt a bővülés, a pandémiát követően tovább nőtt az ezen a területen működő egyéni vállalkozások száma.

Egy foglalkoztatottra jutó árbevétel

Az egy foglalkoztatottra jutó árbevétel folyó áron 2022-ben meghaladta az 58 millió forintot, amelyhez azonban hozzájárult a hasonló mértékben növekvő infláció hatása is.

Az egy foglalkoztatottra jutó árbevétel 2021-ben az energiaiparban volt a legmagasabb, megközelítőleg 365 millió forint. A legkevesebb árbevétel az egyéb szolgáltatás (5,5 millió forint), illetve az oktatás (7,2 millió forint) ágazatokban jutott egy főre. Nemzetgazdasági átlag felett alakult az egy főre jutó árbevétel a feldolgozóiparban, értéke elérte a 61 millió forintot. Különösen magas, az ágazati átlagot 40 százalékkal maghaladó hatékonyággal működtek az automatizált gyártástechnológiát alkalmazó ipari vállalkozások – elsősorban a vegyi anyag, termék gyártása, számítógépgyártás, közúti jármű, fémalapanyag gyártása, gyógyszergyártás ágazatokban –, amelyek átlagos egy főre jutó árbevétele megközelítette a 85 millió forintot.

2021-ben az egy foglalkoztatottra jutó árbevétel az Európai Unióban 201 ezer euró (több mint 72 millió forint) volt. Hazánk az uniós átlag 62 százalékát (123,8 ezer euró) érte el, ezzel a 20. helyet foglalta el a tagországok rangsorában.

Külföldi irányítású vállalatok

2021-ben a Magyarországon működő vállalkozások 2,0 százaléka (13,9 ezer) állt külföldi irányítás alatt. Alacsony számuk ellenére a külföldi vállalatok az összes vállalkozás árbevételének kevesebb mint felét (48 százalék), hozzáadott értékének 44 százalékát realizálták, és a bruttó tárgyieszköz-beruházások 47 százalékát valósították meg. Az összes hazai vállalkozás munkavállalóinak negyedét szintén külföldi irányítású leányvállalatok foglalkoztatták.

A külföldi irányítású vállalkozások száma és részesedése a nemzetgazdaságon belül az árbevétel és a hozzáadott érték esetében mind az előző évhez, mind 2010-hez viszonyítva csökkent, míg a foglalkoztatottakat tekintve nőtt.

A Magyarországon működő külföldi irányítású cégek teljesítménye tevékenység szerint koncentrált, hozzáadott értékük négyötödét három szektorban – feldolgozóipar, kereskedelem és információ-kommunikáció – állították elő.

A külföldi cégek részesedése a legnagyobb nemzetgazdasági súlyú feldolgozóipari ágban a legmagasabb (64 százalék), és jelentős (41 százalék) a kereskedelemben, valamint a tudományos és műszaki tevékenység területén. Ezek a nemzetgazdasági ágak a teljes hazai vállalati szektor hozzáadott értékének mintegy 63 százalékát állítják elő.

A külföldi részesedés aránya a hozzáadott értékből legnagyobb mértékben (27 százalékponttal) az energiaiparban esett vissza 2010-hez képest, elsősorban a tulajdonosi szerkezet átrendeződése és a hazai irányítás erősödése miatt. Számottevően csökkent továbbá a külföldi irányítású cégek részesedése az információ, kommunikáció (18 százalékponttal), valamint az adminisztratív szolgáltatások (16 százalékponttal) ágakban, és kismértékben (4,9 százalékponttal) a kereskedelemben is.

2020-ban az Európai Unióban működő vállalkozások hozzáadott értékének negyedét (25 százalék) állították elő külföldi irányítású leányvállalatok, a legmagasabb arányban Írországban (74 százalék) és Magyarországon (47 százalék) részesedtek a hozzáadott értékből. A külföldi részesedés mértéke a másik három visegrádi országban szintén az uniós átlag felett alakult: Szlovákiában 46, Csehországban 42, Lengyelországban pedig 31 százalék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS