Maradt esély az év végi egyszeri 100 ezer forintos bérkompenzációra?

2023. 10. 28., 15:33

A kormány elutasíthatja a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek javaslatát az év végi nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetésre.

Néhány hete arról állapodtak meg a munkaadói és a munkavállalói szervezetek, hogy 2023 végén 100 ezer forintos egyszeri bérkompenzációt adhassanak a munkavállalóknak a reálbérek zuhanása miatt – írja a Portfolio. Ennek esélye azonban az elmúlt napokban érdemben csökkent.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a Portfolio megkeresésére, hogy tudomásuk szerint hivatalosan még nem utasította el a kormány a nettó 100 ezres javaslatot.

Ugyanakkor jelezte, hogy a cégvezetők más módon is támogatják munkavállalóikat az infláció elleni harcban. „A SZÉP-kártyákon mindig komoly összegek gyűlnek és gyűltek, a kisebb vállalkozások is mindent elkövetnek a munkavállalóik megtartásáért. A Covid-válság megmutatta, hogy sokkal nehezebb egy elvesztett munkatársat pótolni, mint erőfeszítéseket tenni a megtartásukért” – fogalmazott a VOSZ főtitkára.

„A bérmegállapodás megkötése továbbra is november második felében várható, a harmadik negyedéves gazdasági adatok, leginkább a GDP megismerését követően” – mondta Perlusz László, hozzátéve, hogy nem csak a jövő évi minimális bértételekről egyeztetnek, hanem a következő évek bérpolitikájáról és a bérekkel kapcsolatos EU-s irányelvekről is.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS