Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp

Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp
2021. 11. 09., 13:45

Tudatos döntés volt, hogy a magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el a vállalkozásunk – mondta az Üzletemnek Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója.

Swapp havi előfizetéses rendszerben kínál személygépkocsikat futamidő vagy hűségidő nélkül. A vállalatot magyar származású, de eddig elsősorban külföldön dolgozó startupperek indították. Az alapítók saját tőkéjén túl a startup eddig több mint 1 millió eurónyi tőkét vont be, melynek nagyobb része közel-keleti, kisebb része európai angyalbefektetőktől érkezett.

CÉGES/VÁLLALKOZÓI LEGEK sorozatunk 6. cikkében Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója válaszolt az Üzletem kérdéseire.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Járvány idején különösen nagy kihívást jelentett mobilitással kapcsolatos vállalkozást indítani. Az elhúzódó járvány, az újabb és újabb hullámok, illetve az azokhoz kapcsolódó korlátozások és általános gazdasági bizonytalanság jelentősen befolyásolták a Swapp elindulását. Ugyanakkor ez a kényszerhelyzet méginkább megtanított bennünket arra, hogy a rugalmasság, a külső körülményekhez történő gyors igazodás képessége jóval erősebb, ellenállóbb üzleti modellt eredményezhet.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata:

Miközben a kereslet érezhetően nagy a Swapp előfizetéses szolgáltatása iránt, az autóipart alkatrészhiány és a szállítási láncok akadozása sújtja. Idén a legfőbb kihívás, hogy teljesíteni tudjuk a fogyasztói igényeket kínálati oldalról egy olyan időszakban, amikor az autóiparban évtizedek óta nem tapasztalt hiány van.

A jövő év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Eddig Bécsben, Budapesten és Dubajban indítottuk el a Swapp szolgáltatását. Vállalatunk iránt nagy az érdeklődés befektető oldalról is. Idei célunk partnerségre lépni a Közel-Kelet egyik legfontosabb unikornisával.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

A magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el először a Swapp. Ez tudatos döntés volt: egy kemény versenypiacon akartuk tesztelni a működési modellünket. Miután ez sikerült, elindultunk Budapesten is. Ám az igazi nagy dobásnak azt tekintjük, hogy piacra léptünk Dubajban. Ez nagyon kevés közép-európai startupnak sikerült eddig. 

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Minden kezdő vállalkozás átéli azt, hogy az indulással kapcsolatos kihívásokat, nehézségeket nem minden csapattag bírja lelki erővel és energiával. A fájdalmas személycserék a csapatban, beleértve a korai csapattagokat is, elkerülhetetlenek. De itt is igaznak bizonyult az a közhely, hogy teher alatt nő a pálma: mostanra egy stabil, erős és elkötelezett gárda irányítja a Swappot.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

A Swapp nagyon ígéretesen indult, jelentős a kereslet az autóelőfizetéses szolgáltatásunk iránt. Látszik, hogy van létjogosultsága a Swappnak, mert valóban versenyképes alternatívája tud lenni a lízingnek és a tartós bérletnek. A gyors növekedésünk útjában igazából csak az autóipari helyzet áll. Igazodnunk kell a kialakult átmeneti hiánygazdasághoz.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Startupként – nem meglepően – sokat költünk termékfejlesztésre és a termék-piac összhang megtalálására. Ez sok mindent magában foglal: néha az ügyfélélmény javítását, máskor különböző marketing üzenetekkel való kísérletezést vagy éppen gyorsabban betöltődő honlap fejlesztését.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

A havidíjas autóelőfizetés teljesen új szolgáltatási kategória. Ennek megfelelően a fogyasztók edukációja komoly befektetést igényel részünkről. Emellett – mint minden startup – mi is sok erőfeszítést fordítunk a márkaépítésre, az online és offline ügyfélélmény folyamatos javítására.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

A tőkebevonás viszontagságai koronavírus idején. Egy világválság idején néha pillanatok alatt elpárolognak a befektetői ígéretek. De szerencsére ezen túl tudtunk lendülni.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Mivel a Swapp egy teljesen új szolgáltatási kategória, így ezen a piacon még nincs versenytársunk. Akik talán a legközelebb állnak hozzánk, azok az operatív lízingcégek. A velük való versenyben a fogyasztók edukációja, a professzionális márkaépítés, a versenyképes árak és természetesen a szolgáltatások minősége vezetnek sikerre.

Ezzel a LEGBONYOLULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Korábban soha nem látott, már-már szürreálisnak tűnő piaci- és makrogazdasági tényezők okozzák a legnagyobb kihívást: egész országokat és iparágakat érintő lezárások, globális mikrochip hiány, rekord alacsony energiaárak után rekord magas energiaárak, a globális ellátási láncok akadozása.

(Fotók: Swapp)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-22 13:51:14
Hajós Balázst, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatóját választották a HBLF egyik új elnökségi tagjának. A szakember több mint egy évtizedes tanácsadói és értékesítési tapasztalattal rendelkezik.
2022-05-22 12:22:56
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.
2022-05-21 13:36:30
Javult a magyarok jövedelmi helyzete az idei első negyedévben a járvány legsúlyosabb időszakához képest, a kedvezőbb összkép ellenére azért sokan vannak, akik még hátrányban vannak, derül ki a K&H biztos jövő index – negyedéves rendszerességgel készülő – reprezentatív felméréséből.

  Rovathírek: GUSTO

Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS