Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp

Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp
2021. 11. 09., 13:45

Tudatos döntés volt, hogy a magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el a vállalkozásunk – mondta az Üzletemnek Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója.

Swapp havi előfizetéses rendszerben kínál személygépkocsikat futamidő vagy hűségidő nélkül. A vállalatot magyar származású, de eddig elsősorban külföldön dolgozó startupperek indították. Az alapítók saját tőkéjén túl a startup eddig több mint 1 millió eurónyi tőkét vont be, melynek nagyobb része közel-keleti, kisebb része európai angyalbefektetőktől érkezett.

CÉGES/VÁLLALKOZÓI LEGEK sorozatunk 6. cikkében Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója válaszolt az Üzletem kérdéseire.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Járvány idején különösen nagy kihívást jelentett mobilitással kapcsolatos vállalkozást indítani. Az elhúzódó járvány, az újabb és újabb hullámok, illetve az azokhoz kapcsolódó korlátozások és általános gazdasági bizonytalanság jelentősen befolyásolták a Swapp elindulását. Ugyanakkor ez a kényszerhelyzet méginkább megtanított bennünket arra, hogy a rugalmasság, a külső körülményekhez történő gyors igazodás képessége jóval erősebb, ellenállóbb üzleti modellt eredményezhet.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata:

Miközben a kereslet érezhetően nagy a Swapp előfizetéses szolgáltatása iránt, az autóipart alkatrészhiány és a szállítási láncok akadozása sújtja. Idén a legfőbb kihívás, hogy teljesíteni tudjuk a fogyasztói igényeket kínálati oldalról egy olyan időszakban, amikor az autóiparban évtizedek óta nem tapasztalt hiány van.

A jövő év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Eddig Bécsben, Budapesten és Dubajban indítottuk el a Swapp szolgáltatását. Vállalatunk iránt nagy az érdeklődés befektető oldalról is. Idei célunk partnerségre lépni a Közel-Kelet egyik legfontosabb unikornisával.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

A magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el először a Swapp. Ez tudatos döntés volt: egy kemény versenypiacon akartuk tesztelni a működési modellünket. Miután ez sikerült, elindultunk Budapesten is. Ám az igazi nagy dobásnak azt tekintjük, hogy piacra léptünk Dubajban. Ez nagyon kevés közép-európai startupnak sikerült eddig. 

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Minden kezdő vállalkozás átéli azt, hogy az indulással kapcsolatos kihívásokat, nehézségeket nem minden csapattag bírja lelki erővel és energiával. A fájdalmas személycserék a csapatban, beleértve a korai csapattagokat is, elkerülhetetlenek. De itt is igaznak bizonyult az a közhely, hogy teher alatt nő a pálma: mostanra egy stabil, erős és elkötelezett gárda irányítja a Swappot.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

A Swapp nagyon ígéretesen indult, jelentős a kereslet az autóelőfizetéses szolgáltatásunk iránt. Látszik, hogy van létjogosultsága a Swappnak, mert valóban versenyképes alternatívája tud lenni a lízingnek és a tartós bérletnek. A gyors növekedésünk útjában igazából csak az autóipari helyzet áll. Igazodnunk kell a kialakult átmeneti hiánygazdasághoz.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Startupként – nem meglepően – sokat költünk termékfejlesztésre és a termék-piac összhang megtalálására. Ez sok mindent magában foglal: néha az ügyfélélmény javítását, máskor különböző marketing üzenetekkel való kísérletezést vagy éppen gyorsabban betöltődő honlap fejlesztését.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

A havidíjas autóelőfizetés teljesen új szolgáltatási kategória. Ennek megfelelően a fogyasztók edukációja komoly befektetést igényel részünkről. Emellett – mint minden startup – mi is sok erőfeszítést fordítunk a márkaépítésre, az online és offline ügyfélélmény folyamatos javítására.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

A tőkebevonás viszontagságai koronavírus idején. Egy világválság idején néha pillanatok alatt elpárolognak a befektetői ígéretek. De szerencsére ezen túl tudtunk lendülni.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Mivel a Swapp egy teljesen új szolgáltatási kategória, így ezen a piacon még nincs versenytársunk. Akik talán a legközelebb állnak hozzánk, azok az operatív lízingcégek. A velük való versenyben a fogyasztók edukációja, a professzionális márkaépítés, a versenyképes árak és természetesen a szolgáltatások minősége vezetnek sikerre.

Ezzel a LEGBONYOLULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Korábban soha nem látott, már-már szürreálisnak tűnő piaci- és makrogazdasági tényezők okozzák a legnagyobb kihívást: egész országokat és iparágakat érintő lezárások, globális mikrochip hiány, rekord alacsony energiaárak után rekord magas energiaárak, a globális ellátási láncok akadozása.

(Fotók: Swapp)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS