Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok

Magyar szakmunkások is lehetnek francia céhtagok
2022. 09. 10., 15:13

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro Programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben.

Az ÉVOSZ és a Les Compagnons de Devoir együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Les Compagnons de Devoir párizsi központú, a francia állami szakképzőrendszerrel párhuzamosan működő, országos hálózattal rendelkező szakképző intézmény. A Compagnon oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása.

A szakmunkástanulók két év alatt sajátítják el a szakma alapfogásait. Ezalatt szakmájuk szerint egy-egy vállalkozásnál dolgoznak tanulói munkaszerződéssel, esténként pedig a Compagnon Házakban képzik magukat tovább. A hathetes munkahelyi gyakorlatokat héthetes stage-ok (szervezett elméleti és gyakorlati képzés nagyobb Compagnon Házakban) váltják.

A Compagnon Házban folyó szakmai képzés az ott élő azonos szakmájú fiatalok szakmai közösségében (korporáció) valósul meg, amelynek a vezetője maga is egy, már a mesterképzés magasabb szintjén járó fiatal szakmunkás. A fiatalok munkáját a szakmai közösség tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik és kiértékelik, valamint folyamatos kapcsolatot tartanak a fiatalokat foglalkoztató vállalkozókkal is.

A végzett szakmunkások egy adoptációs vizsga teljesítését követően csatlakozhatnak a Compagnon mesterképző programjához, az úgynevezett „Tour de France” vándormozgalomhoz, amely keretében további három-négy éven át munkájuk mellett, évente két alkalommal az ország különböző régióiban lévő Compagnon Házban folytathatják továbbképzésüket. Vándoréveik végére elkészítik mester-művüket és Compagnon, azaz Céh taggá válhatnak. A Compagnons-nál a szakmai tudás megszerzése mellett egyúttal a tanultak továbbadására, a fiatalabbak oktatására is felkészítik a leendő mestereket.

A vállalkozóknál végzett munka, az elméleti és gyakorlati továbbképzés, valamint a Compagnon Házak támogató közössége a résztvevők szakmai ismeretei mellett elhivatottságuk és személyiségük fejlődését is nagymértékben elősegítik. Önállóságuk, nyitottságuk, világlátásuk, kockázatvállalási és kommunikációs készségük erősödik, és a hazaitól eltérő vállalatszervezési tapasztalatokra is szert tesznek. Nem utolsó sorban pedig kommunikációs szinten elsajátítják az általános és szakmai francia nyelvet is.

Az ÉVOSZ számára fontos a tanulni vágyó fiatalok magas szintű szakmai továbbképzésének biztosítása. A többéves városról-városra történő „vándorlás” eredményeként végül 21 ifjú magyar építőipari szakmunkás szerzett Compagnon, azaz mester címet. Közülük két asztalos Budapesten gyakorlati oktatóként adja tovább a Franciaországban megszerzett tudását. Két kőfaragó társukkal együtt részt vesznek a magyar fiatalok nemzetközi versenyre történő felkészítésben, illetve szakértőként hazánkat képviselik a nemzetközi versenyek zsűrijében.

(Fotó: ÉVOSZ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.