Közel 30 millió forintra bírságolt két alapkezelőt az MNB

2023. 08. 08., 17:40

A Magyar Nemzeti Bank közel 30 millió forintos bírságot szabott ki két alapkezelőre, mert javadalmazási modelljük túlzott kockázatvállalásra ösztönözhette az osztalékra jogosult azon munkavállalókat, akik egyben az alapkezelők tulajdonosai.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le a HOLD Alapkezelő Zrt.-nél (HOLD Alapkezelő), illetve az ADALFA Alapkezelő Zrt.-nél (ADALFA Alapkezelő), előbbinél a 2019. április 12-től, utóbbinál a 2019. szeptember 28-tól az adott vizsgálat lezárásáig tartó időszakot áttekintve.

Az MNB mindkét alapkezelőnél feltárta, hogy azok javadalmazási modelljei – és ezen belül az osztalékra jogosult tulajdonos munkavállalók számára történő osztalékkifizetések megállapítása és kifizetése – túlzott kockázatvállalásra, az alapkezelők által kezelt alapok és a befektetők érdekeivel ellentétes eljárásra ösztönözhette az érintetteket.

Az alapkezelők belső szabályzatai azon munkavállalóknak fizetett osztalékra vonatkozóan, akik egyben az alapkezelők tulajdonosai, részben vagy egyáltalán nem rögzítettek korrekciós előírásokat (pl. halasztott osztalékkifizetést, elidegenítésére vonatkozó visszatartási időszakok előírása), amelyek csökkentenék a befektetővédelmi kockázatokat. Mindez összeférhetetlenségi eseteket vethetett fel, illetve a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvény javadalmazási szabályainak megkerülését eredményezte.

Az alapkezelők ugyan a tulajdonos munkavállalók részére a változó javadalmazásnak minősülő osztalékot több részletben fizették ki, azonban ezen halasztás szabályszerűsége és a javadalmazási szabályoknak való megfelelősége – a szabályozási hiányosságok folytán – a vizsgálatok során kétséget kizáróan nem volt ellenőrizhető.

A HOLD Alapkezelő emellett nem tartotta be az alapszabályában rögzített, az osztalék mértékére vonatkozó korlátokat. Az alapkezelőnél a vizsgált időszak egy részében nem a belső szabályzatai alapján meghatározott, arra jogosult testület hozta meg a stratégiai befektetési döntéseket, később pedig a vonatkozó belső szabályzatban nem rögzítették a döntéshozatalra jogosult személyt. A HOLD Alapkezelő esetében továbbá kis számban befektetési limitsértésre is sor került, illetve a végrehajtási partnerek meghatározásánál és informatikai téren is szabálytalanságok merültek fel.

Az ADALFA Alapkezelőnél a vizsgált időszak jelentős részében hiányzott az átvilágítási politika, amelynek célja, hogy az alapkezelő a befektetési döntéseket a kezelt alapok céljaival, kockázati korlátaival összhangban hajtsa végre. Az alapkezelő továbbá egy ellenőrzött napon a jogszabályban előírtnál kevesebb likvid vagy azonnal készpénzre váltható eszközökben rendelkezésre álló szavatoló tőkével rendelkezett.

A feltárt jogsértések miatt az MNB ma közzétett határozataiban a HOLD Alapkezelőre összességében 17,4 millió, az ADALFA Alapkezelőre 12,3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte a két alapkezelőt a feltárt szabálytalanságok kijavítására.

A bírságok kapcsán súlyosító körülménynek számított – többek között – a feltárt hiányosságok egy részének rendszerszintű jellege, azok jelentős kockázati besorolása, illetve az, hogy a hiányosságok huzamosabb ideig fennálltak. Enyhítő körülménynek minősült, hogy az alapkezelők együttműködtek a vizsgálatok során és számos intézkedést tettek a szabálysértések, mulasztások megszüntetése érdekében.

Magyar Nemzeti Bank

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS