Megalakult a magyar üzleti ingatlanszakma szövetsége

2020. 07. 21., 16:15

Szakmai szövetséget alapítottak a magyar tulajdonban lévő, üzleti ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások ACORA néven.

Az Alliance of Commercial Real Estate Advisors szerint a koronavírus-járvány jelentősen átalakítja mind az iroda, mind pedig az ipari, kereskedelmi ingatlanok piacát, így minden eddiginél nagyobb szükség van egy trendeket prognosztizáló közös hangra. Az ACORA legfontosabb célja, hogy edukálja a nagyközönséget a kereskedelmi célú ingatlanokkal és bérleményekkel kapcsolatban, illetve tájékoztassa a gazdasági élet szereplőit a várható ingatlanpiaci változásokról.

 „A koronavírus-járvány teremtette speciális igény és a karantén szülte többletidő is segített, hogy végre megalakuljon az ACORA, amelyre már régóta szükség lenne a hazai piacon” – mondta a szövetség megalakulását kezdeményező Saly Miklós, a REscon Kft. szakmai vezetője.

„Jól látható, hogy a magyar nagyközönség – beleértve a gazdasági élet szereplőit is – még mindig a lakásügynökökkel azonosítják az ingatlanszakmát, holott a cégek ingatlanbérleményeivel, befektetéseivel foglalkozó üzleti ingatlanszakma ennél jóval komplexebb és teljesen más jellegű szolgáltatásokat nyújt” – tette hozzá a Citireal Kft. vezetőjeként Papp Róbert.

„Ráadásul az üzleti ingatlanbefektetések piacán tízből hét tranzakció ma már magyar vásárlókkal zajlik, így itt az ideje, hogy a magyar gyökerekkel rendelkező ingatlancégek is jelentősebben képviseljék magukat a piacon” – állítja Hopka Attila, az AN Limited Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezzel egyetértve Istók Ottó, a Grifton Kft. vezetője elmondta: „Az ACORA kötelékébe tartozó vállalkozások régóta jelen vannak a piacon, ismerik a magyar viszonyokat, az itt megjelenő hazai és multinacionális szereplőket, tisztában vannak a nem lakáscélú ingatlanszakma minden vetületével, és egyre meghatározóbb szerepet töltenek be gazdasági és szakmai szempontból.”

Fekete Richárd, a PSG Kft. igazgatója szerint „most jelentős paradigmaváltás történik az irodapiacon is. A postcovid-időszakban átalakul az irodák szerepe a home office térnyerése miatt, a munkahelyek sokkal inkább a közösségi érintkezéseket szolgálják majd, mint a munkavégzést és ez befolyásolja a bérlet területek nagyságát és azok funkcióját is.”

Az ACORA tagjai 5 pontban foglalták össze a jelenlegi trendeket, amelyek meghatározzák a cégek ingatlanokkal kapcsolatos döntéseit:

  1. Az irodák piacán jelentős átalakulások zajlanak. A home office térnyerése miatt az irodai munkavégzés jelentősége csökken, a kapcsolattartást szolgáló terekre viszont nagyobb lesz az igény. Emellett a kötelező távolságtartás jóval kevesebb munkaállomást engedélyez ugyanannyi négyzetméteren, mint korábban. Mivel szinte minden cégnél új igények lépnek fel, nagyon fontos, hogy független bérlőképviseletre szakosodott, rugalmas ingatlanügynökség segítse a bárbeadóval való tárgyalásokat és rugalmas kondíciók kidolgozását és az új munkahelyek megteremtését.
  1. Az ipari és logisztikai ingatlanok területén bővülés várható. Az internet térnyerésével, a szállítási bizonytalanságok miatt, megnő a rugalmas logisztikai szolgáltatások és a raktárak iránti kereslet, amelyek száma már most is véges, így újabb jelentős beruházások várhatóak. Sok multinacionális cég a gyártás Európába való visszatelepítésében gondolkodik, amely szintén új lehetőséget biztosít a Közép-Kelet Európai régiónak, így Magyarországnak is.
  2. Az ingatlanbefektetések, eladási tranzakciók piaca nem fagyott be a lakáspiachoz hasonlóan. Bár több befektető is kivár a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, már megjelentek azok a szereplők is, akik az újonnan adódó lehetőségekre vadásznak. Ugyanakkor a piacon nem tapasztalható, hogy megjelennének új, kedvező árú ingatlanok bedőlt hitelek vagy csődök miatt.
  3. Felnőtté vált a magyar piac. Mint minden fejlett piacon – nálunk is – egyre inkább az a jellemző, hogy magyar befektetők bonyolítják a legtöbb ingatlantranzakciót. Míg a rendszerváltás után főként külföldi szereplők vásároltak ingatlanokat és fejlesztettek, addig ma már ez az arány eltolódott a hazai befektetők irányába, ami a piac érettségét mutatja.
  4. A komplex ingatlanszolgáltatásoké a jövő. Egy üzleti ingatlanokkal foglalkozó cég ma már teljeskörű tanácsadást biztosít, amelybe a befektetési és fejlesztési tanácsadás, a műszaki és ingatlanszakmai támogatás, a teljeskörű bérlőképviselet, az ingatlanok ismerete, az értékbecslés és kutatások lebonyolítása is beletartozik. Ez komoly támogatást jelent azoknak a gazdasági szereplőknek, akik igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat, hiszen így költséghatékonyabbá és könnyebbé válnak az ingatlanokkal kapcsolatos folyamatok, döntések.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS