Kott Ferenc: cégek tízezreihez hoztuk közelebb a digitalizációt

Kott Ferenc: cégek tízezreihez hoztuk közelebb a digitalizációt
2023. 06. 09., 09:23

Az első szakaszának végéhez közeledik a hazai digitális gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb kezdeményezése, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Modern Vállalkozások Programja.

A Programot 2016-ban indította útjára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Informatika a Társadalomért Egyesület és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciuma. A finanszírozást biztosító uniós költségvetési időszak (2014–2020 GINOP) lezárulása miatt a Program is átmenetileg beszünteti működését, hogy hamarosan megújult formában szolgálhassa újra a vállalati digitalizáció ügyét.

Működésének hét éve alatt valamennyi időarányosan kitűzött célt és eredményelvárást túlteljesített. Több mint 25 000 vállalkozást vont be, 16 000 üzleti informatikai auditot és fejlesztési koncepciót adott át a vállalkozásoknak és több mint 300 országos információs eseményt tartott – mondta el Kott Ferenc, a program egyik kezdeményezője és vezetője.

A Program újdonsága volt a szolgáltatások testreszabása és közvetlensége. Ennek megfelelően a Programba regisztrált valamennyi vállalkozás számára, dedikált informatikai szakembert biztosítottak. A szakértők személyre szabottan és helyben foglalkoztak minden céggel; felmérték a digitalizációs adottságait, egyedi fejlesztési koncepciót készítettek számára, amely aztán a későbbiekben pályázatok és beruházások alapjául is szolgálhatott.

Az uniós pályázati rendszerben is akkreditált szállítói és minősített termékkatalógus jött létre, a digitális üzleti megoldások egyfajta virtuális piactereként. Mindez nem pusztán a kiválasztást és beszerzést, de a pályázatokon való indulást, a piaci ár igazolását is jelentősen megkönnyítette. A katalógusban jelenleg több mint 1100 szállító és 3 ezer feletti terméke található.

A Program tehát a kezdete óta eltelt hét évben, elkötelezetten szolgálta a hazai kkv szektor digitális felzárkózását. Ennek a munkának az eredményei kezdenek beérni, az egyik legfontosabb és egyben a historikusan leggyengébb hazai mutató tekintetében jelentősen felgyorsult a javulás üteme. A vállalatirányítási rendszerek terjedése látványosan megugrott a közelmúltban: a KSH 2022-es adatai szerint a 10 főnél nagyobb vállalkozások tekintetében 27%-ra nőtt az ERP használat aránya. Másik fontos eredmény amit nemzetközi kutatások is alátámasztanak, hogy a hazai kkv-k körében népszerű lett a digitalizáció és nőtt a fejlesztési hajlandóság. 2021-ben AZ Európai Beruházási bank digitalizációs indexe szerint magyarország digitális gazdasága a „STRONG” kategóriába került, az uniós átlagot megelőzte a digitális fejlesztési hajlandóság.

A Program 2023. június 30-ától csak a virtuális térben lesz elérhető, a személyes tanácsadás megszűnik, de egy „Chatbot tanácsadó” továbbra is rendelkezésre fog állni, hogy az eddigi és a leendő ügyfeleket tájékoztassa és általános digitalizációs tanácsadást biztosítson . Az ehhez kifejlesztett mesterséges intelligencia által támogatott Chatbot elkészült a közelmúltban készült el és betanítása jelenleg is zajlik.

A Modern Vállalkozások Programjának jelen finanszírozási időszakban történő lezárása azonban korántsem jelenti annak végét. Mind a Kormány, mind a megvalósító szervezetek dolgoznak annak folytatásán a Digitális Megújulás Operatív Program keretében. A fejleményekről és részletekről az MKIK folyamatosan tájékoztatást ad majd, valamint kérjük továbbra is kövessék www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalt.

A Programot a szakpolitika is sikeresnek értékelte a június 8-án tartott hivatalos záróeseményen a Várkert Bazárban. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár közölte: „Akik azt gondolták, ez úri huncutság, a közeljövőben ők maguk fognak jelentkezni a részvételért, mert a feltörő digitális technológiák át fogják szőni a gazdaságot”, abszolút sikernek minősítette az MVP-t, hiszen túljelentkezés volt a programra, a tervezett 8 ezer kkv helyett majdnem a duplája jelentkezett, és több pénzt forgattak meg, mint amennyit terveztek. 

Hozzátette, nagyon jól tudja, nehéz felnőtt vállalkozókat meggyőzni arról, hogy tanuljanak újat, de muszáj, mert a fejlődésünk nem is statikus utolérés, hiszen a világ sem ácsorog, és nem is lineárisan fejlődik, hanem inkább exponenciálisan. A digitalizáció hatékonyságát szemléltetve elmondta, „amikor az Amazonnál a bölcsek tanácsa helyett az adatokra és automatizmusokra bízták az ajánlók megírását, 50 százalékkal nőtt a bevétel”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.