Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok

Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok
2022. 09. 10., 15:13

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro Programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben.

Az ÉVOSZ és a Les Compagnons de Devoir együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Les Compagnons de Devoir párizsi központú, a francia állami szakképzőrendszerrel párhuzamosan működő, országos hálózattal rendelkező szakképző intézmény. A Compagnon oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása.

A szakmunkástanulók két év alatt sajátítják el a szakma alapfogásait. Ezalatt szakmájuk szerint egy-egy vállalkozásnál dolgoznak tanulói munkaszerződéssel, esténként pedig a Compagnon Házakban képzik magukat tovább. A hathetes munkahelyi gyakorlatokat héthetes stage-ok (szervezett elméleti és gyakorlati képzés nagyobb Compagnon Házakban) váltják.

A Compagnon Házban folyó szakmai képzés az ott élő azonos szakmájú fiatalok szakmai közösségében (korporáció) valósul meg, amelynek a vezetője maga is egy, már a mesterképzés magasabb szintjén járó fiatal szakmunkás. A fiatalok munkáját a szakmai közösség tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik és kiértékelik, valamint folyamatos kapcsolatot tartanak a fiatalokat foglalkoztató vállalkozókkal is.

A végzett szakmunkások egy adoptációs vizsga teljesítését követően csatlakozhatnak a Compagnon mesterképző programjához, az úgynevezett „Tour de France” vándormozgalomhoz, amely keretében további három-négy éven át munkájuk mellett, évente két alkalommal az ország különböző régióiban lévő Compagnon Házban folytathatják továbbképzésüket. Vándoréveik végére elkészítik mester-művüket és Compagnon, azaz Céh taggá válhatnak. A Compagnons-nál a szakmai tudás megszerzése mellett egyúttal a tanultak továbbadására, a fiatalabbak oktatására is felkészítik a leendő mestereket.

A vállalkozóknál végzett munka, az elméleti és gyakorlati továbbképzés, valamint a Compagnon Házak támogató közössége a résztvevők szakmai ismeretei mellett elhivatottságuk és személyiségük fejlődését is nagymértékben elősegítik. Önállóságuk, nyitottságuk, világlátásuk, kockázatvállalási és kommunikációs készségük erősödik, és a hazaitól eltérő vállalatszervezési tapasztalatokra is szert tesznek. Nem utolsó sorban pedig kommunikációs szinten elsajátítják az általános és szakmai francia nyelvet is.

Az ÉVOSZ számára fontos a tanulni vágyó fiatalok magas szintű szakmai továbbképzésének biztosítása. A többéves városról-városra történő „vándorlás” eredményeként végül 21 ifjú magyar építőipari szakmunkás szerzett Compagnon, azaz mester címet. Közülük két asztalos Budapesten gyakorlati oktatóként adja tovább a Franciaországban megszerzett tudását. Két kőfaragó társukkal együtt részt vesznek a magyar fiatalok nemzetközi versenyre történő felkészítésben, illetve szakértőként hazánkat képviselik a nemzetközi versenyek zsűrijében.

(Fotó: ÉVOSZ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-28 19:47:00
Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A cenzus eredményei hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez. A népszámláláson kötelező részt venni. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.
2022-09-28 15:13:52
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS