Megalakult a magyar üzleti ingatlanszakma szövetsége

2020. 07. 21., 16:15

Szakmai szövetséget alapítottak a magyar tulajdonban lévő, üzleti ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások ACORA néven.

Az Alliance of Commercial Real Estate Advisors szerint a koronavírus-járvány jelentősen átalakítja mind az iroda, mind pedig az ipari, kereskedelmi ingatlanok piacát, így minden eddiginél nagyobb szükség van egy trendeket prognosztizáló közös hangra. Az ACORA legfontosabb célja, hogy edukálja a nagyközönséget a kereskedelmi célú ingatlanokkal és bérleményekkel kapcsolatban, illetve tájékoztassa a gazdasági élet szereplőit a várható ingatlanpiaci változásokról.

 „A koronavírus-járvány teremtette speciális igény és a karantén szülte többletidő is segített, hogy végre megalakuljon az ACORA, amelyre már régóta szükség lenne a hazai piacon” – mondta a szövetség megalakulását kezdeményező Saly Miklós, a REscon Kft. szakmai vezetője.

„Jól látható, hogy a magyar nagyközönség – beleértve a gazdasági élet szereplőit is – még mindig a lakásügynökökkel azonosítják az ingatlanszakmát, holott a cégek ingatlanbérleményeivel, befektetéseivel foglalkozó üzleti ingatlanszakma ennél jóval komplexebb és teljesen más jellegű szolgáltatásokat nyújt” – tette hozzá a Citireal Kft. vezetőjeként Papp Róbert.

„Ráadásul az üzleti ingatlanbefektetések piacán tízből hét tranzakció ma már magyar vásárlókkal zajlik, így itt az ideje, hogy a magyar gyökerekkel rendelkező ingatlancégek is jelentősebben képviseljék magukat a piacon” – állítja Hopka Attila, az AN Limited Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezzel egyetértve Istók Ottó, a Grifton Kft. vezetője elmondta: „Az ACORA kötelékébe tartozó vállalkozások régóta jelen vannak a piacon, ismerik a magyar viszonyokat, az itt megjelenő hazai és multinacionális szereplőket, tisztában vannak a nem lakáscélú ingatlanszakma minden vetületével, és egyre meghatározóbb szerepet töltenek be gazdasági és szakmai szempontból.”

Fekete Richárd, a PSG Kft. igazgatója szerint „most jelentős paradigmaváltás történik az irodapiacon is. A postcovid-időszakban átalakul az irodák szerepe a home office térnyerése miatt, a munkahelyek sokkal inkább a közösségi érintkezéseket szolgálják majd, mint a munkavégzést és ez befolyásolja a bérlet területek nagyságát és azok funkcióját is.”

Az ACORA tagjai 5 pontban foglalták össze a jelenlegi trendeket, amelyek meghatározzák a cégek ingatlanokkal kapcsolatos döntéseit:

  1. Az irodák piacán jelentős átalakulások zajlanak. A home office térnyerése miatt az irodai munkavégzés jelentősége csökken, a kapcsolattartást szolgáló terekre viszont nagyobb lesz az igény. Emellett a kötelező távolságtartás jóval kevesebb munkaállomást engedélyez ugyanannyi négyzetméteren, mint korábban. Mivel szinte minden cégnél új igények lépnek fel, nagyon fontos, hogy független bérlőképviseletre szakosodott, rugalmas ingatlanügynökség segítse a bárbeadóval való tárgyalásokat és rugalmas kondíciók kidolgozását és az új munkahelyek megteremtését.
  1. Az ipari és logisztikai ingatlanok területén bővülés várható. Az internet térnyerésével, a szállítási bizonytalanságok miatt, megnő a rugalmas logisztikai szolgáltatások és a raktárak iránti kereslet, amelyek száma már most is véges, így újabb jelentős beruházások várhatóak. Sok multinacionális cég a gyártás Európába való visszatelepítésében gondolkodik, amely szintén új lehetőséget biztosít a Közép-Kelet Európai régiónak, így Magyarországnak is.
  2. Az ingatlanbefektetések, eladási tranzakciók piaca nem fagyott be a lakáspiachoz hasonlóan. Bár több befektető is kivár a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, már megjelentek azok a szereplők is, akik az újonnan adódó lehetőségekre vadásznak. Ugyanakkor a piacon nem tapasztalható, hogy megjelennének új, kedvező árú ingatlanok bedőlt hitelek vagy csődök miatt.
  3. Felnőtté vált a magyar piac. Mint minden fejlett piacon – nálunk is – egyre inkább az a jellemző, hogy magyar befektetők bonyolítják a legtöbb ingatlantranzakciót. Míg a rendszerváltás után főként külföldi szereplők vásároltak ingatlanokat és fejlesztettek, addig ma már ez az arány eltolódott a hazai befektetők irányába, ami a piac érettségét mutatja.
  4. A komplex ingatlanszolgáltatásoké a jövő. Egy üzleti ingatlanokkal foglalkozó cég ma már teljeskörű tanácsadást biztosít, amelybe a befektetési és fejlesztési tanácsadás, a műszaki és ingatlanszakmai támogatás, a teljeskörű bérlőképviselet, az ingatlanok ismerete, az értékbecslés és kutatások lebonyolítása is beletartozik. Ez komoly támogatást jelent azoknak a gazdasági szereplőknek, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, hiszen így költséghatékonyabbá és könnyebbé válnak az ingatlanokkal kapcsolatos folyamatok, döntések.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS