Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok

Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok
2022. 09. 10., 15:13

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro Programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben.

Az ÉVOSZ és a Les Compagnons de Devoir együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Les Compagnons de Devoir párizsi központú, a francia állami szakképzőrendszerrel párhuzamosan működő, országos hálózattal rendelkező szakképző intézmény. A Compagnon oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása.

A szakmunkástanulók két év alatt sajátítják el a szakma alapfogásait. Ezalatt szakmájuk szerint egy-egy vállalkozásnál dolgoznak tanulói munkaszerződéssel, esténként pedig a Compagnon Házakban képzik magukat tovább. A hathetes munkahelyi gyakorlatokat héthetes stage-ok (szervezett elméleti és gyakorlati képzés nagyobb Compagnon Házakban) váltják.

A Compagnon Házban folyó szakmai képzés az ott élő azonos szakmájú fiatalok szakmai közösségében (korporáció) valósul meg, amelynek a vezetője maga is egy, már a mesterképzés magasabb szintjén járó fiatal szakmunkás. A fiatalok munkáját a szakmai közösség tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik és kiértékelik, valamint folyamatos kapcsolatot tartanak a fiatalokat foglalkoztató vállalkozókkal is.

A végzett szakmunkások egy adoptációs vizsga teljesítését követően csatlakozhatnak a Compagnon mesterképző programjához, az úgynevezett „Tour de France” vándormozgalomhoz, amely keretében további három-négy éven át munkájuk mellett, évente két alkalommal az ország különböző régióiban lévő Compagnon Házban folytathatják továbbképzésüket. Vándoréveik végére elkészítik mester-művüket és Compagnon, azaz Céh taggá válhatnak. A Compagnons-nál a szakmai tudás megszerzése mellett egyúttal a tanultak továbbadására, a fiatalabbak oktatására is felkészítik a leendő mestereket.

A vállalkozóknál végzett munka, az elméleti és gyakorlati továbbképzés, valamint a Compagnon Házak támogató közössége a résztvevők szakmai ismeretei mellett elhivatottságuk és személyiségük fejlődését is nagymértékben elősegítik. Önállóságuk, nyitottságuk, világlátásuk, kockázatvállalási és kommunikációs készségük erősödik, és a hazaitól eltérő vállalatszervezési tapasztalatokra is szert tesznek. Nem utolsó sorban pedig kommunikációs szinten elsajátítják az általános és szakmai francia nyelvet is.

Az ÉVOSZ számára fontos a tanulni vágyó fiatalok magas szintű szakmai továbbképzésének biztosítása. A többéves városról-városra történő „vándorlás” eredményeként végül 21 ifjú magyar építőipari szakmunkás szerzett Compagnon, azaz mester címet. Közülük két asztalos Budapesten gyakorlati oktatóként adja tovább a Franciaországban megszerzett tudását. Két kőfaragó társukkal együtt részt vesznek a magyar fiatalok nemzetközi versenyre történő felkészítésben, illetve szakértőként hazánkat képviselik a nemzetközi versenyek zsűrijében.

(Fotó: ÉVOSZ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS