Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp

Közel-keleti unikornist szívesen látna partnerei között a Swapp
2021. 11. 09., 13:45

Tudatos döntés volt, hogy a magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el a vállalkozásunk – mondta az Üzletemnek Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója.

Swapp havi előfizetéses rendszerben kínál személygépkocsikat futamidő vagy hűségidő nélkül. A vállalatot magyar származású, de eddig elsősorban külföldön dolgozó startupperek indították. Az alapítók saját tőkéjén túl a startup eddig több mint 1 millió eurónyi tőkét vont be, melynek nagyobb része közel-keleti, kisebb része európai angyalbefektetőktől érkezett.

CÉGES/VÁLLALKOZÓI LEGEK sorozatunk 6. cikkében Fekete Zoltán, a Swapp társalapítója és operatív igazgatója válaszolt az Üzletem kérdéseire.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Járvány idején különösen nagy kihívást jelentett mobilitással kapcsolatos vállalkozást indítani. Az elhúzódó járvány, az újabb és újabb hullámok, illetve az azokhoz kapcsolódó korlátozások és általános gazdasági bizonytalanság jelentősen befolyásolták a Swapp elindulását. Ugyanakkor ez a kényszerhelyzet méginkább megtanított bennünket arra, hogy a rugalmasság, a külső körülményekhez történő gyors igazodás képessége jóval erősebb, ellenállóbb üzleti modellt eredményezhet.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata:

Miközben a kereslet érezhetően nagy a Swapp előfizetéses szolgáltatása iránt, az autóipart alkatrészhiány és a szállítási láncok akadozása sújtja. Idén a legfőbb kihívás, hogy teljesíteni tudjuk a fogyasztói igényeket kínálati oldalról egy olyan időszakban, amikor az autóiparban évtizedek óta nem tapasztalt hiány van.

A jövő év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Eddig Bécsben, Budapesten és Dubajban indítottuk el a Swapp szolgáltatását. Vállalatunk iránt nagy az érdeklődés befektető oldalról is. Idei célunk partnerségre lépni a Közel-Kelet egyik legfontosabb unikornisával.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

A magyar startupokra nem jellemző módon nem Magyarországon, hanem Bécsben indult el először a Swapp. Ez tudatos döntés volt: egy kemény versenypiacon akartuk tesztelni a működési modellünket. Miután ez sikerült, elindultunk Budapesten is. Ám az igazi nagy dobásnak azt tekintjük, hogy piacra léptünk Dubajban. Ez nagyon kevés közép-európai startupnak sikerült eddig. 

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

Minden kezdő vállalkozás átéli azt, hogy az indulással kapcsolatos kihívásokat, nehézségeket nem minden csapattag bírja lelki erővel és energiával. A fájdalmas személycserék a csapatban, beleértve a korai csapattagokat is, elkerülhetetlenek. De itt is igaznak bizonyult az a közhely, hogy teher alatt nő a pálma: mostanra egy stabil, erős és elkötelezett gárda irányítja a Swappot.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

A Swapp nagyon ígéretesen indult, jelentős a kereslet az autóelőfizetéses szolgáltatásunk iránt. Látszik, hogy van létjogosultsága a Swappnak, mert valóban versenyképes alternatívája tud lenni a lízingnek és a tartós bérletnek. A gyors növekedésünk útjában igazából csak az autóipari helyzet áll. Igazodnunk kell a kialakult átmeneti hiánygazdasághoz.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Startupként – nem meglepően – sokat költünk termékfejlesztésre és a termék-piac összhang megtalálására. Ez sok mindent magában foglal: néha az ügyfélélmény javítását, máskor különböző marketing üzenetekkel való kísérletezést vagy éppen gyorsabban betöltődő honlap fejlesztését.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

A havidíjas autóelőfizetés teljesen új szolgáltatási kategória. Ennek megfelelően a fogyasztók edukációja komoly befektetést igényel részünkről. Emellett – mint minden startup – mi is sok erőfeszítést fordítunk a márkaépítésre, az online és offline ügyfélélmény folyamatos javítására.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

A tőkebevonás viszontagságai koronavírus idején. Egy világválság idején néha pillanatok alatt elpárolognak a befektetői ígéretek. De szerencsére ezen túl tudtunk lendülni.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Mivel a Swapp egy teljesen új szolgáltatási kategória, így ezen a piacon még nincs versenytársunk. Akik talán a legközelebb állnak hozzánk, azok az operatív lízingcégek. A velük való versenyben a fogyasztók edukációja, a professzionális márkaépítés, a versenyképes árak és természetesen a szolgáltatások minősége vezetnek sikerre.

Ezzel a LEGBONYOLULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Korábban soha nem látott, már-már szürreálisnak tűnő piaci- és makrogazdasági tényezők okozzák a legnagyobb kihívást: egész országokat és iparágakat érintő lezárások, globális mikrochip hiány, rekord alacsony energiaárak után rekord magas energiaárak, a globális ellátási láncok akadozása.

(Fotók: Swapp)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS